Opskrift på andesteg og -sauce

Kategori: Julemad

Opskrift på andesteg og -sauce 

Den store aften venter lige om hjørnet, og alle ingredienser og opskrifter til julemiddagen skal være i hus. Vi iler med at bringe vores bedste opskrift på julemiddagens absolutte favorit: Klassisk andesteg og andesauce.

Dyrenes Beskyttelse anbefaler danske økologiske ænder, fordi er sikret de bedste levevilkår, går ude, har adgang til svømmevand og kan snadre løs i græs og grovfoder.

Køber du fersk and hos slagteren, så sørg for at få indmaden med. Den skal bruges til at give saucen kraft og smag.

ANDESTEGEN

Det skal du bruge:

  • 3 kg. frisk, renset and (indmaden gemmes og bruges til saucen) 
  • Havsalt, gerne Maldon Sea-salt
  • Peber 
  • 175 gram tørrede, spiseklare svesker uden sten 
  • 3 udkernede æbler i både. Fx cox orange
  • Timian eller rosmarinkviste.


Sådan gør du:

  • Er anden dybfrossen skal den tø op i dit køleskab i ca. to døgn. (Sæt den i et fad, så saften ikke drypper på øvrige madvarer).
  • Tænd ovnen på 160°. 
  • Tag indmaden ud og fjern eventuelle blodige sener. Skyl anden og fjern overflødigt fedt. Hænder, knive og skærebræt vaskes grundigt før berøring med andre fødevarer!
  • Gnid anden med salt og peber. 
  • Skyl æblerne og skræl dem, sker dem derefter i både. Kom dem ind i anden sammen med sveskerne.
  • Læg anden på ovnristen med ryggen opad. Placer bradepanden nedenunder. Andestegen placeres nederst i ovnen. Den skal steges i ca. 1 time og 40 minutter til den har opnået en kernetemperatur på mindst 75°. Mål den med et stegetermometer, der stikkes ind i det tykkeste stykke kød. (ca. 40 minutter per kg.) Ca. 15 minutter før andestegen er færdigstegt hældes stegeskyen fra. Gem stegeskyen til saucen. Anden sættes tilbage i ovnen og der skrues op for varmen til 225°, hvor den så efterbruner i ca. 15 minutter med åben ovndør eller ventil. Hold øje med at anden ikke bliver for brun. Lad den hvile ca. 10 minutter inden den skæres ud. 


ANDESAUCE

Det skal du bruge:

  • Den sigtede stegesky fra anden skummet for fedt, lidt yderligere bouillon kogt på hals, kråser, hjerte og vingespidser, (I alt 6 dl.)
  • Lidt Maizena-jævner til brun sauce
  • Salt og friskkværnet peber.

Sådan gør du:

  • Kog stegesky og bouillon samt vin en smule ind og jævn dem med Maizena-jævner (se anvisningen på pakken). 
  • Smag saucen ti med salt, friskkværnet peber samt evt. yderligere vin og servér.
Julemad
Opskrifter til julemiddagen 

Her får du alle opskrifterne til julemiddagen, komplet med den perfekte andesteg, flæskesteg med sprøde svær, waldorfsalat, brunede kartofler, saucer og herlige rødkålssalater.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Fiskefrikadeller og hjemmerørt remoulade 

Skal der fisk på frokostbordet, så kan vi varmt anbefale Camilla Plums opskrift på fiskefrikadeller og den lækreste hjemmerørte remoulade. Opskriften byder på en lidt anden ingrediens-sammensætning end man traditionelt anvender i fiskefrikadellefars.

Læs mere
Julemad
Sif Orellana Havregrynssnebolde  

"Havregrynskugler er for mig indbegrebet af jul" fortæller Sif Orellana. "Som barn sad jeg ved siden af min søster, ved en lille lav bordplade, der kunne trækkes ud i vort køkken, med en stor skål foran mig og et skære- bræt til at rulle havegrynskuglerne ud på. En enkelt blev vist sneget ind i…

Læs mere
Julemad
Claus Holm: Sådan tilbereder du en klassisk kryddersildemad 

Varme krydderier som kanel og allehånde går utrolig godt i spænd med skønne, skinnende fuldfede sild. Det har mange danskere sandet til et utal af julefrokoster, påskefrokoster osv., når de har sat tænderne i en god kryddersild. Men ifølge kokken Claus Holm skal vi ikke nøjes med sild til særlige…

Læs mere
Julemad
Gode brød 

Der skal brød til julebordets lækkerier. Her bringer vi opskrifter på skønne brød for enhver smag.Gode rustikke madbrød, bagels, knækbrød og flere slags boller.

Læs mere
Julemad
Astma-Allergi Danmark inspirerer til julemad uden allergi 

Med nødder og mandler i julekonfekten, mælk i chokoladekalenderen og saftige juleappelsiner i frugtkurven, så er julen fyldt med potentielle fælder for fødevareallergikere, skriver Astma-Allergi Danmark. Derfor gælder det om, at være ekstra opmærksom i juletiden, hvis du har fødevareallergi.

Læs mere
Rimmet laks og fennikelsalat
Julemad
Rimmet laks og fennikelsalat 

Svenske O.P. Anderson har bedt madblogger og kogebogsforfatter, Marie Melchior, om at udvikle inspirerende opskrifter på julefrokostretter, der matcher deres forskellige aquavitter. Her får du hendes opskrift på rimmet laks med snaps, fennikel og appelsinskal - og fennikelsalat.

Læs mere
Julemad
Tunsalat opskrift 

Der skal også være plads til en let og lækker tunsalat på julefrokostbordet ...

Læs mere
Julemad
Rødkål med fennikel og appelsin 

Denne friske og sprøde rødkålssalat med syltet appelsin og fennikel, er et friskt og lækkert indslag på julebordet. Server den iskold!

Læs mere
Mortens Aften 2015
Julemad
Mortens Aften 2015 

På tirsdag den 10. november fejres Mortens Aften - en slags generalprøve på julemaden med and og rødkål på bordet. Her får du opskrifterne.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^