Kategori: Rejser

Kend rejsemålets kulturelle normer og undgå fejl på dine ferie

I Kina bør man slurpe, når man spiser nudler. Det anses nemlig som et kompliment til kokken og viser, at man nyder maden.

Rejsetips: Fra Japan til Tyrkiet - Etikette for turister 

Vidste du, at det er god opførsel at slubre, når man spiser nudler i Kina? At man risikerer fængsel, hvis man kritiserer den thailandske kongefamilie? At man ikke giver drikkepenge i Japan og skal være stille, når man tager tog og bus?

Sommeren er her, og mange planlægger at drage på ferie til eksotiske destinationer rundt om i verden. Det er spændende at opleve andre kulturer og møde mennesker, som har en helt anden baggrund end en selv.

Når man besøger andre lande, så er det, som alle ved, vigtigt, at man viser respekt for landet og befolkningen ved at tage hensyn til lokale skikke og regler for god opførsel. Men det er ikke altid lige nemt at navigere i andre kulturers normer for god opførsel, og de fleste har nok oplevet at ’træde ved siden af’ og gøre noget, der kan opfattes som upassende eller endda direkte uhøfligt.

Derfor er det altid en god idé at undersøge landets normer og værdier forud for rejsen, både så man viser sin respekt for befolkningen, men også fordi det i sidste ende giver en rigere og mere autentisk rejseoplevelse.

Her er 15 interessante eksempler på normer for god opførsel i andre lande, der adskiller sig markant fra dem, vi har herhjemme:

1. Japan

  • Tal stille eller undgå samtale helt i tog og busser.
  • Det anses som uhøfligt at give drikkepenge, da god service er en selvfølge.
     

2. Thailand

  • Mens thailændere hilser hinanden med 'Wai'-hilsen (en gestus hvor håndfladerne sættes mod hinanden efterfulgt af et let buk), så bør turister nøjes med at sige 'sawatdee', som er den almindelige hilsen på thai.
  • Undgå enhver form for kritik af kongefamilien, da det anses som ærekrænkelse og er ulovligt.
     

3. Indien

  • Brug altid kun højre hånd, når du spiser, da det anses som urent at spise med den venstre, som er reserveret til hygiejne.
  • Vis respekt for ældre og tilbyd din plads i offentlige transportmidler og ved sociale sammenkomster.
     

4. Saudi-Arabien

  • Saudi-Arabien er et konservativt land, så dresscoden for kvinder er løstsiddende tøj, som dækker skuldre, albuer og knæ.
  • At vise intimitet mellem et par offentligt, fx kramme, kysse eller holde hånd, er stærkt misbilliget og betragtes som respektløst.

5. Kina

  • Hvis du vil forære en gave til en lokal, så skal du forvente, at vedkommende først afslår at modtage den - endda op til flere gange. Det er en kutyme, der skal vise, at man ikke anser sig selv for at være værdig til gaven. Det betyder naturligvis ikke, at du skal trække gaven tilbage, men vedholdende insistere på, at vedkommende skal tage imod den.
  • Slurp, når du spiser nudler: Det er en kompliment til kokken og viser, at man nyder maden.
     

6. Fiji

  • Undlad at bære hat, når du tager ud og besøger de små landsbyer, da det anses som respektløst over for landsbyens overhoved.
  • Det er forventet, at du tager skoene af, før du træder ind i et hjem.
     

7. Egypten

  • Skoene skal af, når du besøger et privat hjem eller beduintelt, men når du sætter dig, er det vigtigt, at du sørger for, at bare fødder ikke peger i retning af nogen, da det anses som uhøfligt.
  • For egyptere er det at forhandle om priser en vigtig del af at shoppe. Sælgere vil ofte starte med dobbelt eller mere af det beløb, de faktisk er villige til at acceptere.
     

8. Malaysia

  • At pege med fingeren betragtes som uhøfligt, så brug tommelfingeren eller hele hånden, når du peger på noget eller nogen.
  • Det anses også for uhøfligt at vise undersiden af sine fødder.
     

9. Mexico

  • Det er almindeligt, at sociale arrangementer starter senere end planlagt, så det gælder om at finde tålmodigheden frem.
  • I Mexico er det almindeligt med en let berøring på skulderen eller armen under en samtale. Det er et tegn på venlighed.
     

10. Kenya

  • Brug god tid på at hilse ordentligt og spørge til hinandens helbred og familie. Hurtige hilsner anses som uhøflige.
  • Tal med respekt og vær særlig høflig over for ældre mennesker.
     

11. Italien

  • Bestil aldrig cappuccino efter frokost eller middag. Det betragtes som en morgenmadsting.
  • Nogle italienere finder det uhøfligt, at man tager sine sko af foran andre.
     

12. Spanien

  • Forvent lukkede butikker og en langsommere rytme om eftermiddagen, da mange tager en pause.
  • Aftensmad serveres normalt sent, ofte ikke før kl. 21 eller 22.
     

13. Brasilien

  • Brasilianere vil ofte hilse med et kram eller kys på kinden - selv blandt nye bekendte.
  • Social punktlighed er fleksibel, og det er ikke usædvanligt, at folk kommer for sent til aftaler.
     

14. Grækenland

  • Tegnet vi i Danmark bruger i stedet for at sige 'ok' (hvor man sætter sin tommelfinger og første finger sammen, så det skaber en cirkel), anses som offensivt i Grækenland og tolkes, som om du kalder nogen for et røvhul.
  • Brug brød til at skubbe maden på din gaffel, og undgå at lade mad blive på din tallerken.
     

15. Tyrkiet

  • Det anses som en kunst at drikke tyrkisk kaffe langsomt og nyde hver slurk.
  • Brug håndtryk, men forvent et kys på begge kinder mellem venner og familie.
Ferie i den svenske skærgård og på svenske øer
Rejser
Ferie i den svenske skærgård: Lyset, vandet, klipperne 

Blandt de mange fantastiske oplevelser, der venter, når man vælger at holde ferie i Sverige, er der ikke noget, der slår den svenske skærgård. Lyset, vandet, og den storslåede natur. Her er der ro til at nyde idyllen og den svenske sommerstemning på de solvarme klipper.

Læs mere
Få en ferie med ægte kvalitetstid: Christiane Meulengracht afslører sine 5 bedste tips
Sommer
Parterapeut: Familieferie med nærvær og kvalitet 

De fleste drømmer om en ferie fyldt med nærvær og kvalitetstid med dem, som betyder allermest, men alligevel ender ferien for mange med uindfriede forventninger, fortæller parterapeut, Christiane Meulengracht. Derfor giver hun 5 råd, som gør det muligt at omfavne nærværet i sommerferien.

Læs mere
Botaniske oplevelser i Sydsverige
Haven & altanen
Guide: Besøg Sydsveriges haver 

Skåne i Sydsverige er rig på skønne haver, eller trädgårdar som det hedder på svensk, og fra nu af og indtil efteråret er der masser af ekstraordinære have- og parkoplevelser at komme efter i nabolandet.

Haverne tager sig allerbedst ud om sommeren, hvor floraen er på sit højeste, og i denne periode…

Læs mere
Mindsk risikoen for mave-tarm-infektioner på rejsen - brug flaskevand og undgå rå fødevarer.
Rejser
Mindsk risikoen for ’turistmave’ 

Går sommerens rejse til eksotiske rejsemål, er det klogt at indstille sig på at man måske skal tilbringe et par feriedage med maveonde og diarré. En mave-tarm-infektion er nemlig den sygdom, rejsende oftest rammes af på ferie i udlandet i sommermånederne. SOS International vurderer, at hver anden…

Læs mere
Skønhed & Pleje
Japanske baderitualer: Tradition og velvære i hjertet af kulturen 

I Japan er spa ritualer mere end blot en måde at rense kroppen på; de er en dybt forankret del af kulturen, hvor tusinde års gamle skikke og traditioner holdes i hævd. Disse ritualer udøves især i de traditionelle badehuse, kendt som 'sentos', der ikke kun fungerer som badeanstalter, men som steder…

Læs mere
Vinterferie
Hvad er en vinterferie uden sne?  

Måske er du ikke den store ski-entusiast eller måske rækker budgettet ikke lige til de franske alper, men derfor kan du sagtens nyde svenske sneoplevelser i vinterferien. I år er Vallåsen ganske vist lukket, men på tre andre skønne skidestinationer er der åbent i vinterferien.

Læs mere
Rejser
Hvor rejste vi hen i 2023? 

Hvis du i 2023 besøgte Tyskland, Sverige, Spanien eller Italien, så var du ikke alene. De fire destinationer er blandt sidste års mest populære rejsemål blandt danskerne, skriver Hotels.com, der har taget et blik tilbage på danskernes rejsevaner i 2023.

Og begejstringen for sidste års favoritter,…

Læs mere
Vinterferie
En knæskade kan koste kassen på skiferien 

En skiulykke med et skadet knæ eller en brækket ryg kan koste dig dyrt, advarer Forsikringsoplysningen, som opfordrer rejsende til at have styr på rejseforsikringen forud for skiferien i EU.

Læs mere
Vigtige tips til forsikringer for vinterferie i bil
Rejser
Vinterferie: Skal du på skiferie i bil? Tips om sikkerhed og forsikring 

Vinterferien står for døren, og en del danskere vælger at tage turen til sne og pister i bil. Hvis du er en af dem, er der et par ting, du med fordel kan sætte dig ind i hjemmefra.

Læs mere
Forår
Blomsterfyrværkeri i Keukenhof 

Foråret i Holland er et botanisk festfyrværkeri med tulipanmark efter tulipanmark i alverdens fantastiske farver, så langt øjet rækker. Og i parken Keukenhof i Lisse, omkring 25 km syd for Amsterdam, venter en helt særlig oplevelse.

Her blomstrer ufattelige 7 millioner tulipaner og andre…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^