Kategori: Sundhed

Slip af med ondt i nakken 

Stillesiddende arbejde foran en skærm kan resultere i smerter i nakke og skuldre. Men sådan behøver det ikke at være. Nyt studie viser, at man med få ændringer kan mindske eller helt undgå smerterne. Center for Interventionsforskning ved Statens Institut for Folkesundhed, har netop offentliggjort et studie, som undersøger, hvordan mennesker med meget skærmarbejde bedst mindsker risikoen for smerter i nakke og skuldre.

Færre smerter efter tre måneder 
I studiet var der to grupper af kontoransatte. Den ene gruppe fik blandt andet at vide, at de skulle stå mere op i løbet af arbejdsdagen og bruge deres hæve-sænkebord, sådan at de fik flere skift mellem at sidde og stå. Den anden gruppe var kontrolgruppen, der ikke fik nogen instrukser, og som skulle gøre det, de plejede at gøre.
I begge grupper havde godt halvdelen ondt i nakke og skuldre ved studiets start, men tre måneder senere var der sket en forandring blandt de kontorfolk, der skulle variere arbejdsdagen. Her var nu langt færre, der klagede over nakke- og skuldersmerter. Faktisk var det næsten 30 procent færre, der havde smerter, i forhold til de kontorfolk, der ikke havde ændret siddetiden.
"Studiet viser, at man ved en simpel indsats kan undgå nakke- og skuldersmerter. Det handler om at afbryde sin siddetid og bruge sit hæve-sænkebord aktivt, sådan at man skiftevis sidder og står foran computeren. Det gjorde deltagerne i studiet, og det betød, at de sad cirka en time mindre om dagen i gennemsnit. De begyndte også at gå flere skridt, blandt andet fordi de flyttede papirkurven væk fra skrivebordet eller gik efter en printer længere væk. Så faktisk skal der ikke ret meget til," siger Ida Høgstedt Danquah, forsker ved Statens Institut for Folkesundhed.

Inspiration til en varieret arbejdsdag
Studiet er netop publiceret i Scandinavian Journal of Work, Environment and Health. Deltagerne var 317 kontoransatte fra fire arbejdspladser i Danmark og Grønland. Indsatsen blev kaldt "Take a Stand!" og er nærmere beskrevet i minirapporten "En indsat til at reducere siddetiden for kontoransatte", som kan downloades her. I rapporten kan kontorfolk få konkrete råd og inspiration til, hvordan man nemt kan få en mere varieret arbejdsdag.

Sundhed
Døjer du med urindryp? 

Stressinkontinens i form af ufrivillige urindryp, er en yderst udbredt lidelse, som forekommer blandt kvinder i alle aldre. Lidelsen ses hyppigst blandt kvinder over 30 år, hvor op mod hver fjerde døjer med problemet. Alligevel er stressinkontinens et tabu, og måske derfor går mange kvinder rundt i…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Sammenhæng mellem balanceevne og levetid 

Kan du stå på ét ben og holde balancen i 10 sekunder? En videnskabelig undersøgelse bragt i det anerkendte britiske tidsskrift, British Journal of Sports Medicine, viser at folk i alderen 50 til 75 år, der ikke kan holde balancen på ét ben i 10 sekunder, har næsten dobbelt så stor risiko for at dø…

Læs mere
Årstidens råvarer
Tomat og forebyggelse af kræft 

Lige nu bugner grøntsagsafdelingen af saftige, solmodne tomater, som ikke kun smager, men også er en eminent kilde til antioxidanten lycopen. Lycopen har gennem det seneste årti været genstand for talrige videnskabelige studier, som har undersøgt stoffets helbredsmæssige fordele. Og rigtig meget…

Læs mere
Sundhed
Invitation til Brysternes Motionsdag 

I Danmark lever lige knap 74.000 kvinder med brystkræft. Støt Brysterne inviterer for tredje år i træk til Brysternes Motionsdag den 11. september for at støtte op om de mange kvinder og pårørende, der hver dag har sygdommen inde på livet.

Læs mere
Sundhed
Ernæringsterapeut: Derfor kan din vægt være tung at danse med efter de 40 

Sandhedens time er kommet. Du stiller dig frygtsomt på vægten, men ... hvorfor viser den stadig for mange kilo?! Du har jo gjort alt, hvad der plejer at virke, når du vil smide et par kilo, så hvorfor går vægten ikke nedad nu?

Læs mere
Sommer
Svimmelhed og hovedpine i varmen? 

Med hedebølgen er det vigtigt at huske, at træthed, svimmelhed, forstoppelse og hovedpine, kan være symptomer på væskeunderskud. Ifølge anbefalingerne bør du drikke 1½ liter (ca. 8 glas) væske om dagen. Kroppen har ganske vist brug for ca. 2½ liter væske i døgnet, men den ene liter får du tilført…

Læs mere
Sommer
Giftige alger: Pas på blågrønalger på stranden  

Når varme sommerdage bliver tilbragt på stranden, så er det vigtigt at holde øje med vandkvaliteten. Ser vandet grumset eller misfarvet ud, så kan det skyldes blågrønne alger, og de er giftige for mennesker og dyr.

Læs mere
Sommer
Generer varmen din søvn? 

Sommeren er dejlig, men for nogle mennesker kan varmen føles så generende, at det går ud over deres velbefindende, og ødelægger nattesøvnen. Her får du en stribe tips til, hvordan du nemt afkøler kroppen, og får en rar og rolig nattesøvn.

Læs mere
Sundhed
Snus kan give varige skader i mundhulen 

Snus hitter hos de unge, men kan give varige skader i mundhulen, slimhindeforandringer og tandkød, der trækker sig tilbage, advarer Tandlægeforeningen.

Læs mere
Sundhed
Apotekerforening: Kontakt apoteket i stedet for vagtlægen, når det drejer sig om receptfornyelse 

Der er ingen grund til at belaste sidde i telefonkø og belaste vagtlægetelefonen, hvis recepten er udløbet. Gå i stedet for på apoteket, for her kan man hjælpe med at genordinere p-piller og medicin mod en række kroniske sygdomme.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^