Sådan mindsker du risikoen for at komme galt afsted
Når du griller skal du først og fremmest have styr på sikkerheden. Hvert år må brandvæsenet rykke ud til flere hundrede brande som følge af uforsigtig brug af grill. Bortkastet aske er den helt store synder, der tegner sig for næsten 70% af de formodede årsager til brandene.
Når du planlægger at grille, så skal du have styr på hvilke regler der gælder i blandt andet området omkring din bolig, i din grundejerforening og i din kommune. Det er kommunen, der fastsætte regler, der tillader, forbyder eller begrænser brug af ild. Fx er der forbud mod bål og grill tørre perioder. Tjek eventuelle brændforbud på brandfare.dk.
12 råd til sikker grillning
- Placer grillen i sikker afstand fra fx tørre planter, hække, bygninger og andet, der kan brænde.
- Grillen skal stå stabilt og på et ikke-brændbart underlag.
- Undgå at grille, hvis det blæser meget eller er meget tørt.
- Stil spande med vand parat, og hav haveslangen liggende klar, hvis en glød sætter omgivelserne i brand. Ring 1-1-2 ved brand som du ikke selv kan slukke.
- Hold altid børn væk fra grillen. En tredjedel af alle brandulykker sker med børn under fem år.
- Hold hund og kat væk fra grillen.
- Brug aldrig sprit eller benzin til at tænde op med. Dampene kan eksplodere.
- Kom aldrig mere optændingsvæske på, hvis du synes, det går for langsomt. Der er risiko for stikflammer, der kan give forbrændinger.
- Forlad ikke grillen, før den er slukket.
- Rester af aske og kul skal være helt kolde, før du smider dem ud ellers kan det antænde skraldespanden. Husk, at det kan tage over et døgn, før asken og kulresterne er kolde, og der ikke er gløder tilbage. Tjek at alt er slukket, når du er færdig med at grille.
- Hvis du har grillet på stranden, så husk at køle sandet af, så andre ikke får brændt fødderne.
- Tag aldrig grillen med inden døre. Der dannes livsfarlig kulilte.