Kategori: Sundhed
Forbrug eller misbrug?
Forbrug eller misbrug? 

Minnesota kur, Ole Michelsen, Den dansende dæmon, alkohol, narkotika

af Anni Elisabeth Johansen

Hvornår er man misbruger?
Misbruger er man i det øjeblik, stoffet/alkoholen tager magten. Man bestemmer ikke længere selv, men drives af trangen til det foretrukne stof og evner ikke at holde op.

Nu kan det foretrukne stof være mange ting: sex, mad, spil, rygning, men det vi først tænker på er narkotika og alkohol.

Misbruger og pårørende
At være afhængig/misbruger er dybt tragisk, ikke alene for misbrugeren, men måske allermest for hans/hendes nærmeste. Disse familiemedlemmer har det med at blive glemt i skyndingen, og ofte er deres traumer lige så dybe som misbrugerens.

I Minnesota behandlingen siger man, at misbruget er en sygdom, herved er misbrugeren allerede hjulpet over den værste tærskel: den dybe skyld og skamfølelse, som følger efter, når misbruget bliver anerkendt.

Benægtelse
Det er ofte meget svært at få en misbruger til at indse misbruget. Med misbrug følger benægtelse i stor stil: "Jeg kan holde op i morgen" - " En lille en er da OK" - "Jeg drikker ikke mere end andre mennesker". Misbrugeren kan og vil ikke indse, at der er noget galt med livsførelsen. Og vi behøver jo bare se os omkring for at se, hvor stor en rolle "en lille én" spiller i danskernes bevidsthed. Det er helt legalt at få en lille skid på ved festlige lejligheder og skulle den lille skid tit udvikle sig til en stor, nå ja hvad så. Live and let live - Vi skal i hvert fald ikke indblandes!

Dette er et af de store problemer, misbrug er tabu. Både på arbejdspladser og i hjemmet vender man det blinde øje til og først når tålmodigheden er sluppet op bliver der - måske - handlet.

For overhovedet at kunne sende en misbruger i behandling er det nødvendigt, at han/hun selv spiller med og er motiveret, ellers dur det slet ikke. Mange går i behandling for deres nærmestes skyld, plaprer lystigt med på læresæt-ningerne om at forblive ædru, bliver sluppet ud og falder straks i igen, fordi engagementet/sjælen ikke var med i foretagendet.

Misbrug kan behandles
Men hvis det hele falder i hak, misbrugeren gennemfører behandlingen og familien har været i familieterapi, venter der fortsat hårdt arbejde forude.

En misbruger bliver aldrig helbredt, men kan resten af livet betragte sig som ædru alkoholiker eller clean narkoman. Derfor er møder i støttegrupper som AA (alcoholics anonymous) eller NA (narcotics anonymous) meget vigtige, særlig i begyndelsen, hvor den "genfødte" stadig står på vaklende Bambi-ben.

Lappeløsninger
Misbrug koster samfundet mange penge og der synes ikke at være en metode til at komme det til livs. Der bliver lappet lidt hist og her, gennemført nogle forsøg, der som regel rinder ud i sandet. Måske kunne man i første omgang sætte ind overfor de naive unge mennesker, der tager week-end narkotika og tror de kan slippe med det. Godt nok er det ikke alle der bliver "hooked", men de fleste betaler en høj pris for week-end rusen/kick´et. Så høj, at hvis de kunne se bagud og ændre deres liv, nok ville tøve med at begynde på stoffer.

Som Ole Michelsen - Bogart - så morsomt siger det i sin bog - Den dansende dæmon - "Det er den eneste dødelige sygdom, der starter som en fest". Og det citat siger vel egentlig det hele: ikke mange misbrugere overlever, hvis de ikke kommer i behandling. Alkohol ødelægger kroppen langsomt, men sikkert indefra. Narkotika er ikke så nedbrydende og farligt for kroppen, her er det psyken, der bliver nedbrudt og følgerne af et usselt liv, dårlig hygiejne og en overdosis af og til, der fører til en dødelig slutning.

Sundhed
Lakrids har potentiale i kampen mod brystkræft 

Hvert år får omkring 4.800 danske kvinder konstateret brystkræft, og ud af dem, vil ca. én ud af tre på et tidspunkt dø som følge af sygdommen. Derfor bruges der mange ressourcer på at finde nye forebyggelses- og behandlingsmetoder.

Forskere har blandt andet kigget på, hvorvidt der i naturen…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En positiv indstilling i alderdommen forlænger livet 

En positiv indstilling og tilgang til tilværelsen i alderdommen mindsker risikoen for aldersrelateret sygdom og forlænger livet. Det konkluderer forskere, som har undersøgt, hvordan vores tanker og forestillinger om det at blive ældre påvirker levealderen.

Læs mere
Sundhed
Periodisk faste: Er 16:8-timers faste en sund og effektiv slankekur?  

I de senere år har kostmetoden 'intermittent fasting', eller 'periodisk faste' på dansk, høstet enorm opmærksomhed i den vestlige verden, og som følge af det, har kostforskere haft travlt med at undersøge de tilsyneladende mange fordele ved denne form for periodisk faste. Vi har samlet fakta om den…

Læs mere
Sundhed
E. coli: Symptomer og smittekilder 

Escherichia coli, eller E. coli, er en bakterie, der normalt findes i tarmen hos både mennesker og dyr. Mens mange typer bakterier er ufarlige, er der nogle, der kan forårsage alvorlige mave-tarm infektioner - især når kommer fra forurenet fødevarer.

Læs mere
Sundhed
Sådan mindsker du risikoen for parfumeallergi 

Har du oplevet pludselig at få udslet af den creme, deodorant eller parfume du ellers har brugt i årevis?

Parfume er én af de hyppigste årsager til kontakteksem, og rammer især mennesker med sart hud. Men alle kan udvikle parfumeallergi, også dem, der gennem mange år har brugt parfume uden…

Læs mere
Sundhed
8 trick der hjælper dig huske 

I en travl hverdag kan det indimellem være svært at huske det hele. Kalendere og post-it noter er uundværlige, men videnskabelige studier har også fundet en stribe metoder, der kan skærpe hukommelsen og måske hjælpe dig med at huske tingene bedre.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Derfor er bælgfrugter helt geniale  

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter.

At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det…

Læs mere
Sundhed
Sukker og humørsvingninger 

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre,…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En avokado om dagen kan reducere mavefedt hos kvinder 

Fedt omkring maveregionen øger risikoen for at udvikle mave-tarmkræft og lungekræft, og øger risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og nogle typer af demens.

Nu peger en ny undersøgelse fra University of Illinois, University of Roehampton og Eastern Illinois University, på,…

Læs mere
Sundhed
Institut For Biokemi og Molekylær Biologi, Syddansk Universitet: Fakta om intermittent fasting  

Lad være med at spise noget i 16 eller 18 af døgnets timer, eller lad være med at spise noget to dage om ugen. Det er et par eksempler på periodisk faste, som mange overvejer for at opnå vægttabhopper på for at få vægten ned. Ideen er, at kroppen begynder at tære på fedtdepoterne, når den ikke får…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
^