Kategori: Sundhed

Irritabel tarm og mave 

Omkring 500.000 danskere menes at være ramt at IBS, en mave-tarm lidelse, der medfører mavesmerter og generende symptomer som oppustethed, diarré, forstoppelse, pludselig og hyppig afføringstrang, kvalme samt træthed.

Udredningen af IBS
IBS er en såkaldt udelukkelsesdiagnose, hvilket vil sige, at diagnosen først stilles, når lægen kan udelukke at andre sygdomme kan være årsag til symptomerne. Patienten skal som regel igennem mange undersøgelser, blodprøver, medicin samt ofte operationer, inden lidelsen IBS konstateres. Det gør udredningen både langvarig og dyr.

Når mavesmerter bliver en psykisk belastning
For mennesker med IBS, er der ofte tale om en væsentlig forringelse af den generelle livskvalitet. Med de mange generende symptomer kan det være svært at overkomme arbejde og socialliv. Mennesker med IBS har ofte flere sygedage sammenlignet med raske personer, og symptomerne kan påvirke produktiviteten og evnen til optimalt at udføre en opgave.
For mennesker med IBS kan symptomerne og den manglende afklaring af årsagen ofte være kilde til bekymring. Tanker som ”Hvad er der dog galt med mig?”, ”Er der ingen, der kan hjælpe mig?” samt omgivelsernes hentydninger til, at årsagen til smerterne måske er psykosomatik, kan forværre sygdomstilstanden. 

Behandling af IBS
IBS kan, på nuværende tidspunkt, ikke kureres, og patienter tilbydes ofte en ineffektiv behandling af symptomer. Til gengæld har mange held til at finde lindring af mavesmerter og mindskning af symptomer gennem kosten. Fadl´s Forlag har udgivet 'Sunde Maver - Low fodmap diet', som introducerer principperne bag en diæt, der tager højde for den særlig sensitive mave. Bogen er skrevet klinisk diætist Mia Schomacker og klinisk diætist Camilla Thrysøe.

"Med denne bog er det vores forhåbning, at den enkelte med IBS bliver mere opmærksom på deres egen sygdomshåndtering, idet der også her er stor lindring at hente ved at spise rigtigt"

Sundhed
Døjer du med urindryp? 

Stressinkontinens i form af ufrivillige urindryp, er en yderst udbredt lidelse, som forekommer blandt kvinder i alle aldre. Lidelsen ses hyppigst blandt kvinder over 30 år, hvor op mod hver fjerde døjer med problemet. Alligevel er stressinkontinens et tabu, og måske derfor går mange kvinder rundt i…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Sammenhæng mellem balanceevne og levetid 

Kan du stå på ét ben og holde balancen i 10 sekunder? En videnskabelig undersøgelse bragt i det anerkendte britiske tidsskrift, British Journal of Sports Medicine, viser at folk i alderen 50 til 75 år, der ikke kan holde balancen på ét ben i 10 sekunder, har næsten dobbelt så stor risiko for at dø…

Læs mere
Årstidens råvarer
Tomat og forebyggelse af kræft 

Lige nu bugner grøntsagsafdelingen af saftige, solmodne tomater, som ikke kun smager, men også er en eminent kilde til antioxidanten lycopen. Lycopen har gennem det seneste årti været genstand for talrige videnskabelige studier, som har undersøgt stoffets helbredsmæssige fordele. Og rigtig meget…

Læs mere
Sundhed
Invitation til Brysternes Motionsdag 

I Danmark lever lige knap 74.000 kvinder med brystkræft. Støt Brysterne inviterer for tredje år i træk til Brysternes Motionsdag den 11. september for at støtte op om de mange kvinder og pårørende, der hver dag har sygdommen inde på livet.

Læs mere
Sundhed
Ernæringsterapeut: Derfor kan din vægt være tung at danse med efter de 40 

Sandhedens time er kommet. Du stiller dig frygtsomt på vægten, men ... hvorfor viser den stadig for mange kilo?! Du har jo gjort alt, hvad der plejer at virke, når du vil smide et par kilo, så hvorfor går vægten ikke nedad nu?

Læs mere
Sommer
Svimmelhed og hovedpine i varmen? 

Med hedebølgen er det vigtigt at huske, at træthed, svimmelhed, forstoppelse og hovedpine, kan være symptomer på væskeunderskud. Ifølge anbefalingerne bør du drikke 1½ liter (ca. 8 glas) væske om dagen. Kroppen har ganske vist brug for ca. 2½ liter væske i døgnet, men den ene liter får du tilført…

Læs mere
Sommer
Giftige alger: Pas på blågrønalger på stranden  

Når varme sommerdage bliver tilbragt på stranden, så er det vigtigt at holde øje med vandkvaliteten. Ser vandet grumset eller misfarvet ud, så kan det skyldes blågrønne alger, og de er giftige for mennesker og dyr.

Læs mere
Sommer
Generer varmen din søvn? 

Sommeren er dejlig, men for nogle mennesker kan varmen føles så generende, at det går ud over deres velbefindende, og ødelægger nattesøvnen. Her får du en stribe tips til, hvordan du nemt afkøler kroppen, og får en rar og rolig nattesøvn.

Læs mere
Sundhed
Snus kan give varige skader i mundhulen 

Snus hitter hos de unge, men kan give varige skader i mundhulen, slimhindeforandringer og tandkød, der trækker sig tilbage, advarer Tandlægeforeningen.

Læs mere
Sundhed
Apotekerforening: Kontakt apoteket i stedet for vagtlægen, når det drejer sig om receptfornyelse 

Der er ingen grund til at belaste sidde i telefonkø og belaste vagtlægetelefonen, hvis recepten er udløbet. Gå i stedet for på apoteket, for her kan man hjælpe med at genordinere p-piller og medicin mod en række kroniske sygdomme.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^