Praktiske tips til fremstilling af bærsaft og -marmelader

Det er så nemt og hurtigt at lave marmelade – og så smager hjemmelavede marmelader bare bedre.

Praktiske tips til fremstilling af bærsaft og -marmelader 

Rigtig mange af os hygger os hvert år i køkkenet med hjemmegjorte marmelader. Men hvilke sorter af bær skal man vælge? Og hvordan får man mest muligt ud af årets bærhøst?

Tips til valg af bær til marmeladen

Vælg primært dine bær på duften. Det er ikke størrelsen der tæller, men smagen. Og bær, der dufter meget, smager typisk også af meget.

  • Jordbær: Der findes mange forskellige typer af jordbær. Skal du have mest smag for pengene, skal du gå efter sorter som fx Senga Sengana, Honeyoye, Polka og Elsanta. 
  • Solbær: Når det gælder solbær er sorten Ben Lomond, Ben Alder og Ben Tron nogle af de bedste.
  • Stikkelsbær: Stikkelsbær er et lidt overset bær – for de smager helt fantastisk, også som marmelade. Køb gerne sorten Tatjana eller Envicta. 
  • Kirsebær: Kirsebær findes der også mange af og det er langt fra alle, der smager af meget. De bedste og mest saftige er Stevns, Kelleris, Fanal og Lutowka.
  • Hyben: Frugterne fra 'hybenrose' har en skøn, syrlig smag, som egner sig perfekt til marmelade. Hyben indeholder desuden store mængder C-vitamin, A-vitamin og kalcium.

Tips til fremstilling af bærmarmelade 

  • Konservering og rengøring af glas er afgørende for, om man med nydelse kan ’åbne for sommeren’ en efterårsaften eller vintermorgen. Du kan skolde dine glas med kogende vand, eller skylle dem med atamon for at forlænge holdbarheden på dine marmelader.
  • Når du sætter marmeladen over varmen, så varm kun op til kogepunktet og skru derefter ned for marmeladen. Når du undgår at koge bærrene, bevarer du mest muligt af den dejlige smag af friske bær.  
  • Hæld gerne marmeladen direkte i glasset, mens det stadig er varmt og skru låget på.
  • Marmeladen skal opbevares mørkt og køligt for at kunne holde sig så længe som muligt - gerne i køleskab.
  • Vær opfindsom! Du kan krydre din marmelade ved at blande forskellige bær, tilsætte hyldebærsaft, kanel, vanilje eller forskellige slags spiritus fx rom eller whisky – kun din fantasi sætter grænser.
  • Hvis du har så mange bær i haven, at du ikke kan bruge dem alle, så frys dem ned så kan du lave syltetøj, bærmos, gelé og marmelader af de frosne bær, når det passer dig

Oversigt over sæsonens bær og blommer

Opskrifter & råvarer
Opskrift: Chokolademousse med lakrids 

Er du på udkig efter en opskrift på en dejlig dessert mousse, så skal du prøve denne smagfulde nougatmousse fra Odense Marcipan, som kan dekoreres med sprøde chokoladehjerter med lakrids og rosa peber.

Læs mere
Hjemmelavet lakrids is
Opskrifter & råvarer
Lakridsispind med chokoladeovertræk 

Selvgjort er velgjort, og det gælder også hjemmelavede isdesserter og is på pind, skriver Odense Marcipan, som her deler opskriften på hjemmerørt is. Med Odense Marcipanmasse med lakrids kan du f.eks. nemt laver dine egne marcipan-ispinde med lakrids.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Teboller fra Thy  

Der er intet så skønt som dansk brød, så når det ikke står på top-10-listerne over verdens bedste bagværk, så må der være tale om en alvorlig misforståelse.

Tænk bare på vores rugbrød, det klassiske sødmælksfranskbrød med birkes, det robuste landbrød og det herlige, syrligsøde sigtebrød. Dertil…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Hjemmelavede skumfiduser 

Hjemmelavede skumfiduser smelter i munden. De er bløde, søde - og kan slet ikke sammenlignes med de købte. Og så er de super nemme selv at lave!

Med 5 ingredienser og en halv time på hånden har du skumfiduser til hele familien. Her får du en detaljeret trin-for-trin opskrift.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Lakridsparfait med lakridssirup 

Lakrids fungerer rigtigt godt i isdesserter - ikke mindst i en fransk flødeparfait, som du her får opskriften på.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Få friskbagte scones på 1/2 time 

Blandt søde brød er der intet så dejligt som friskbagte scones, og på en kold vinterdag skal de naturligvis nydes som briterne gør det - med en stor kande te.

Scones er oprindeligt et skotsk brød, men var tidligere slet ikke så søde, som vi kender dem i dag. Tilbage i 1600-tallet blev de heller…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hot & Spicy: I januar fejres de stærke krydderier 

I januar fejrer madentusiaster over hele verden ’Hot and Spicy Food Day’ med fokus på køkkenets stærkeste krydderier, deres særlige egenskaber, der tilføjer de dejligste aromaer i maden. 

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Chili chokoladekage  

Prøv denne fantastiske opskrift på en chokoladekage med chili. Den er fra Lene Tvedegaards populære bog 'Den lille stærke om chili', som handler om de små stærke labaner, som er så sunde og fantastiske i både mad og kager.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Lamb Karahi 

Lamb Karahi er en skøn, traditionel gryderet med rødderne dybt forankret i det pakistanske og nordindiske køkken. Det er ikke nogen svær ret, men kræver at man tålmodigt lader den simre længe, så krydderierne kan give retten den fulde aroma.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Naanbrød 

Som tilbehør til krydrede retter, især fra det indiske og pakistanske køkken, er de flade, bløde hvedebrød, Naanbrød, helt perfekte.

Med deres neutrale smag tager de ikke opmærksomheden fra retten - og så er de ideelle, når det kommer til at søbe den sidste rest af tallerkenen. Nyd dem også til…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^