Kategorier: Spiritualitet  -  Sundhed

Forkølelse: Er der bevis for at C-vitamin, echinacea, hvidløg og zink har en forebyggende effekt?

Du kender sikkert de klassiske husråd om, hvordan vitaminer og mineraler kan forebygge og lindre forkølelse. Men er der evidens for de påståede egenskaber?

Husråd mod forkølelse. Virker de? 

C-vitamin, echinacea, hvidløg og zink er populære præparater, når forkølelse skal forebygges eller bekæmpes. Men virker de?

I øjeblikket døjer mange med generende forkølelsessymptomer og med hovedpinen, trætheden og den generelle utilpashed, som ofte følger i kølvandet på en forkølelse. Og desværre kan forkølelse ikke, ligesom infektionssygdomme, kureres med en effektiv antibiotika-kur. Man må bare væbne sig med tålmodighed og vente på at kroppens eget immunforsvar får bugt med sygdommen.

I mellemtiden kan man forsøge at finde lindring ved hjælp af håndkøbsmedicin, som næsespray og smerte- og hostestillende medicin. Man kan også forsøge sig med nogle af de gamle husråd. Her er især inhalation af kamilletedampe samt tilskud af c-vitamin, purpursolhat, hvidløg og zink populære råd. Den varme damp kan virke slimløsende og lindrende i næse og svælg, til gengæld er det kun lykkedes videnskaben at dokumentere en beskeden positiv effekt ved indtag af c-vitamin, solhat, hvidløg og zink.

C-vitamin
Regelmæssig indtagelse af C-vitamin kan ikke holde forkølelse fra døren. Til gengæld har C-vitamin en dokumenteret, om end beskeden, effekt på hvor lang tid du skal døje med forkølelsen. 

Echinacea
Fordi de tilgængelige Echinacea præparater på markedet varierer meget, hvad angår indhold og fremstilling, er det ikke muligt at give et fuldstændigt og entydigt svar på, hvorvidt Echinacea forebygger og behandler forkølelse. Men nogle af undersøgelserne synes at bekræfte at præparater baseret på urter af Echinacea Purpurea forkorter varigheden eller reducerer symptomerne på forkølelsen.

Hvidløg
Hvidløgs effekt på forkølelser, mangler at blive ordentligt videnskabeligt undersøgt, dog viser en enkelt undersøgelse, at mennesker, der tager hvidløg hver dag i tre måneder, har færre forkølelser.

Zink
Studier har vist at zink i relativt høje doser kan mindske forkølelsens varighed og sværhedsgrad, når det indtages indenfor 24 timer efter symptomernes indtræden. Til gengæld kan indtaget af zink også give bivirkninger som kvalme.

 

Kilder: Forskningsnetværket Cochrane, Nyhedsmediet Videnskab.dk

Sundhed
Apotekerforening: Kontakt apoteket i stedet for vagtlægen, når det drejer sig om receptfornyelse 

Der er ingen grund til at belaste sidde i telefonkø og belaste vagtlægetelefonen, hvis recepten er udløbet. Gå i stedet for på apoteket, for her kan man hjælpe med at genordinere p-piller og medicin mod en række kroniske sygdomme.

Læs mere
Sundhed
Tag testen: Har du øget risiko for syreskader? 

Isninger i tænderne, små stykker af tænder, der brækker af, slidte og let misfarvede tænder, kan være tegn på, at du har syreskader på tænderne. Og meget tyder på, at flere danskere har fået syreskader. Ifølge Tandlægeforeningen rapporterer halvdelen af landets tandlæger at de har fået flere…

Læs mere
Sommer
Sådan undgår du dehydrering 

Mennesket består af mellem 50 og 75% vand. Uden en jævn tilførsel af vand, fungerer krop og hjerne ikke optimalt. Dehydrering kan medføre hovedpine og utilpashed, og i alvorlige tilfælde være livstruende.

Læs mere
Sundhed
Europas cykelnation cykler i sommerferien 

Rundt omkring i verden bliver Danmark ofte forbundet med at være en cykelnation, og det renommé er selvfølgelig kun blevet yderligere forstærket af sommerens Tour de France.

Ifølge transportvaneundersøgelsen bliver 15 procent af alle ture i Danmark foretaget på cykel, og det har jo, som alle ved,…

Læs mere
Sundhed
Stort studie: Kan et højt niveau af antioxidanter reducere risikoen for demens? 

Mennesker med højere niveauer af antioxidanter i deres blod kan være mindre tilbøjelige til at udvikle demens. Det skriver forskere fra National Institute on Aging i Baltimore på baggrund af en omfattende undersøgelse af 7.283 mennesker gennem 16 år.

Læs mere
Skønhed & Pleje
15 føde- og drikkevarer der misfarver tænderne 

Et smukt tandsæt har altid været efterstræbt og til alle tider været et tegn på sundhed, vitalitet og styrke. I den moderne verden signalerer sunde, hvide tænder ligeledes både den sunde livsstil, selvtillid og overskud, og det er derfor ikke så underligt, at der hvert år er tusindvis af danskere,…

Læs mere
Sundhed
Uro i benene ødelægger nattesøvnen 

Uro i benene - eller som det hedder på engelsk: Restless legs syndrome (RLS), kan være så generende, at det forstyrrer nattesøvnen og går ud over livskvaliteten. Symptomerne kan bedst beskrives som en sitrende, generende fornemmelse, der medfører en akut trang til at bevæge benene, der som regel ind…

Læs mere
Sundhed
Hæmorider: Sådan lindres og fjernes hæmorider  

Selvom Sundsstyrelsen vurderer, at op mod hver tredje dansker oplever at få hæmorider, så er problemet ikke noget der er nemt at taler om. Symptomerne på hæmorider kan imidlertid være voldsomt generende, og da der findes effektiv behandling, så er der al mulig grund til at lægge genertheden til side…

Læs mere
Sundhed
Hævede ben og ankler?  

Mere end hver anden voksne kvinde oplever at være besværet af tunge, ømme og hævede ben. Her får du et par effektive øvelser, som sætter gang i kredsløbet og lindrer generne.

Læs mere
Sundhed
Seniortilværelse med tid til egenomsorg, oplevelser og berigende samvær med livskloge mennesker 

4850. Så mange aktiviteter arrangerer Ældre Sagen hvert år for deres 920.000 medlemmer.

Over hele landet sørger Ældre Sagens lokalafdelinger for at stille alverdens spændende oplevelser på benene. Fra foredrag, sprogkurser, sang- og musikundervisning - til rejseeventyr, samvær omkring kreative…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^