Der kan være være ingredienser i den traditionelle julemad, som gør det nødvendigt for allergikere at bruge ”egne” opskrifter på julemad og -kager. Personer med krydsallergi bør også være ekstra opmærksomme på, hvad de putter i munden i juletiden. Mange med pollenallergi får nemlig symptomer, når de spiser nødder, mandler, marcipankonfekt, nougat og kager. Desuden reagerer en del med græspollenallergi på citrusfrugter som appelsiner, clementiner og mandariner, som også er en fast ingrediens i julen.
Tips til kager, konfekt og risalamande
Men julemiddagen kan dog godt skrues sammen, så den kan spises af alle – også allergikeren. Fx kan du bruge Astma-Allergi Danmarks gratis app Madallergi og blive inspireret af lækre opskrifter, så du undgår de ting, du ikke kan tåle.
Det er dog ikke kun allergikerne, som er nødt til at være ekstra opmærksomme i køkkenet. For personer med sarte luftveje kan tilberedningen af julemaden også skabe problemer. Fx kan stegeosen i køkkenet fra julemaden irritere følsomme luftveje. Sørg derfor for at lufte rigtigt godt ud, og lad emhætten være tændt hele tiden.
- Læs mere om julemad uden allergi på Astma-allergi.dk