Softice er godt hvis man er sulten i sommervarmen Men visse typer af fødevarer er særligt sårbare i sommervarmen – deriblandt softice.
Softice og serverings-is kan nemlig være fyldt med bakterier, viser en undersøgelse som Fødevareregion Nordjylland foretog sidste sommer.
Nå det gælder softice skyldes problemet ofte mangelfuld rengøring og desinfektion af selve maskinen og genopvarmning af ismixen.
Høje bakterie-tal i is til servering skyldes ofte mangler ved rengøring og desinfektion af is-skeer og af beholdere til isskeer, samt manglende udskiftning af vand til isskeer. Det er også vigtigt, at den person, der udtager isen, undgår at berøre isen med hænderne.
Sidste sommer gennemførte fødevareregionen en række kontroller af grillbarer, restauranter og kiosker. I 82 ud af 440 softiceprøver blev der fundet alt for høje bakterietal.
Fødevareregionen er i øjeblikket i fuld gang med en tilsvarene undersøgelse for at se om hygiegnen i år er blevet bedre omkring tilberedning af softice, men det tyder intet endnu på.
Kilde:Fødevaredirektoratet