Kill Your Norms: Kampagne sætter fokus på homofobisk sprog 

Mange tror, at der ikke findes homo- og transfobi i Danmark, men samtidig bruger mange danskere udtryk som bøsserøv eller betonlebbe til at mobbe eller tale nedsættende om andre. Det sætter Sex & Samfund fokus på i ny kampagne, der lige nu kører i forbindelse med Copenhagen Pride 2019.

Betonlebbe! Bøsserøv! Klamme trans!

I begyndelsen af ugen tog tusindvis af danskere på arbejdet til synet af homofobiske og transfobiske udsagn på bygninger og statuer. I de tidlige morgentimer havde Sex & Samfunds frivillige nemlig været på gaden i landets fem største byer for at sætte homofobiske og transfobiske talebobler på alt fra Den Lille Havfrue til Christiansborg og Nationalmuseet.

#KillYourNorms
– Fordi homo ikke er et skældsord!

Kampagnen kører i forbindelse med Copenhagen Pride 2019 og sætter fokus på, hvordan vi alle med vores sprogbrug er med til at fastholde forestillingen om, at man som fx homoseksuel eller transperson er forkert eller et dårligere menneske end andre.
"Mange LGBT+ personer påvirkes i dén grad af måden, der tales om og til dem på. Derudover rammer fordomme om køn og seksualitet rammer alle mennesker og det skal vi lave om" siger national chef i Sex & Samfund Lene Stavngaard og fortsætter:
"Med kampagnen vil vi sætte fokus på, hvor alene, udskældt og forkert, du kan føle dig som LGBT+ person, når mennesker omkring dig eller på sociale medier bruger din seksualitet til at mobbe både dig og andre med. Hver dag føler homoseksuelle, biseksuelle og transpersoner sig tvunget til at skjule, hvem de er, ud af frygt for at blive mobbet, nedgjort og latterliggjort. Det sker i skolen, på arbejdspladsen, på fodboldstadion, på baren og selv når man er blandt venner og bekendte.
Rigtig mange LGBT+ personer oplever at have en ungdom og senere et voksenliv præget af lavt selvværd, ensomhed, stress, depressioner og misbrug. Unge homoseksuelle, biseksuelle og transkønnede kæmper dobbelt så meget med selvmordstanker som heteroseksuelle unge gør, ligesom de fire gange så ofte forsøger at begå selvmord".

Mange danskere har stadig fordomme

En ny undersøgelse, som Voxmeter netop har foretaget for Sex & Samfund, viser, at knapt halvdelen af alle danskere benytter sig af nedsættende homofobiske ord som fx bøsserøv, trans, svans og betonlebbe om andre. Undersøgelsen viser også, at mange danskere ikke tænker over, at måden de taler til og om LGBT+ personer, påvirker deres trivsel og livskvalitet.
Sprogbrugen kan tyde på, at mange danskere stadig bærer rundt på fordomme om og modstand mod homoseksuelle og transkønnede. Fx viste en undersøgelse foretaget af Gallup for Sex & Samfund i 2018, at hver tiende dansker foretrækker, at homoseksuelle ikke viser deres kærlighed offentligt, og hver fjerde dansker mener, at det giver dårligere opvækstbetingelser for børn, hvis de har to forældre af samme køn.
"Vi er nødt til at tale om, at vi danskere måske ikke er så fordomsfrie, som vi går rundt og bilder os selv ind, og det har store konsekvenser for LGBT+ personer. Vi kan ikke se stiltiende til, mens fastgroede normer og stereotyper i sprogbrug om seksualitet og køn gør livet ulideligt for unge LGBT+ personer – i en sådan grad, at mange af dem forsøger at tage livet af sig selv" siger Lene Stavngaard.

”Jeg skal konstant forsvare mig selv!”

Mette Schack Dahlmann, der er lesbisk og arbejder som murer, blev landskendt, da hun gjorde opmærksom på, hvordan det er at være lesbisk på en typisk mandsdomineret arbejdsplads:
"Jeg føler konstant, at jeg skal forsvare og forklare mig selv. På job, i fritiden og særligt når jeg går i byen. Den energi, jeg skal bruge på at modtage en maskinsalve af spørgsmål, som mange stiller helt uden hæmninger vel at mærke. Fx er jeg fordi jeg er lesbisk blevet spurgt, om jeg vil give et blowjob til fem mænd, fordi ”det havde jeg sikkert ikke prøvet før”.


FAKTA om danskernes homofobiske sprogbrug

  • 46% af alle danskere bruger udtryk som homo, lebbe, trans og lebbe om andre.
  • Flere mænd (49,3%) end kvinder (42,8%) bruger disse udtryk.
  • De danskere, der bruger disse udtryk, gør det fordi:
  • 44,8% siger, de ikke har et bedre ord for det
  • 16,1% siger, at de gør det for at drille
  • 8,7% siger, at det er for at bryde isen
  • 3,1% siger, at det er fordi de ikke bryder sig om homoseksuelle
  • 13,5% siger, at de ikke ved det.
  • Flere mænd (22,7%) end kvinder (8,7%) bruger udtrykkene for at drille andre.
  • Flere kvinder (50,9%) end mænd (39,4%) bruger udtrykkene fordi de ikke har et bedre ord for det.
  • Kun få danskere tænker over, at måden der generelt tales om og til LGBT+ personer påvirker deres trivsel. 28,1% af de adspurgte mener, at måden der generelt tales om homoseksuelle er dårlig eller meget dårlig for homoseksuelles trivsel, mens 22,6% mener, at måden der tales på er god eller meget god for deres trivsel.

Kilde: Voxmeter for Sex & Samfund, 2019.

 

FAKTA om danskernes holdning til homofobi:

  • 10% foretrækker at homoseksuelle ikke viser deres kærlighed offentligt
  • 10% vil blive kede af det eller bekymrede, hvis deres barn er homoseksuel
  • 20% mener ikke det er ok, at drenge går i kjole
  • 11% af danskere mener ikke at homoseksuelle skal kunne blive gift i den danske folkekirke
  • 34% mener ikke at det er ok at transkønnede bliver opereret på det offentliges regning
  • 25% mener, at det giver dårligere opvækstmuligheder for børn hvis de har to forældre af sammen køn
  • 18% af danskerne mener ikke at homoseksuelle skal have lov at adoptere børn på lige fod med heteroseksuelle

Kilde: Gallup for Sex & Samfund, 2018.

 

FAKTA om unge LGBT+ personers trivsel:

  • Unge LGBT+ personer døjer dobbelt så meget med selvmordstanker som heteroseksuelle unge gør
  • Unge LGBT+ personer forsøger fire gange så ofte at begå selvmord sammenlignet med unge heteroseksuelle
  • 55 % af de LGBT+ personer, der har forsøgt selvmord, forsøgte det første gang, da de var mellem 13 og 19 år gamle

Kilde: Statens Institut for Folkesundhed, 2015. Lige og ulige, Homoseksuelle, biseksuelle og transkønnedes levevilkår, 2009, Leyla Gransell og Henning Hansen.

Sommer
Sådan serverer du vin i varmen 

Når sommersolen skinner fra en skyfri himmel, er der aktivitet i haven og på terrassen, og på sådan en dejlig dag er der intet som et herligt glas vin. Men det er vigtigt at tage sine forholdsregler, da den skrøbelige vin og sommervarme kan være et udfordrende match.

Læs mere
Årstidens råvarer
Sæson: Hindbær - Det eksklusive bær 

Der er noget særligt eksklusivt over det fine, lille hindbær. For mens der er sommerbær, man næsten kan nå at få nok af i sæsonen, så gælder det ikke hindbær. Velvidende at de koster omtrent det samme som de tre liter mælk, det økologiske smør og koldskålen, der allerede ligger i indkøbskurven, så…

Læs mere
Sommer
Jordbærlagkage: Hjemmebagte lagkagebunde, jordbær og flødeskum 

Et absolut hit af en sommerlagkage, hvor man får den fulde smag af friske sommerjordbær og flødeskum. Her er opskriften på hjemmebagte lagkagebunde og knasende, sprød pistacie-krokant.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Nem og lækker sommerdessert: Skumfiduser, chokolade og sommerbær 

For børn hører sommeren uløseligt sammen med hyldeblomstdrik, ristede skumfiduser og klistrede fingre. Men søde, bløde marshmallows kan også bruges i mere voksenvenlige sammenhænge, fx i en herlig sommerdessert, hvor chokolade og den søde vanilieskum røres, fryses og serveres med friske bær på…

Læs mere
Sommer
Copenhagen Jazz Festival 2022 

Når festivalen ruller hen over København, er byen som forvandlet. Over alt spiller musikken: På torve og i byens parker, på jazzklubberne og nye interimistiske scener, i teatre, på museer og – selvfølgelig også – i byens største og flotteste koncertsale. I løbet af festivalens 10 dage præsenteres…

Læs mere
Sommer
Midsommer 2022: Sådan fejrer svenskerne sommersolhverv 

Tag til tur over sundet og oplev en af Sveriges største og mest traditionsrige festdag: Midsommerfesten. I år fejres den fredag den 24. juni med majstang, dans og musik.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Quiz: Kender du navnet på melonen? 

Søde, saftige meloner er en af danskernes fortrukne eksotiske frugter - eller grøntsager, for botanisk set kategoriseres meloner som grøntsager sammen med fx agurker, squash og auberginer.

Læs mere
Sommer
Parterapeut: Familieferie med nærvær og kvalitet 

De fleste drømmer om en ferie fyldt med nærvær og kvalitetstid med dem, som betyder allermest, men alligevel ender ferien for mange med uindfriede forventninger, fortæller parterapeut, Christiane Meulengracht. Derfor giver hun 5 råd, som gør det muligt at omfavne nærværet i sommerferien.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Amerikanske spareribs på grillen 

Grillede spareribs marineret med hjemmelavet bbq-marinade, grillede majs & aubergine, feta/melon salat med syltede jalapenos. Lækkerier inspireret af stolte amerikanske bbq-traditioner.

Læs mere
Sommer
Skal du også holde sommerferie i Danmark? 

Danmark er dejlig om sommeren. Og det faktum lader ikke til at være gået danskernes næse forbi. Op mod halvdelen af os holder en eller flere ferier i Danmark i løbet af året, og i sommerferien gerne i områder tæt på strand og natur, på en campingplads, i et feriehus eller hos familie og venner. Når…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^