Kategori: Sommer

Højtiden Sankt Hans var den vigtigste af midsommerens fester i Nordeuropa og blev fejret med spil, dans og druk. Kirken og øvrigheden gjorde i 1500-tallet, hvad de kunne for at stoppe de folkelige forlystelser. Illustration: Le Feu de St.Jean Mariette

Sankt Hans - Midsommer, magi og mirakler 

Når Sankt Hans fejres her i juni, slippes nogle af de særeste og stærkeste kræfter løs i det godes kamp mod det onde. Særligt Sankt Hans aften, den 23. juni, siges disse overjordiske kræfter, at være helt ekstraordinære i naturen omkring os, og derfor tog man tidligere, netop denne nat, ud for at samle vilde urter til husapoteket.

Hedensk solhvervsfest

Fejring af solhverv har fundet sted i Danmark siden oldtiden. Både årets korteste og længste dag blev dengang markeret; den korteste, fordi man endelig kunne se frem mod lysere tider, og den længste, fordi frugtbarheden her var på sit højeste. Med til fejringen af sommersolhverv hørte bålafbrænding, som tidligere ofte foregik på toppen af de gamle gravhøje, muligvis fordi man mente, at lyset fra bålene kunne bringe frugtbarhed til markerne. Fejringen af solhverv var i det hele taget forbundet med mange myter og hedenske ritualer, og på et tidspunkt opstod den sære skik med at sende heksen til Bloksbjerg. Skikken stammer muligvis fra Tyskland, hvor man havde rituelt afbrændte halmfigurer, der forestillede noget man ikke kunne lide - fx vinteren. 

I dag hvor Sankt Hans fejres med madkurv og hygge omkring bålet, er det svært at forestille sig, hvordan denne dag, på grund af de hedenske ritualer og frugtbarheds-dyrkelse, tidligere var en torn i øjet på kirken. I 1500-tallet forsøgte kirken behændigt at få vendt solhvervsfesterne til at blive kristne fester og opkaldte dagen ’Sankt Hans’ efter Johannes Døberen, men ligegyldigt, hvor meget man reklamerede for den kristne skik, så overlevede overtroen og magien, langt op i tiden.

Kirsten Pils kilde i Dyrehaven 

Et godt eksempel på det er Kirsten Pils kilde i Dyrehaven. Overtroen gav nemlig også vandet særlige helbredende kræfter denne nat. Derfor samledes folk for at drikke af kilden og efterhånden valfartede så mange mennesker til kilden, at man holdt Sankt Hans i en hel uge. Samtidig fulgte der i kølvandet alskens tant og fjas. I 1770 blev der givet Kongelig bevilling til at optræde på området, og Dyrehavsbakken - verdens ældste forlystelsespark - var skabt. Endnu i dag samles mange mennesker omkring Kildesøen for her at fejre Sankt Hans aften - selvom de måske ikke helt ved hvorfor.

Hvor meget tro eller overtro, der er tilbage i vores fejring af Sankt Hans er svært at sige. Faktum er, at - hvis såfremt i fald - vejret arter sig, er det en dejlig aften. Det er skønt - specielt, hvis man er ude på vandet - at kunne se alle bålene, der blusser i den mørke nat og høre spredte brudstykker af Midsommervisen!

Forår
Sæson: Pak picnickurven  

På denne tid af året er Danmark med sikkerhed det skønneste sted i verden. Efter en kold og våd tid, synes sol og sommertemperaturer endelig at være kommet til landet. Ude i naturen, i skoven og langs stranden, venter de allerdejligste oplevelser, der ikke kan undgå at løfte energiniveauet og…

Læs mere
Forår
Med masser af purløg 

Purløg er en ukuelig forårsbebuder, som hurtigt vokser sig stor og derfor kan høstes flittigt. Det grønne drys er ikke kun en herlig delikatesse, men også rig på C-vitamin.

Læs mere
Forår
Skovflåt - Det skal du holde øje med 

Et flåtbid behøver ikke at være smertefuldt, men det er vigtigt altid at fjerne flåter, fordi en del af dem er inficerede med Borrelia. Se billede af skovflåt, skovflåtbid og borrelia-udslet.

Læs mere
Frugt & bær gazpacho
Sommer
Frugt- & bærgazpacho 

Nyd sommerens frugt og bær i en lækker og læskende sommergazpacho!

Læs mere
Sommer
Copenhagen Pride Week 2020 

København bliver i høj grad multikulturel under årets Copenhagen Pride Week, når mere end 100.000 danskere og gæster fra mere end 85 lande deltager i festugen, 18. til 23. august 2020. Her venter der et overflødigshorn af vilde fester, events, vigtige debatter, underholdning og spektakulære…

Læs mere
Sommer
Kom nemt i gang med at sylte - 8 suveræne syltebøger 

Det er ganske tilfredsstillende at sylte lidt af havens høst, så man har skønne, hjemmelavede marmelader, pickles og surt, når sommeren går på held.

Otte bøger, skrevet af nogle af Danmarks mest rutinerede og engagerede madskribenter, viser hvordan du nemt kommer i gang. Bøgerne anviser, trin for…

Læs mere
Sommer
Opskrift: Minns rabarberkage 

Man behøver ikke have opholdt sig længe i Sverige, før man støder på ordet ’fika’. I mit tilfælde blev jeg bekendt med begrebet, da genboen til det hus, hvor jeg ferierede, kiggede forbi og spurgte: ”Är det inte dags att fika?” Mens jeg vred min hjerne for at gætte, hvad hun spurgte om, kom hun mig…

Læs mere
Sommer
Badeoplevelser for enhver smag 

Med lange, varme sommerdage, gør det godt med en kølig dukkert. Og det behøver ikke foregå fra et fluepapir af en badestrand. Prøv en badesø, et friluftsbad, et havnebad - eller hvad med at tage på badeanstalt, hvor du kan bade og sole dig, og frit kan lufte deller og appelsinhud i dameafdelingen.…

Læs mere
Sommer
Hvorfor smager danske jordbær bedre? 

Du ved det godt. Uanset om du foretrækker dem med sukker, mælk og fløde eller helt naturligt som de er, smager danske jordbær bare bedre end dem, der kommer fra udlandet. Men ved du også hvorfor? Forklaringen er, ifølge Dansk Gartneri, enkel og handler om sort, friskhed og modenhed.

Læs mere
Sommer
Hver tredje holder mindre end tre ugers sommerferie 

For omtrent hver tredje erhvervsaktive dansker er sommeren ikke lig med tid til ferie. 32 pct. svarende til flere end 900.000 personer nøjes med at holde sommerferie i to uger eller mindre, og yderligere 4 pct. vælger at lægge deres ferie på andre tider af året. Det viser en ny…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^