Tag på svampejagt

Kategori: Sensommer

Kun et lille antal af alle de svampe, man finder i naturen, er spiselige. Lær at identificere både de spiselige samt eventuelle giftige dobbeltgængere, inden de havner i kurven. Foto: Niclas Jessen/VisitDenmark.

Tag på svampejagt 

Skovbunden bugner af svampe. Den lune sensommer har skabt optimale betingelser for svampe, så det er lige nu man skal tage på svampejagt, hvis man vil have kantareller og karl johan i gryden.

En svampetur er den dejlig aktivitet, og en god lejlighed til at nyde den gyldne efterårsskov, få frisk luft og motion. Man skal dog altid skal være yderst forsigtig og opmærksom, når man samler svampe, fordi mange giftige svampe kan forveksles med spiselige svampearter. En fornuftig forholdsregel er aldrig at spise en svamp, hvis man er den mindste smugle i tvivl om arten. En anden god idé, er at tage på svampejagt sammen med nogen, der har forstand på svampe. 

Endelig er det altid fornuftigt, at væbne sig med nogle gode svampebøger, som beskriver de danske svampearter.

Bogen 'Spiselige Svampe' er skrevet af den inkanerede svampejæger, fortatter og tegner, Peter Nielsen. Her er de bedste og sikreste spisesvampe, man finder i den danske nautur, nøje beskrevet og illustreet med velligende tegninger. Med den lille, fine håndbog, vil man være bedre rustet til at identificere både spiselige svampe samt eventuelle giftige dobbeltgængere, inden de havner i kurven. Den lille bog, som kan bestilles online, byder endvidere på en række delikate svamperetter.   

I videoen nedenfor tager naturvejleder Jan Kjærgaard dig med på kantareljagt.  

Tips om vilde svampe og tilberedning

  • Brug kun friske svampe til madlavning.
  • Begynd altid med en lille portion af en ny spisesvamp. Nogle mennesker er overfølsomme over for svampe, så hvis du kun spiser lidt, så mærker du også overfølsomheden svagt.
  • Spis ikke vilde svampe i rå tilstand. Vilde svampe skal gennemsteges eller gennemkoges.
  • Vask ikke rå svampe før opbevaring. Mange vilde svampe suger vand som – ja, en svamp. Det mindsker svampekødets spændstighed og smag. Børst i stedet svampene rene for jord, sand eller mos med en lille børste. Eller tør dem let med en fugtig klud.
  • Svampe er særlig velegnede som garniture, men bør ikke spises rå. Mange vilde spisesvampe er bitre og svære at fordøje i rå tilstand.
  • Svampene snittes groft og svitses ved høj varme uden fedtstof, til de pifter. Tilsæt nu 1 spsk. smør, hvidløg, persille eller andre krydderurter, salt og peber og vend rundt et minut eller to. Man kan selvfølgelig tilsætte et stort skvæt piskefløde, så sautéen bliver til en stuvning.
Sensommer
Nem tilberedning af vilde svampe 

Når man tilbereder vilde svampe, er det vigtigt at gå nænsomt til værks, så den fine smag bevares. Vilde svampe er dejlige i saucer og gryderetter, men også i æggekage og Svampe er særlig velegnede som garniture.

Læs mere
Sensommer
Lyngen blomstrer ekstraordinært i år 

Sidste års tørke kombineret med en våd og varm forsommer har resulteret i, at lyngen står ekstra flot i år, skriver Naturstyrelsen. Lige nu kan man få sig en spektakulær oplevelse, hvis man besøger en af de jyske heder, for nu nu blomstrer hedelyngen – og i år er blomstringen meget mere massiv end…

Læs mere
Sensommer
Hjemmelavet mysli 

Start dagen med en yoghurt og en hjemmelavet mysli med de gryn, nødder og kerner, du holder allermest af. Tilføj frisk eller tørret frugt samt evt. honning, og du har et velsmagende måltid, der giver god energi til krop og hjerne, maven noget at arbejde med.

Læs mere
Sensommer
Sådan bekæmpes havens skadedyr uden kemi 

Du behøver ikke bruge sprøjtegifte til at bekæmpe de skadedyr, der ødelægger de blomster og grøntsager, der vokser i din have. Lær i stedet af danske gartnere, hvordan du kan komme skadedyrene til livs med nyttedyr.

Læs mere
Sensommer
Tørrede æbleringe 

Hvis du har æbler i overskud, så er tørrede æbleringe skønne som snacks, men også gode i mysli eller i teen.

Læs mere
Sensommer
Pitasandwich med kirsebær 

Fra Arla´s køkken bringer vi med tilladelse opskriften på en en frisk og delikat sensommersandwich med friske kirsebær.

Læs mere
Frugt & bær på glas & flaske
Sensommer
Frugt & bær på glas & flaske 

Sensommeren er en dejlig tid, og på intet tidspunkt ses himlen så høj og blå, som i september. I skoven kan du nu være heldig at finde brombær, hyldebær, røn, hassel og hyben. I haver og plantager er blommer, pærer, blåbær og æbler modne og plukkeklar. Få mest ud af sensommerens lækkerier, og saml…

Læs mere
Sensommer
Æbler giver maden et syrligt strejf 

Æbler er perfekte til at give salater og desserter et strejf af syrlighed, der overrasker smagsløgene. Men et æble er ikke bare et æble. De forskellige sorter byder på en bred palette af smagsoplevelser, der strækker sig fra sød og blød til syrlig og knasende. Det gør æblet til meget mere end en…

Læs mere
Sensommer
Bevar sommergløden med fugt og pleje 

Sommeren har for alvor sluppet sit tag, men ville det ikke være skønt, at bevare sommergløden lidt endnu?

Læs mere
Sensommer
Havens høst 

En stille sensommeraften i haven, bare i selskab med solbærbuskene og edderkopperne. En søndag, hvor man tager sig sammen til at høste æblerne og pærerne, inden de ender på græsplænen til glæde for orm og hvepse.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^