Kategori: Sundhed

Der skal ikke så meget til...

Der skal ikke så meget til... 

Mange danskere er så fysisk inaktive, at det går ud over deres helbred og trivsel.

Risikoen for at dø af fysisk inaktivitet er lige så stor som risikoen for at dø af rygning...

Mange danskere bevæger sig i dag så lidt, at det går ud over deres sundhed og trivsel. Manglende fysisk aktivitet er i det hele taget et af de største problemer for folkesundheden i den vestlige verden. Faktisk er risikoen for at dø af inaktivitet lige så stor som risikoen for at dø af rygning!

Fremskridtets paradokser
Vestens fremskridt rummer flere paradokser: Nedslidende arbejde afløses af fysisk inaktivitet,
sportselitens præstationer følges passivt foran TV-skærmen,og børn udkæmper drabelige kampe uden at røre andet end fingrene, når de spiller computerspil.

En lang række undersøgelser dokumenterer, at tiden er inde til handling – f.eks. er dødeligheden ca. dobbelt så stor hos inaktive som hos aktive.

”De som mener, at de ikke har tid til fysiske aktiviteter må før eller senere afsætte tid til sygdom”. Sådan skrev Edward Stanley (1826-1893) i sin bog ”The Conduct of Life”, og det er mere rigtigt end nogensinde før.

Derfor er fysisk aktivitet vigtig
Der foreligger solid videnskabelig dokumentation for, at fysisk aktivitet gavner helbredet på flere måder:

• Personer, som normalt er inaktive, kan forbedre deres helbred og fysiske velvære ved at bevæge sig regelmæssigt.

• Børn, voksne, ældre, kvinder som mænd, opnår positive fysiologiske ændringer som følge af fysisk aktivitet.

• Fysisk aktivitet behøver ikke at være anstrengende, for at man opnår sundhedsmæssige fordele.

• Fysisk aktivitet har mange positive effekter på kroppens funktioner. Virkningerne på hjerte, kredsløb og muskler har i mange år været kendt. Nu kan det dokumenteres, at fysisk aktivitet også gavner stofskiftet samt hormon- og immunsystemet.

Forebyggende effekt
Det er også dokumenteret, at fysisk aktivitet har en forebyggende effekt på følgende områder:

• Mindre risiko for hjerte-karsygdomme
• Mindre risiko for sukkersyge
• Mindre risiko for forhøjet blodtryk
• Mindre risiko for kræft i tyktarmen
• Hjælper med at nedsætte et forhøjet blodtryk
• Hjælper med at kontrollere vægten
• Hjælper med at styrke og vedligeholde knogler, muskler og sener
• Hjælper ældre til større styrke og bedre bevægelighed
• Formindsker tilstande med depression og angst
• Forbedrer det psykiske og sociale velvære

Der skal ikke så meget til..
Sundhedsstyrelsens anbefaling om fysisk aktivitet har en alvorlig baggrund. Til gengæld er anbefalingens budskaber opmuntrende:

1) Der skal ikke så meget til: 30 minutters fysisk aktivitet er nok til at opnå en dokumenteret sundhedseffekt. Det er ikke nødvendigt at melde sig ind i en sportsklub eller et fittnesscenter – det er ikke en gang nødvendigt at klæde om.

2) Det behøver ikke være besværligt: De 30 minutter kan sagtens opdeles i to gange 15 minutter eller tre gange 10 minutter. Alle former for fysisk aktivitet tæller: Cykelture, leg med ungerne, gåturen til stoppestedet, trappen i stedet for elevatoren, støvsugning, havearbejde, hundeluftning mv.

3) Du får det bedre nu og her: Fysisk aktivitet gavner både krop og sjæl. Det kan forebygge stress, depression og angst – og det bliver lettere at sove og slappe af og tackle stressede oplevelser.

Sundhed
Døjer du med urindryp? 

Stressinkontinens i form af ufrivillige urindryp, er en yderst udbredt lidelse, som forekommer blandt kvinder i alle aldre. Lidelsen ses hyppigst blandt kvinder over 30 år, hvor op mod hver fjerde døjer med problemet. Alligevel er stressinkontinens et tabu, og måske derfor går mange kvinder rundt i…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Sammenhæng mellem balanceevne og levetid 

Kan du stå på ét ben og holde balancen i 10 sekunder? En videnskabelig undersøgelse bragt i det anerkendte britiske tidsskrift, British Journal of Sports Medicine, viser at folk i alderen 50 til 75 år, der ikke kan holde balancen på ét ben i 10 sekunder, har næsten dobbelt så stor risiko for at dø…

Læs mere
Årstidens råvarer
Tomat og forebyggelse af kræft 

Lige nu bugner grøntsagsafdelingen af saftige, solmodne tomater, som ikke kun smager, men også er en eminent kilde til antioxidanten lycopen. Lycopen har gennem det seneste årti været genstand for talrige videnskabelige studier, som har undersøgt stoffets helbredsmæssige fordele. Og rigtig meget…

Læs mere
Sundhed
Invitation til Brysternes Motionsdag 

I Danmark lever lige knap 74.000 kvinder med brystkræft. Støt Brysterne inviterer for tredje år i træk til Brysternes Motionsdag den 11. september for at støtte op om de mange kvinder og pårørende, der hver dag har sygdommen inde på livet.

Læs mere
Sundhed
Ernæringsterapeut: Derfor kan din vægt være tung at danse med efter de 40 

Sandhedens time er kommet. Du stiller dig frygtsomt på vægten, men ... hvorfor viser den stadig for mange kilo?! Du har jo gjort alt, hvad der plejer at virke, når du vil smide et par kilo, så hvorfor går vægten ikke nedad nu?

Læs mere
Sommer
Svimmelhed og hovedpine i varmen? 

Med hedebølgen er det vigtigt at huske, at træthed, svimmelhed, forstoppelse og hovedpine, kan være symptomer på væskeunderskud. Ifølge anbefalingerne bør du drikke 1½ liter (ca. 8 glas) væske om dagen. Kroppen har ganske vist brug for ca. 2½ liter væske i døgnet, men den ene liter får du tilført…

Læs mere
Sommer
Giftige alger: Pas på blågrønalger på stranden  

Når varme sommerdage bliver tilbragt på stranden, så er det vigtigt at holde øje med vandkvaliteten. Ser vandet grumset eller misfarvet ud, så kan det skyldes blågrønne alger, og de er giftige for mennesker og dyr.

Læs mere
Sommer
Generer varmen din søvn? 

Sommeren er dejlig, men for nogle mennesker kan varmen føles så generende, at det går ud over deres velbefindende, og ødelægger nattesøvnen. Her får du en stribe tips til, hvordan du nemt afkøler kroppen, og får en rar og rolig nattesøvn.

Læs mere
Sundhed
Snus kan give varige skader i mundhulen 

Snus hitter hos de unge, men kan give varige skader i mundhulen, slimhindeforandringer og tandkød, der trækker sig tilbage, advarer Tandlægeforeningen.

Læs mere
Sundhed
Apotekerforening: Kontakt apoteket i stedet for vagtlægen, når det drejer sig om receptfornyelse 

Der er ingen grund til at belaste sidde i telefonkø og belaste vagtlægetelefonen, hvis recepten er udløbet. Gå i stedet for på apoteket, for her kan man hjælpe med at genordinere p-piller og medicin mod en række kroniske sygdomme.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^