Flest syge af campylobacter i grillsæsonen

Kategorier: Sommer  -  Forbrugernyt

Flest syge af campylobacter i grillsæsonen 

Blot nogle få dråber kødsaft fra råt kød med campylobacterbakterier er nok til at sende gæsterne fra bordet med et ulmende maveonde og senere en omgang diarré eller opkast.

Der registreres årligt omkring 4.000 tilfælde af danskere, som er blevet syge af campylobacter. Men Fødevarestyrelsen vurderer at tallet er højere, da mange ikke går til lægen. Det er især i sommermånederne, der registreres mange tilfælde, hvilket Fødevarestyrelsen vurderer, hænger sammen med, at hygiejnen glipper, når vi griller udenfor. Så husk, at du med nogle enkle forholdsregler og grillråd, kan minimere risikoen for maveonde:

  • Brug to fade - ét til råt og ét til stegt kød
  • Brug to grilltænger - én til råt og én til stegt kød
  • Vask hænder, når du har rørt ved råt kød
  • Hakket kød skal gennemsteges, fordi bakterierne blandes rundt i kødet, når det bliver hakket og formet – til gengæld må fx en engelsk bøf gerne være rosa-stegt
  • Kyllingestykker skal altid gennemsteges. Da det tager meget lang tid at gennemstege dem på grillen, er det en god idé at koge dem fx i mikrobølgeovnen, før de kommer på havegrillen
  • Det kød, der skal grilles, skal først ud i haven, når grillen er tændt. Bakterierne trives, hvis kødet står ude i varmen, mens grillen bliver klar

Symptomer på sygdom som følge af campylobacter
Hvis du bliver syg af campylobacter er symptomerne mavepine, diarré, kvalme og sommetider feber.
Symptomerne kan begynde 2-10 dage efter, du har spist mad med bakterien. Sygdommen varer normalt en uge, men den kan vare flere uger.
Hvis du bliver syg af campylobacter, bliver du for det meste rask igen efter få dage, uden at behøve lægehjælp. Det er vigtigt at drikke meget vand, saft og lignende, hvis du kaster op eller har diarré, så kroppen ikke kommer til at mangle væske.
Hvis sygdommen bliver alvorlig eller varer længe, skal du til lægen.

Sommer
Jordbærkoldskål 

Der er ikke meget der overgår den traditionsrige rød/hvide danske dessert: Friske jordbær med fløde. Men nu, hvor jordbærsæsonen er på sit højeste, må du ikke glemme en rigtig sommerfavorit: Jordbærkoldskål!

Læs mere
Sommer
Spiselige haveblomster - rose, lavendel & pelargonier 

Både rosenblade, lavendel og nogle duftpelargonier kan anvendes til at give smag eller dekorere madretter med. Det ser helt fantastik ud, og det smager spændende. Et nemt og meget dekorativt tip er at fryse blomsterbladene og servere dem i en punch eller velkomstdrink.

Læs mere
Sommer
Ærtesæson: Ærtecreme og ristede ærtebælge 

Selvom danske ærter fås helt frem til september, så er det her i juni og juli, de smager allerbedst. Sprøde og saftige, er de en fantastisk sommersnack, og helt perfekte i grønne salater.

Læs mere
Sommer
Grillsikkerhed: Vigtige råd om brug af grill 

Med det omend noget ustadige sommervejr er der nok mange, der har gang i grillen. For det er jo bare så nemt og hyggeligt at tilberede lækkerier over de varme gløder.

Her får du en stribe skønne opskrifter - og gode råd og forholdsregler, der giver dig de bedste forudsætninger for en god…

Læs mere
Sommer
Salat med mozzarella og jordbær 

En super lækker, nem og let sommersalat med jordbær, mozzarella og spinat - og en frisk og dejlig dressingen.

Læs mere
Forår
Idéer til den lille have og altanen 

Er man så heldig at have adgang til altan, terrasse eller et lille stykke have, så gælder det om at få mest muligt ud af de små kvadratmetre. Man må være kreativ og nøje overveje, hvordan man bedst indretter sig praktisk og hyggeligt.

Mangler du lidt inspiration, så er designere og producenter…

Læs mere
Sommer
Beskær frugttræerne 

I sensommeren, i slut september, bør heldige ejere af frugttræer, have beskæring af træer og buske på to do-listen.

Læs mere
Sommer
8 tips til hvordan du kommer nænsomt i gang efter ferien 

Velkommen tilbage fra ferie. Vi håber, at du har nydt det og fået slappet af. Nu gælder det om at få en god start på hverdagen og ikke brænde al energi, det gode feriehumør og nyvundne overskud af på én gang. Her får du en 8 gode tips, som er gode at have med, når du vender tilbage til jobbet.

Læs mere
Sommer
Svimmelhed og hovedpine i varmen? 

Med hedebølgen er det vigtigt at huske, at træthed, svimmelhed, forstoppelse og hovedpine, kan være symptomer på væskeunderskud. Ifølge anbefalingerne bør du drikke 1½ liter (ca. 8 glas) væske om dagen. Kroppen har ganske vist brug for ca. 2½ liter væske i døgnet, men den ene liter får du tilført…

Læs mere
Sommer
Giftige alger: Pas på blågrønalger på stranden  

Når varme sommerdage bliver tilbragt på stranden, så er det vigtigt at holde øje med vandkvaliteten. Ser vandet grumset eller misfarvet ud, så kan det skyldes blågrønne alger, og de er giftige for mennesker og dyr.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^