Sengetæppe fra Ferm Living
Skrivebord i nordisk design
Danske designklassikere
Plakat PH Poul Henningsen
Kategorier: Kvindedag  -  Parforhold

Mens Politiet årligt modtager omkring et tusind anmeldelser om voldtægt eller voldtægtsforsøg, så findes der et stort mørketal, fordi mange ofre for seksuelle overgreb aldrig anmelder hændelsen. Derfor vurderer Det Kriminalpræventive Råd, at der hvert år reelt er op mod 11.500 kvinder, der udsættes for voldtægt eller voldtægtsforsøg i Danmark.

Derfor anmeldes mange seksuelle overgreb ikke
Redaktionen

Blandt de enorme konsekvenser, seksuelle overgreb har for ofrene, er de langvarige men. Selv mange år efter hændelsen kan livet være præget af tilbagevendende angst og tristhed, og ofte også af en magtesløshed og skam, der i værste fald afholder ofrene fra at anmelde overgrebet og søge hjælp.

Når et overgreb ikke bliver anmeldt, så skyldes det i mange tilfælde relationen mellem offer og krænker, for selvom man ofte forbinder voldtægt og voldtægtsforsøg med et overgreb begået af en ukendt gerningsperson, så drejer det sig, i mere end halvdelen af tilfældene, om en ven, en nuværende eller en tidligere partner.

Ofre for seksuelle krænkelser føler ofte tvivl, skyld og skam

En tæt relation til gerningspersonen betyder også, at ofrene ofte ikke søger hjælp eller venter med at søge hjælp. Det viser en rapport fra Center For Seksuelle Overgreb på Rigshospitalet.

I undersøgelsen fremgår det, at mange venter flere år før de søger hjælp. Det kan ofte handle om, at man plages af tanker om, at overgrebet måske er ens egen skyld, og det er derfor ikke ualmindeligt, at ofre for seksuelle overgreb forsøger at fortrænge hændelsen, i stedet for at søge hjælp.

”Når en person tæt på en begår et overgreb, rammes man hårdt på både selvopfattelsen og den tillid, man har til andre. Man bliver mere forvirret og i tvivl om, hvorvidt det var et overgreb, fordi hvordan skulle en, som man kender og har tillid til, kunne finde på at voldtage en?” siger psykolog Line Eiby Andersen, Center for Seksuelle Overgreb.

De senere års fokus på kvinders rettigheder har skabt en større respekt omkring, hvad kvinder oplever som seksuelt krænkende, og at seksuelle overgreb er andet end fuldbyrdede voldtægter. Alligevel er det ikke ualmindeligt, at ofre undlader at søge hjælp, fordi de er i tvivl om, hvorvidt det, de oplevede, også i samfundets øjne vurderes som et seksuelt overgreb.

”Nogle ofre kan være så bange for, at andre ikke vil tro på dem, og de skammer sig over, at det er sket, og at de ikke kunne afværge det, og derfor prøver de på at beskytte sig selv ved ikke at fortælle om overgrebet” siger Line Eiby Andersen.

Seksuelle krænkelser: Hvornår er der tale om en strafbar handling?

Ifølge dansk lovgivning er der tale om en strafbar handling, når et menneske, der ikke ønsker seksuel kontakt bliver lokket, presset eller truet til noget, som vedkommende ikke har sagt ja til eller ikke forstår konsekvenserne af. Men da gerningspersonen og den forurettede oftest er de eneste vidner, vil det i en retssal ofte blive påstand mod påstand, og således vanskeligt at bevise, hvad der er foregået.

”Det fører til frifindelser, for hvis parternes forklaringer er fuldstændig forskellige og der ikke er andre beviser, er retssystemet indrettet, så tvivlen kommer den tiltalte til gode” siger Linda Kjær Minke, professor ved Juridisk Institut SDU og medforfatter til fagbogen 'Voldtægtssagen – retssystemets akilleshæl'. Hun mener, at der skal et større fokus på retssystemets behandling af voldtægtssager.

”Det er et problem, at nogle overgrebsramte i voldtægtssager oplever, at de ikke bliver troet på, at de bliver opfordret til at droppe sagen eller bebrejdet for deres påklædning i løbet af sagen”, siger adjunkt Nina Beck Hansen fra Institut for Psykologi på SDU. Hun mener, at man bør tilpasse procedurerne, så voldtægtsofre føler sig trygge og hørt i mødet med retssystemet.

”Vi skal passe på, at personer, der søger hjælp efter en voldtægt, ikke oplever, at de bliver yderligere traumatiseret af at anmelde et overgreb.”

 

Kilde: Linda Svenstrup Munk, Voldtægtsofre, der henvender sig efter flere år, får det værre med tiden, Rigshospitalet.dk, 22.02.22, Jonas Mannov, Fakta om voldtægt, Det Kriminalpræventive Råd, Dkr.dk, 22.02.22, Retsinformation, Straffeloven 24. kapitel Seksualforbrydelser, Retsinformation.dk, 22.02.2022, Linda Svenstrup Munk, Voldtægtsofre, der henvender sig efter flere år, får det værre med tiden, Rigshospitalet.dk, 22.02.22, Susan Grønbech Kongpetsak, Tid til at punktere fordomme om voldtægt, SDU.dk, 22.02.22

 

Kvindedag
Guide til arrangementer: International Kvindedag 2022

Selvom Danmark er et af de lande i verden, hvor ligestilling på arbejdsmarkedet er bedst understøttet lovgivningsmæssigt, så halter ligestillingen fortsat, når det gælder reel ligeløn og kønsfordelingen i lederstillinger og bestyrelser. I Danmark kan vi heller ikke sige os fri for diskrimination og...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Inspiration til nyt sommertøj til de små

Inspiration til nyt sommertøj til de små

Inspiration til at peppe hjemmet op<BR> og gøre indretningen mere frisk

Inspiration til at peppe hjemmet op
og gøre indretningen mere frisk

Sommer, af Camilla Plum

Sommer, af Camilla Plum

Camilla Plums syltebog 'Sylt'

Camilla Plums syltebog 'Sylt'

Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Jeg er her Jo - Zandra Alex Berthelsen

'Jeg er her jo' er den på en gang ubærlige, voldsomme og livsbekræftende historie om Tønder-sagen. Bogen er baseret på interview med Zandra Alex Berthelsen, der blev landskendt som den ældste pige i Tønder-sagen. Her fortæller hun for første gang om sit liv, og om at veksle et grusomt livsvilkår til...

Læs mere
Lenins Bodyguard - Bestseller af Leif Davidsen

Vladimir Lenin opholdt sig et par måneder i København i efteråret 1910. Dette historiske faktum er udgangspunktet for Leif Davidsens stort anlagte roman, hvor både historiske og fiktive personer optræder.

Læs mere
Ædru - Jesper Stein

Med romanen 'Ædru' fortæller Jesper Stein om at sadle om i livet. Baseret på sine egne oplevelser, er det fortæller han sit livs sværeste u-turner en roman om en mand, der er nødt til at holde op med at drikke. Lag på lag af hans personlighed, løgne og benægtelser skrælles af i behandlingen og i...

Læs mere
ANNONCER
^