Kategori: Julemad

Mette Blomsterbergs opskrift: Julemænd og -koner 

Blandt hyggelige juleaktiviteter med børn, er småkagebagning altid et stort hit. Med Mette Blomsterbergs småkageopskrift på julemænd og -koner, får I fine, krydrede småkager, som kan pyntes med glasur og krymmel, og evt. hænges på juletræet

Ingredienser til dejen:

  • 400 g hvedemel
  • 200 g stuetempereret smør
  • 150 g flormelis
  • 1½ tsk stødt kanel
  • 1½ tsk stødt nellike
  • 4-5 æggeblommer (110 g)

Ingredienser til glasur:

  • 150 g sigtet flormelis
  • ca. 50 g pasteuriserede æggehvider

Sådan gør du:

  1. Ælt hvedemel, stuetempereret smør, flormelis, kanel og nellike sammen, til det smuldrer.
  2. Kom æggeblommerne i og ælt videre, til dejen samler sig og bliver ensartet.
  3. Stil den i køleskabet i ½ time.
  4. Tag dejen ud og rul den relativt tyndt ud i lidt ekstra mel. Udstik ønskede figurer – mænd, koner, grise osv.
  5. Saml de store og de små figurer på hver deres bageplade beklædt med bagepapir, så alle kager på den samme plade skal have samme tid i ovnen.
  6. Ælt alle dejrester sammen til en ensartet dej og gentag udrulningen. Du kan lave små pebernødder af de sidste små stykker dej. 
  7. Bag figurerne i ovnen ved 170 grader i 8-18 minutter afhængigt af tykkelse og størrelse. Kig til dem med jævne mellemrum.
  8. Afkøl de bagte kager på en bagerist, inden de pyntes med sprøjteglasur.

Glasur:

  • Pisk flormelis og æggehvider til en hvid og luftig masse med en håndmikser. Den er færdig det øjeblik, den ikke flyder sammen, når du stopper piskningen.

Kom den færdige glasur i et kræmmerhus af bagepapir eller en engangssprøjtepose, som du klipper et ganske lille hul i. Pynt figurerne efter eget valg og lad dem lufttørre nogle timer, inden du kommer dem i tætsluttende dåser

Krydderkagerne bliver endnu mere dekorative, hvis du drysser dem med fx hakkede pistacienødder, mandler, krymmel, frysetørrede hindbær, sølvkugler eller andet. Det er oplagt at slippe børnene løs med farvet glasur, glimmer og kugler på disse figurer. De elsker det.

Opskriften på 'Julemænd og -koner' er fra Mette Blomsterbergs bagebøger, som du kan læse mere om og bestille på Metteblomsterberg.com

Opskrifter & råvarer
Festkage: Chokolademoussekage med hindbær-pannacotta og browniebund  

En fryd for øjet og ganen. Den ultimative chokolademoussekage med hindbær-pannacotta og browniebund fra Karin Moberg og Oscar Måleviks klassiker 'Bag Glutenfrit'. Denne glutenfri festkage kræver forberedelse, men er så delikat og så imponerende smuk, at den er hele arbejdet værd.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Ovnbagt lam, asparges og glace 

Fra Christian Bitz og Claus Holms opskriftsamling 'Sund Appetit – Saft, kraft og masser af grønt', bringer vi opskriften på en herlig forårsret med lam.

Læs mere
 tunsalat, æggesalat, flødegratinerede kartofler
Opskrifter & råvarer
Påske opskrifter: 12 lækre retter 

Påskedagene indbyder til traveture i forårssolen og hyggelige påskefrokoster. Et fint dækket bord med forårsgrene, æg og hvide tulipaner, og et udvalg af de klassiske påskeretter, gør frokosten til en særlig festlig oplevelse.

Læs mere
Påskeopskrifter: Smørrebrød til påskebordet.
Opskrifter & råvarer
Opskrifter: Smørrebrødet - En fast bestanddel på påskebordet 

Fuldkorn gør for alvor sit indtog i påsken med rugbrødet som fast bestanddel på påskebordet, når laks og flere slags sild nydes med løg, kapers, æg og dressing.

Her deler Fuldkornspartnerskabet og Hjerteforeningen opskrifter på klassisk sildemad og røget laks med peberrodscreme - på rugbrød…

Læs mere
Pasta con crema di fagioli cannellini e spinaci, pasta med cremet pesto af cannellini-bønner, basilikum og spinat
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Pasta con crema di fagioli cannellini e spinaci 

Det italienske køkken er kendt og elsket for sine enkle retter med fokus på gode råvarer, og her er ’pasta con crema’ en let og helt enkel klassisk anretning med perfekt balance mellem cremet konsistens og fyldig smag. Tilføjer man spinat til bønne-pestoen, så har man retten 'Pasta con crema di…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Superfood: Hvor meget dækker 100 g spinat kroppens behov for vitaminer og mineraler? 

De små grønne spinatblade ser måske ikke ud af så meget, men de er både alsidige i madlavningen og har som alle ved, mange fine sundhedsmæssige egenskaber. Faktisk er der nogle mener, at der er så meget krudt i spinaten, at den kan betragtes som den absolut sundeste af alle grøntsager. 

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Pizza con melanzane e parmigiana - Pizza med aubergine og parmesan 

Er du vild med aubergine, så er pizza med aubergine og parmesan, kaldt 'pizza con melanzane e parmigiana' på italiensk, nok lige en pizza, der falder i din smag. Med opskriften og nogle få ingredienser, kan du hurtigt nyde den skønne smag af lun aubergine, tomatpesto, basilikum og masser af…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Italienske biscotti 

Det er altid godt at have noget i kagedåsen, for man ved jo aldrig, hvornår den akutte trang til sødt, melder sig. Her er den italienske biscotti et godt bud på en lille, sprød og yderst alsidig småkage.

At bage biscotti er nemt, og det giver dig mulighed for at give småkagen lige præcist den…

Læs mere
Salat med frisk spinat, tandoori-krydret kylling, rødløg og mozzarella
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Salat med tandoorikylling og babyspinat 

Nyd forårets friske babyspinat med tandoorikylling i skøn forening med frisk vandmelon og myntecreme.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Nem og skøn klassisk forårsanretning 

Blandt klassiske frokostanretninger er 'avocado & rejer' måske den mest populære og en herlig mundfuld med den fineste kombination af smagfulde ingredienser. Her fremhæves den den delikate reje- og avocadosmag med letsaltet ørredrogn, rødløg, hårdkogte æg, tomat, citron og friskklippet purløg. Det…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^