Katrine Klinkens opskrift på tagine med kalv, svesker og ristede mandler

Katrine Klinkens opskrift på tagine med kalv, svesker og ristede mandler 

I årets mørke, kolde måneder, hvor meget tid tilbringes inden døre, er det rart at samles om den gode mad. Fra Katrine Klinkens nye, dejlige kogebog 'Vintermad' bringer vi her opskriften på en rigtig, lækker simreret: 'Tagine med kalv, svesker og ristede mandler'.

Tagine * med kalv, svesker og ristede mandler

Ca. 10 personer

Ingredienser:

· 1 hvidløg
· 6 store løg
· 2½-3 kg kalveculotte eller kalvetykkam (ca. 3 x 3 cm)
· 1 dl olivenolie
· 2 tsk stødt kardemomme
· 3 tsk stødt kanel
· ca. ½ l vand
· ca. 3 g hel safran
· 2 tsk groft salt
· 1 flaske tør hvidvin
· 500 g svesker med sten
· 4 citroner
· friskkværnet peber

Drys:
· 200 g ristede, smuttede mandler og frisk koriander

Tilbehør:
· couscous eller brød

Sådan gør du:
· Pil hvidløgsfed og pil og skær løgene i både. Skær kødet ud i stykker på 3 x 3 cm. Steg kød, løgbåde og hvidløgsfed i olivenolie i en tagine* eller tykbundet gryde, til det er småstegt. Krydr med salt, kardemomme og kanel. Rør godt rundt.
· Tilsæt vand og lad retten småsimre i 20-30 minutter. Den kan også hældes i en bradepande eller et ovnfast fad og tilberedes i ovnen ved 175 grader.
· Mal safranen og salt til pulver i en morter. Lad safranen trække i hvidvin i 10-15 minutter. Tilsæt blandingen til retten sammen med svesker og lad den simre videre i ca. 30 minutter. Smag, om kødet er mørt og juster med salt og krydr med peber.
· Pres citronsaft hen over retten og drys med ristede mandler og frisk koriander.
· Server sammen med couscous.

* Tagine

Tagine er navnet på det lerfad, som retten tilberedes i. Fadet, som er fra det nordafrikanske køkken, har et kegleformet låg og 'skorsten'. Lerfadet kan sættes direkte på gasblus eller sættes i ovnen, hvis retten skal simre længe. Lågets 'skorsten' gør, at der sker en vis fordampning under tilberedning. Fordelen ved en tagine er, at maden koges/dampes længe, hvilket gør det færdige resultat særlig smagfuldt.
"Der kan bruges utrolig mange typer ingredienser, som blot blandes i taginen – evt. efter at de har været marineret natten over – og så mumser det hele skønt sammen til en højere enhed" forklarer Katrine Klinken. "Retterne kan fx være langtidssimrede krydrede og smagfulde stuvninger af kød, fisk eller grøntsager og søde frugter"
Som alternativ kan man godt lave retten til mange i en stor bradepande i ovnen eller i en stor gryde.

Vintermad - Gode retter til hverdag og gæster

Selleribøf med ost, oliven og perlespeltsalat, Gugotto med rodfrugter, Tortilla med jalapenos og chilikrydret hvidløgsmayonnaise, Caldo Verde grønkålssuppe med kartoffel og chorizo, Fish'N'Chips, Fiskegratin, Brændende Kærlighed med kartoffel-sellerimos og røget laks  .....

Med Katrine Klinkens ny, lækre kogebog 'Vintermad' får du forslag til alle dagens måltider – morgenmad, frokost og aftensmad. Sidstnævnte kan både være helt enkel og hurtig, uden at det bliver kedeligt, og den kan tage lidt længere tid på komfuret på de dage, hvor der er bedre tid.

Det er opskrifter på gode måltider i hverdagen, men her er også opskrifter på hyggelig og lækker mad til fester og årstidens højtider, jul og nytår. En bog fuld Katrine Klinkens allerbedste opskrifter på mad til vintersæsonen – mad, hun selv kan lide at tilberede, og som hun sætter stor pris på at nyde med sin familie og sine venner. 

Titel: Vintermad - Gode retter til hverdag og gæster
Forfatter: Katrine Klinken
Forlag: Politikens Forlag
Bestilling:Bogen kan bestilles her >>

Opskrifter & råvarer
Opskrift: Chokolademousse med lakrids 

Er du på udkig efter en opskrift på en dejlig dessert mousse, så skal du prøve denne smagfulde nougatmousse fra Odense Marcipan, som kan dekoreres med sprøde chokoladehjerter med lakrids og rosa peber.

Læs mere
Hjemmelavet lakrids is
Opskrifter & råvarer
Lakridsispind med chokoladeovertræk 

Selvgjort er velgjort, og det gælder også hjemmelavede isdesserter og is på pind, skriver Odense Marcipan, som her deler opskriften på hjemmerørt is. Med Odense Marcipanmasse med lakrids kan du f.eks. nemt laver dine egne marcipan-ispinde med lakrids.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Teboller fra Thy  

Der er intet så skønt som dansk brød, så når det ikke står på top-10-listerne over verdens bedste bagværk, så må der være tale om en alvorlig misforståelse.

Tænk bare på vores rugbrød, det klassiske sødmælksfranskbrød med birkes, det robuste landbrød og det herlige, syrligsøde sigtebrød. Dertil…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Hjemmelavede skumfiduser 

Hjemmelavede skumfiduser smelter i munden. De er bløde, søde - og kan slet ikke sammenlignes med de købte. Og så er de super nemme selv at lave!

Med 5 ingredienser og en halv time på hånden har du skumfiduser til hele familien. Her får du en detaljeret trin-for-trin opskrift.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Lakridsparfait med lakridssirup 

Lakrids fungerer rigtigt godt i isdesserter - ikke mindst i en fransk flødeparfait, som du her får opskriften på.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Få friskbagte scones på 1/2 time 

Blandt søde brød er der intet så dejligt som friskbagte scones, og på en kold vinterdag skal de naturligvis nydes som briterne gør det - med en stor kande te.

Scones er oprindeligt et skotsk brød, men var tidligere slet ikke så søde, som vi kender dem i dag. Tilbage i 1600-tallet blev de heller…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hot & Spicy: I januar fejres de stærke krydderier 

I januar fejrer madentusiaster over hele verden ’Hot and Spicy Food Day’ med fokus på køkkenets stærkeste krydderier, deres særlige egenskaber, der tilføjer de dejligste aromaer i maden. 

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Chili chokoladekage  

Prøv denne fantastiske opskrift på en chokoladekage med chili. Den er fra Lene Tvedegaards populære bog 'Den lille stærke om chili', som handler om de små stærke labaner, som er så sunde og fantastiske i både mad og kager.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Lamb Karahi 

Lamb Karahi er en skøn, traditionel gryderet med rødderne dybt forankret i det pakistanske og nordindiske køkken. Det er ikke nogen svær ret, men kræver at man tålmodigt lader den simre længe, så krydderierne kan give retten den fulde aroma.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Naanbrød 

Som tilbehør til krydrede retter, især fra det indiske og pakistanske køkken, er de flade, bløde hvedebrød, Naanbrød, helt perfekte.

Med deres neutrale smag tager de ikke opmærksomheden fra retten - og så er de ideelle, når det kommer til at søbe den sidste rest af tallerkenen. Nyd dem også til…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^