Når du skal bage, er det ikke ligegyldigt, hvilket fedtstof du bruger. De enkelte fedtstoffer besidder forskellige egenskaber og giver derfor forskellige resultater i forhold til både smag, udseende og konsistens. Nedenfor følger en række udvalgte gode råd og huskeregler om fedtstoffer fra Karolines Køkken.
1. Smør er det fedtstof, som bedst fremhæver smagen af de øvrige ingredienser. Fedt generelt påvirker smagen, og jo større andel fast fedt i dejen, des større frigivelse af smagsstofferne i de enkelte ingredienser. Det betyder, at f.eks. kardemommen eller kanelen i en kage bliver lettere at smage. Smør i sig selv indeholder mange forskellige, naturlige smagsstoffer og giver således en fyldig, karakteristisk smag til bagværket.
2. Det er generelt bedst at bruge smør i kager og småkager. Her må smagen – også af de øvrige ingredienser – gerne træde tydeligt frem. Smør er også med til at skabe sprødheden i f.eks. småkager.
3. Skal du bage brød, kan du bruge både olie, margarine og smør. Generelt vil et fast fedtstof give et større og mere luftigt brød med blødere konsistens. Olien passer bedre til de mere sydeuropæiske brødtyper, der ofte er sejere i krummen.
4. Når du skal bage tærte, skal du bruge et koldt og fast fedtstof i dejen. Olie og andre flydende fedtstoffer er ikke velegnet til tærtedej, da dejen bliver blød, fedtet og klistret og smuldrer fra hinanden efter bagning.
Du kan læse mere om alle de forskellige fedtstoffer på fedtstofguiden her:
Kategori: Appetitten
