Kvinder får mere grønt på grillen
Sommertid er grilltid, og der er ikke noget bedre end duften af varme grillkul, der spreder sig i hele haven. Men selvom der bliver lagt masser af tid i at tilberede det lækre tilbehør inde i køkkenet, er det sjældent kvinderne, der griber grillhandsken, når maden skal tilberedes under åben himmel. Det er typisk pølser og bøffer, der får eneret på kullene, men hvis kvinderne kommer til, kan det måske betyde, at hele familien får en sundere grillaften med mere grønt på grillen.
Det er nemlig kun en tredjedel af de adspurgte kvinder i en undersøgelse foretaget af Dansk Gartneri Sæson, der svarer, at det er dem, der tager grill-tjansen, hvorimod over 80% af de adspurgte mænd svarer, at de klarer grillmaden. For grill-entusiast og kogebogsforfatter Tina Scheftelowitz giver det god mening, at kvinderne har fokus på tilbehøret og ikke så meget på grillen:
”Kvinderne går mere op i, at familiens aftensmad skal være sund, og derfor er det typisk dem, der står for salaten og resten af tilbehøret til grillmaden. Mændene har så i mellemtiden kunne indtage pladsen som grillmester i familien og høste ros for at lave maden. Og det burde ikke være sådan, for der er så mange velsmagende og sunde, grønne sager at smide på grillen!”, siger Tina Scheftelowitz.
Det er altså ganske få kvinder, der tager sig fornøjelsen af at grille lækre livretter til familien i sommervejret. Det skyldes måske, som Tina Scheftelowitz også påpeger, at ilden og grillen traditionelt set har været mandens domæne. Årsagerne til det kan være mange. Muligheden for at købe ekstraudstyr og at være herre over kødindtaget kunne være nogle af dem. Det, at mange kvinder tror, at det er svært at tænde op, og at det lugter grimt af tændvæske, holder måske også kvinderne væk. Hun anbefaler kvinderne at hoppe ud i det og nyde sommeraftenens dufte og lyde over et glas god rosé, mens mændene tager tjansen i køkkenet.
"For der er ikke noget mere sexet end en mand, der skrubber kartofler og snitter grøntsager på mandolinjernet", tilføjer Tina Scheftelowitz.
Undersøgelsen peger også på, at langt størstedelen af de adspurgte, faktisk over 90%, svarer ’ja’ til at der grilles kød, når der er gang i kullene, mens knap 30% kaster sig over grøntsagerne. Hvis kvinderne får indflydelse, er der måske mulighed for at snige nogle grøntsager ind på grillen. Der er nemlig masser af sunde og indbydende alternativer til den klassiske frankfurter eller røde bøf med grillstriber. Grøntsager gør sig godt i friske salater til det grillede kød, men der er også masser af grønne sager, der nyder godt af den aromatiske smag af gode grillkul.
Lone Kjærs grønne grillopskrifter
Madskribent og foodstylist, Lone Kjær, giver her et par af sine bedste opskrifter, der gør det nemt at komme i gang med at tilberede grøntsager på grillen. Få flere skønne opskrifter på Sæson.dk som drives af Dansk Gartneri.