I Bergen er dagen så regnfuld og grå, at solen må vandre med vandstøvler på. Og månen må gå med bredskygget hat, fordi det er regnvejr hver eneste nat, skriver Halfdan Rasmussen om den norske by Bergen, som oven i købet bryster sig med tilnavnet ”Regnvejrsbyen”.
Og indrømmet, man skal ikke tage dertil, hvis man har forhåbninger om at teste sin caribiske solcreme eller blære sig med de nyindkøbte klipklappere. Statistikken er nemlig for de solhungrende ret så nedslående: 2000 mm regn i gennemsnit om året. Tre gange mere end et i forvejen hårdt regnplaget Danmark.
Man er man forberedt (læs: har man husket fornuftigt tøj og paraply), så gemmer den idylliske norske fjordby med sine 220.000 indbyggere faktisk på et væld af oplevelser.
Bjertagende
Byens placering på en bjergside gør, at udsigten de fleste steder er ikke mindre end bjergtagende. Fløibanen ligger kun 150 meter fra centrum og er et lille tog på skinner trukket af svære kabler, som på otte minutter tøffer 320 meter op ad bjergsiden med afgang flere gange i timen. Oppe på toppen er der en fantastisk udsigt over hele byen og de syv fjelde, som omkranser den.
Heroppe kan man nyde en is eller en kop kaffe, købe en norsk sweater i souvenirshoppen eller påbegynde nogle dejlige traveture rundt i skovene og på fjeldene alt efter kondition og temperament. Der er tydelig skiltning på stierne, så man ikke behøver at være garvet ”fjeldabe” for at finde rundt.
For at blive i de høje luftlag findes en anden attraktion kaldet Ulriksbanen, som er en svævebane, der forbinder byen med det højeste bjerg Ulriken. Oppe fra toppen kan man ligeledes påbegynde hel- eller halvdagsture rundt i terrænet.
Bryggen
Er man mere mageligt anlagt byder Bergen på et væld af museer og attraktioner ”trygt” nede i selve byen. Den var engang Norges hovedstad og blev grundlagt helt tilbage i 1070. I det 13. århundrede besluttede de indflydelsesrige tyske handelsfolk, hansaerne, at gøre Bergen til deres fjerde verdenshovedsæde og en stor del af hansaernes handelshuse, som alle er placeret lige ved havnen i centrum, er den dag i dag bevaret. Bryggen hedder området og huser museer, hoteller, gallerier, restauranter og et væld af spændende butikker.
På havnen er der ofte et kæmpe marked, hvor især fiskeboderne dominerer. Her fås kæmpekrabber, laks, havkatte, blæksprutter, alle slags skaldyr og meget meget mere. Friskfanget og lige til at tage med hjem eller tilberedt med lidt kartoffelsalat eller pommes fritter til, så frokosten er reddet.
Gang i nattelivet
Bylivet er overraskende pulserende af så lille en by at være. Det er som om, at bergenserne føler, de skal give den ekstra gas om aftenen, når de nu har siddet og stirret på regnen hele dagen. Der er masser af gode restauranter, barer og diskoteker rundt om i byen. Fælles for de fleste er dog, at som alle andre steder i Norge, koster det at indtage mad og drikke, men der findes undtagelser. Et af dem er en hyggelig og livlig tapasbar med et stort menukort lige for foden af Fløibanen. Her bliver man ikke flået som fiskene på markedet tæt derpå.
Desuden er der visse andre ærkenorske produkter man med fordel kan købe. Bl.a. de eftertragtede rensdyrskind. Herhjemme koster de snildt over 1000 kroner stykket, men på markederne i Bergen fås de til halv pris.
Og så er der selvfølgelig altid et godt tilbud på en paraply ...