De fleste newyorkere indtager frokosten på den lokale 'deli', når de omkring middagstid myldrer ud af skyskrabernes kontorer i millionvis for at få energi til resten af dagen. Madpakker og kantineordninger er stort set ukendte størrelser, så alle skal ud af huset for at finde føde, og den lokale deli dækker det meste af dette behov.
HVORDAN GØR MAN, OG HVOR MEGET KOSTER DET?
På nogle deli’er er der servering og tjenere i den traditionelle forstand, men på de fleste får man udleveret en lille billet, når man kommer ind. Derefter er det op til den lange disk og ind i køen foran den 'cutter', som laver det ønskede. Bestillingen bliver skrevet på billetten, og så afregnes der, når man forlader etablissementet. Enkelt og effektivt.
De gode deli’er er ikke helt billige, men de er til gengæld alle pengene værd, for kvaliteten er i topklasse. En corned beef eller pastrami sandwich fås sjældent under $10-12. Til gengæld får du så en sandwich med et lille pund (450 gram) af det bedste kød! Flere steder kan man (mod at betale $3-4 ekstra) få lov at være to personer om sådan en slambert.
Der er som nævnt en deli på næsten hvert gadehjørne, og principperne og menukortene er næsten de samme. Nogle er dog mere kendte (og også lidt bedre og lidt dyrere) end andre. Vi spiste frokost på tre af de måske mest berømte og mest populære. I skrivende stund (juni 2007) var en US$ lig med ca. 5,20 danske kroner.
DELI ORDBOG
De fleste deli’er serverer både kosher og ikke-kosher mad som burgers og hot dogs. Men de bestillinger, man hører flyve gennem lokalerne, enten til tjenere, eller når man står i kø for at bestille, tyder på, at det stadig er de traditionelle kosherspecialiteter, der topper hitlisterne:
Corned beef = konserveret oksekød – minder noget om vores sprængte oksebryst med smag af peberkorn og laurbærblade. Corned beef har intet med 'majs' eller majs som oksefoder at gøre, selvom 'corn' betyder majs på amerikansk/ engelsk. 'Corn' er et gammelt engelsk ord og betyder 'konservere'. Dengang brugte man små saltkorn til at konservere kødet.
CB = corned beef sandwich.
CB Dress = ditto med cole slaw og russisk dressing.
Ham Dutch = en skinkesandwich med amerikansk ost.
Pastrami = krydret, saltet, røget og kogt oksekød med en sødmefyldt, næsten lagret, smag af kød, krydderier og rigtig røg. Det fås bare ikke bedre end på en deli i New York!
Pickles = syltede agurker.
Pistol = pastrami sandwich.
Reuben Sandwich = en varm corned beef sandwich med schweizerost, sauerkraut (surkål) og russisk dressing.
RB Combo = roast beef sandwich med schweizerost.
Russisk dressing = en speciel amerikansk salatdressing lavet på mayonnaise (eller yoghurt) med ketchup, peberrod, pimentos og purløg og/eller andre krydderurter/ krydderier.
Rye = en mellemting mellem surbrød og vores rugbrød og det mest populære deli-sandwich-brød.
<link https: www.vagabond.info _blank>