Kategori: Sundhed

Fakta om brystkræft

Fakta om brystkræft 

Hver 9. danske kvinde rammes af brystkræft, og hvert år dør knap 1.300 kvinder af sygdommen. Læs mere om brystkræft, om hvad du kan gøre for ikke at øge risikoen og hvad du kan gøre for at opdage sygdommen i tide...

Hvert år får 4.000 danske kvinder konstateret brystkræft. Chancen for at overleve sygdommen er steget støt gennem de seneste 30 år. Det skyldes betydelige fremskridt i behandlingsresultaterne, hvilket betyder, at brystkræft i dag er en af de kræftsygdomme med den højeste overlevelse.

Sygdommen rammer oftest kvinder over 50 år. Flere end 50.000 danske kvinder lever i dag med sygdommen. Hvert år dør knap 1.300 kvinder af brystkræft.
Brystkræft er en af Kræftens Bekæmpelses markante indsatsområder, fordi det er en sygdom, der rammer hver 9. danske kvinde. Derfor er der fortsat et stort behov for opmærksomhed om sygdommen, og at der hele tiden forskes i bedre behandlingsformer, der giver færre bivirkninger, samt at de kvinder, der rammes af sygdommen, hjælpes bedre.

Hvorfor får man brystkræft?
Den præcise årsag til, at sygdommen opstår, ved man ikke. Man ved, at:
• Tidlig pubertet
• Når kvinden får få børn – og får dem i en sen alder
• Sen overgangsalder (menopause)
• Overvægt efter overgangsalderen
• Hormontilskud efter overgangsalderen
• Alkohol
• Fysisk inaktivitet
... kan øge risikoen for, at man udvikler sygdommen.

Screening
Alle danske kvinder mellem 50 og 69 år skal have tilbudt mammografiscreening (røntgenundersøgelse af brystet) hvert andet år. Undersøgelsen kan afsløre forandringer i brystet ned til få millimeter, som man ikke selv kan mærke med fingrene.
Man screener kvinder i alderen 50-69 år, fordi halvdelen af alle de kvinder, der får brystkræft, findes i denne aldersgruppe.
Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at kvinder tager imod tilbuddet om mammografiscreening. Bliver sygdommen opdaget på et tidligt stadium, så bliver behandlingen i nogen tilfælde mere skånsom og overlevelseschancerne bedre.

Uanset hvad: Gå til læge, hvis du mærker en knude eller mærker forandringer i brystet.

Kilde:

Sundhed
Lugtesansen er kroppens hurtigste advarselssystem 

Har du svært ved at skjule dit ubehag, når din næse opfanger en dårlig lugt, så findes der en god forklaring.

Læs mere
Sundhed
Kan man arve psykiske lidelser?  

Når det skønnes at hver 3. dansker rammes en psykisk lidelse i løbet af livet, så er det ikke underligt, at det er et emne der optager mange. De fleste ved hvor store omkostninger psykisk sygdom kan have for den enkelte, for pårørende og for samfundet.

Læs mere
Sundhed
Ny 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed  

Regeringen, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Danmarks-demokraterne, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Alternativet og Frie Grønne har indgået en bred politisk aftale om en 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed.…

Læs mere
Sundhed
Kan man være genetisk disponeret for overvægt? 

Føler du ikke, at din krop afspejler, hvad du spiser – og ikke spiser – mens andre ser ud til at slippe markant nemmere afsted med deres madvaner? Kan din overvægt simpelthen være genetisk betinget?

Ja. Hvis kiloene er særligt genstridige, selvom du følger de almindelige sundhedsråd, kan…

Læs mere
Sundhed
Døjer du med urindryp? 

Stressinkontinens i form af ufrivillige urindryp, er en yderst udbredt lidelse, som forekommer blandt kvinder i alle aldre. Lidelsen ses hyppigst blandt kvinder over 30 år, hvor op mod hver fjerde døjer med problemet. Alligevel er stressinkontinens et tabu, og måske derfor går mange kvinder rundt i…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Sammenhæng mellem balanceevne og levetid 

Kan du stå på ét ben og holde balancen i 10 sekunder? En videnskabelig undersøgelse bragt i det anerkendte britiske tidsskrift, British Journal of Sports Medicine, viser at folk i alderen 50 til 75 år, der ikke kan holde balancen på ét ben i 10 sekunder, har næsten dobbelt så stor risiko for at dø…

Læs mere
Årstidens råvarer
Tomat og forebyggelse af kræft 

Lige nu bugner grøntsagsafdelingen af saftige, solmodne tomater, som ikke kun smager, men også er en eminent kilde til antioxidanten lycopen. Lycopen har gennem det seneste årti været genstand for talrige videnskabelige studier, som har undersøgt stoffets helbredsmæssige fordele. Og rigtig meget…

Læs mere
Sundhed
Invitation til Brysternes Motionsdag 

I Danmark lever lige knap 74.000 kvinder med brystkræft. Støt Brysterne inviterer for tredje år i træk til Brysternes Motionsdag den 11. september for at støtte op om de mange kvinder og pårørende, der hver dag har sygdommen inde på livet.

Læs mere
Sundhed
Ernæringsterapeut: Derfor kan din vægt være tung at danse med efter de 40 

Sandhedens time er kommet. Du stiller dig frygtsomt på vægten, men ... hvorfor viser den stadig for mange kilo?! Du har jo gjort alt, hvad der plejer at virke, når du vil smide et par kilo, så hvorfor går vægten ikke nedad nu?

Læs mere
Sommer
Svimmelhed og hovedpine i varmen? 

Med hedebølgen er det vigtigt at huske, at træthed, svimmelhed, forstoppelse og hovedpine, kan være symptomer på væskeunderskud. Ifølge anbefalingerne bør du drikke 1½ liter (ca. 8 glas) væske om dagen. Kroppen har ganske vist brug for ca. 2½ liter væske i døgnet, men den ene liter får du tilført…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^