Få en sund, tæt og velplejet græsplæne

Ved at gøre en indsats for din plæne i foråret, kan du få en tæt, grøn og robust græsplæne sommeren igennem.

Sådan får du en flot græsplæne - 4 vigtige haveråd 

I foråret, når græsplænen ikke længere er alt for våd, skal blade og sidste års visne græs rives sammen for at sikre luft til græsrødderne og de nye græsspirer. Desværre fremmer det også væksten af mos i plænen. Mos trives gennem vinteren og kan derfor have et forspring, når foråret starter.

Mos kan komme til at dominere en plæne, især hvis græsset ikke trives, hvilket ofte er tilfældet i fugtige og skyggefulde områder i haven. At fjerne mos ved at grave det væk eller vertikalskære plænen har ikke en varig effekt – faktisk kan det sprede mosset i stedet for at bekæmpe det. I stedet bør fokus være på at få græsset til at trives så godt, at mosset fortrænges.

  1. Reguler jordens pH-værdi med kalk

    For at græsset skal trives, er det essentielt, at jorden har en neutral surhedsgrad. Du kan teste jordens surhedsgrad ved at måle pH-værdien. Dette gøres ved at dyppe teststrips i en opløsning af jord og destilleret vand. pH-værdien vil herefter fremgå af en farveskala fra 0 til 14, hvor den ideelt set bør ligge omkring 6,5.
     
  2. Vælg den rette gødning

    Hvis jorden mangler næringsstoffer, er det vigtigt at vælge en økologisk gødning, der passer til jordtypens pH-værdi. Derudover er det en god idé at vælge en langsomt frigivende gødning, så næringsstofferne frigives over en længere periode. Efter gødning er det vigtigt at vande græsplænen for at sikre, at gødningen trænger ned i jorden og når rødderne.
     
  3. Dræn den våde plæne

    En våd plæne kan drænes for vand ved at lave drænhuller, som leder det overskydende vand ned i jorden et godt stykke under plænen. Alternativt kan sand bruges til at holde plænen tør. Strø et 3-4 mm lag fint sand (kornstørrelse 0,2-1,0 mm) ud over hele græsplænen i foråret, når det nye græs er godt på vej. Gentag processen hvert forår for at opbygge en perfekt, let fugtig jord under græsset.
     
  4. Såning af græs

    Hvis plænen trænger til at blive gensået, bør du nøje følge de anbefalinger, der er angivet på emballagen, for at sikre, at du vælger en græsfrøblanding, der passer til din haves lys- og jordbundsforhold.
Sommer
Jordbærkoldskål 

Der er ikke meget der overgår den traditionsrige rød/hvide danske dessert: Friske jordbær med fløde. Men nu, hvor jordbærsæsonen er på sit højeste, må du ikke glemme en rigtig sommerfavorit: Jordbærkoldskål!

Læs mere
Sommer
Spiselige haveblomster - rose, lavendel & pelargonier 

Både rosenblade, lavendel og nogle duftpelargonier kan anvendes til at give smag eller dekorere madretter med. Det ser helt fantastik ud, og det smager spændende. Et nemt og meget dekorativt tip er at fryse blomsterbladene og servere dem i en punch eller velkomstdrink.

Læs mere
Sommer
Ærtesæson: Ærtecreme og ristede ærtebælge 

Selvom danske ærter fås helt frem til september, så er det her i juni og juli, de smager allerbedst. Sprøde og saftige, er de en fantastisk sommersnack, og helt perfekte i grønne salater.

Læs mere
Sommer
Grillsikkerhed: Vigtige råd om brug af grill 

Med det omend noget ustadige sommervejr er der nok mange, der har gang i grillen. For det er jo bare så nemt og hyggeligt at tilberede lækkerier over de varme gløder.

Her får du en stribe skønne opskrifter - og gode råd og forholdsregler, der giver dig de bedste forudsætninger for en god…

Læs mere
Sommer
Salat med mozzarella og jordbær 

En super lækker, nem og let sommersalat med jordbær, mozzarella og spinat - og en frisk og dejlig dressingen.

Læs mere
Forår
Idéer til den lille have og altanen 

Er man så heldig at have adgang til altan, terrasse eller et lille stykke have, så gælder det om at få mest muligt ud af de små kvadratmetre. Man må være kreativ og nøje overveje, hvordan man bedst indretter sig praktisk og hyggeligt.

Mangler du lidt inspiration, så er designere og producenter…

Læs mere
Sommer
Beskær frugttræerne 

I sensommeren, i slut september, bør heldige ejere af frugttræer, have beskæring af træer og buske på to do-listen.

Læs mere
Sommer
8 tips til hvordan du kommer nænsomt i gang efter ferien 

Velkommen tilbage fra ferie. Vi håber, at du har nydt det og fået slappet af. Nu gælder det om at få en god start på hverdagen og ikke brænde al energi, det gode feriehumør og nyvundne overskud af på én gang. Her får du en 8 gode tips, som er gode at have med, når du vender tilbage til jobbet.

Læs mere
Sommer
Svimmelhed og hovedpine i varmen? 

Med hedebølgen er det vigtigt at huske, at træthed, svimmelhed, forstoppelse og hovedpine, kan være symptomer på væskeunderskud. Ifølge anbefalingerne bør du drikke 1½ liter (ca. 8 glas) væske om dagen. Kroppen har ganske vist brug for ca. 2½ liter væske i døgnet, men den ene liter får du tilført…

Læs mere
Sommer
Giftige alger: Pas på blågrønalger på stranden  

Når varme sommerdage bliver tilbragt på stranden, så er det vigtigt at holde øje med vandkvaliteten. Ser vandet grumset eller misfarvet ud, så kan det skyldes blågrønne alger, og de er giftige for mennesker og dyr.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^