Alverdens krydderier og krydderurter  

Duften af en dejlig karryret kender vi alle, ligesom der ikke er noget at tage fejl af, når pizzakrydderierne blander sig med de andre ingredienser og får tænderne til at løbe i vand. Der er da heller ikke noget som en pragtfuld plade småkager med masser af julekrydderier. Så er der ikke noget at tage fejl af. I dag kan vi slet ikke undvære krydderierne og krydderurterne; de er blevet en fast del af vores dagligdag.

Krydderiernes betydning øges stødt år for år. Da vi var børn, havde vores mor måske en håndfuld krydderier stående pænt på emhætten i sirlige rækker, og tit nåede de endda at blive for gamle. Måske gemte hun også lidt krydderier til småkager i skabet og havde et par krydderurter så som persille og dild i haven. Men det var alt.

Krydderier her, der og alle vegne
I dag er vi mange, der er hooked på krydderier og krydderurter. Vi dyrker raskt væk krydderurter i haver og gårdhaver i store smukke potter, og bor man i lejlighed, er der god mulighed for at dyrke krydderurterne i vindueskarmen, lyder parolen igen og igen fra fortalerne for krydderurterne. For krydderurter er in. Præcis som krydderierne er. Måske er det vores mange rejser til udlandet og muligheden for der at smage den autentiske mad, hvor der generøst er brugt alverdens krydderier og krydderurter, der får os til at gå så meget op i alle de velduftende sager?
Historien om krydderierne starter allerede for 5000 år siden og er om noget fantastisk. I bogen Alverdens krydderier og krydderurter bliver vi guidet igennem alt, hvad der overhovedet er værd at vide om de krydderier og krydderurter, der i dag spiller så stor en rolle for os. Allerede da europæerne havde stiftet bekendtskab med krydderierne, og Krydderivejen blev skabt, har de haft en betydelig rolle i kulturen og den historie, der udspillede sig.

Detaljeret og fascinerende fortælling
I bogen finder vi også svaret på alt om alle de kendte og ukendte krydderier og krydderurter. Hele 150 krydderier og krydderurter er medtaget i bogen. Sukker, salt, birkes, mandler, citron, kapers, wasabi, sesam og rucola hører blandt andet med blandt bogens krydderier og krydderurter, skønt vi nok er mange, der til daglig ikke tænker på dem som værende det. I store fyldige artikler dykker vi ned i alt, hvad der er værd at vide om hvert enkelt krydderi eller krydderurt, og får historien om, hvad det bliver brugt til, i hvilken form det kan købes, hvordan det smager, den medicinske betydning og meget andet. Hver artikel er ledsaget af smukke billeder og en fin lille tegning af planten eller træet. Alt sammen bliver serveret så interessant og flot, at man gang på gang fristes til at løbe af sted til den nærmeste grønthandler, der kan fylde sit ”krydderikammer” op med det, der ikke er mere af, eller endnu ikke har set dagens lys i ens lille køkken.
Nanna Simonsen har bidraget med en opskrift til hver af de mange skønne artikler om krydderier og krydderurter, og også her bliver læseren fristet til at gå i krig med potter og pander for at lege med krydderier og krydderurter. Der er ingen tvivl om, at krydderierne og krydderurterne giver velsmag og karakter!

Præcist og godt
”Alverdens krydderier og krydderurter” er en stor, flot og fornem bog, der vil vække glæde i ethvert hjem. Her er historien om krydderier og krydderurter på bedste vis fortalt, så ingen kan være i tvivl om, at de er lig med prikken over i'et i enhver ret. Vi kan ikke undvære dem – og vi kan ikke undvære ”Alverdens krydderier og krydderurter” på boghylden.

Bestilling: Bogen kan bestilles her

Sommer
Spiselige haveblomster - rose, lavendel & pelargonier 

Både rosenblade, lavendel og nogle duftpelargonier kan anvendes til at give smag eller dekorere madretter med. Det ser helt fantastik ud, og det smager spændende. Et nemt og meget dekorativt tip er at fryse blomsterbladene og servere dem i en punch eller velkomstdrink.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hyldeblomst som naturmedicin 

Nu blomstrer hylden med store, duftende blomsterskærme. Læs om hvordan hylden tidligere blev anvendt som folkemedicin og brugt mod både alvorlige og mindre alvorlige sygdomme som malaria, tandpine og begyndende forkølelse.

Læs mere
Forår
Opskrift: Hyldeblomstpandekager 

Med egen hjemmelavet hyldeblomstsaft kan du tilføje smagen af sommer til pandekagerne.

Læs mere
Forår
Smagen af det vilde forår 

Mælkebøtte, ramsløg, bøgeblade, brændenælder og skvalderkål. Nu bugner naturen af friske skud, som kan tilføje ekstra smag til skønne salater, supper og pesto.

Lær de vilde planter at kende, og få opskrifter på vilde forårslækkerier.

 

Læs mere
Sommer
Ærtesæson: Ærtecreme og ristede ærtebælge 

Selvom danske ærter fås helt frem til september, så er det her i juni og juli, de smager allerbedst. Sprøde og saftige, er de en fantastisk sommersnack, og helt perfekte i grønne salater.

Læs mere
Forår
En rigtig vild forårssalat - Kartoffelsalat med urter og pinjekerner 

Mange af forårets friske skud af planter og urter, er alletiders ingredienser i en forårs-salat. I lysninger i skoven, kan du nu finde nye friske blade fra løgkarse, skovsyre, skvalderkål, tusindfryd og mælkebøtter.

Læs mere
Sommer
Salat med mozzarella og jordbær 

En super lækker, nem og let sommersalat med jordbær, mozzarella og spinat - og en frisk og dejlig dressingen.

Læs mere
Forår
Mynte: Gør plads til flere slags mynte i krukkehaven 

Den store variation blandt de mange sorter, gør den flittige mynte til en yderst alsidig og anvendelig krydderurt. Og da de enkelte sorter samtidig tager sig forskelligt ud, kan man med flere potter og forskellige myntesorter skabe den fineste variation i krukkehaven.

Læs mere
Forår
Mælkebøttens fabelagtige alsidighed 

I det tidlige forår stråler mælkebøtten om kap med solen. Mens de fleste haveejere nok ser den som genstridigt ukrudt, så er det faktisk en sund og alsidig spiselig plante.

Alle dele af mælkebøtten kan bruges i madlavningen og tilføjer en let bitter og dejlig smag til fx friske salater, sandwichs…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Camilla Plum opskrift: Grønkål med mormordressing 

De fleste kender måske bedst grønkålen fra julebuffeten grønlangkål, men den smukke, mørkegrønne kål er også herlig i en lækker og enkel efterårssalat med pærer, ristede solsikkekerner og blåbær, eller lynstegt sammen med andre dejlige efterårsgrøntsager. Prøv også Camilla Plums opskrift på den…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^