Kategori: Julemad

Nøddesteg med champignon indbagt i sprød filodej 

Skøn julemenu udviklet af kok Bent J. Megzari Andreasen fra Dansk Vegetarforening: Nøddesteg med champignon indbagt i sprød filodej, rødkål, rosenkål, kartoffelmos og ribssauce.

Nøddesteg 
- med champignons i filodej

Ingredienser:

  • 2 stænger selleri skåret i tern 
  • 1 porre i skiver 
  • 2 løg hakket 
  • 2 fed presset hvidløg 
  • 350 g. champignons (eller blandede svampe efter behag) i skiver 

Sauteres af i 10 min. i:

  • 30 g. olivenolie 

Tilsættes:

  • 2 ½ dl. grønsagsbouillon (1 grønsagsbouillon-terning opløst i varmt vand) 
  • Koges igennem.

Drys i denne masse:

  • 550 g. nødder som er blendet i foodprocessoren (hasselnødder, cashew nødder, mandler u. skind) 
  • 30 g. sojamel 
  • 160 g. rasp 
  • 2 spsk. hakkede krydderurter (du kan bruge 1 spsk. tørrede provencal krydderurter i stedet for friske) 
  • Salt og peber 

Tilsæt:

  • ½ dl. sojafløde (Soya cuisine) 

Tilberedning:

  • Den optøede filodej lægges ud på bordet i 4 lag.
  • Pensl alle lag med olie.
  • Læg nøddemassen som en tyk pølse på filodejen og rul den sammen. 
  • Læg rullen på en bageplade med bagepapir, med filodej åbningen nedad så den ikke åbner sig. 
  • Pensl med olie
  • Bag i ovn i 40 min. ved 180 °C. 



Julekål

Ingredienser:

  • 1 ½ kg. snittet rødkål 
  • 2 stk. fintsnittede æbler (gerne sure Elstar æbler) 
  • 1 stk. fintsnittede løg 
  • 150 g. rissirup (honning kan bruges, brug dog kun ca. det halve) 
  • 1 dl. rødvinseddike 
  • 2 dl. rødvin 
  • 100 g. ribsgelé 
  • 1 dl. appelsin saft 
  • ½ stang hel kanel 
  • 2 laurbærblade 
  • 2 nelliker 

Tilberedning:

  • Alt kommes i en gryde og koges sagte under låg til rødkålen er mør. 
  • Krydderier fiskes op af den færdige rødkål.. 
  • Rødkålen kan holde i ca. én uge i køleskab. 
  • Hvis det skal syltes, kommes det på sterile glas med det samme, dækket med væde, og lukkes med låg.
  • Glassene kommes herefter i en gryde med vand. 
  • Vandet bringes i kog og glassene koges i vandet i ca. 15 min.

 

Kartoffelmos
Ingredienser & tilberedning:

  • 1 kg. Skrællede store kartofler koges i rigeligt vand uden salt til de er kogt helt møre.
  • Vandet hældes fra og gryden kommes tilbage på den varme kogeplade i et par minutter så alt vandet damper fra. 
  • Tag gryden fra pladen. 
  • Tilsæt:
  • 75 g. vegetabilsk margarine (f.eks. Nutana) 
  • Ca. 2 dl. sojamælk (kan variere meget da det kommer an på indholdet af stivelse i kartoflerne)
  • Salt og peber. 

Tilberedning:

  • Pisk det godt igennem. Det gør ikke noget hvis der er lidt klumper i, så kan man se at den er hjemmelavet.
  • Man kan sagtens lave den 1 time før hvis man kommer film og låg på og sætter den på 1/2 -1 på kogepladen. Men hold øje da det nemt kan brænde på.

Ribssauce

Ingredienser:

  • 1 hakket løg 

Sauteres af i:

  • 40 g. olie 

Tilsættes:

  • 25 g. hvedemel som ristes af ved middelhøj varme i 3 min.


Tilsættes yderligere:

  • 50 g. ribsgele
  • 4 dl. grønsagsbouillon (1 grønsagsbouillon-terning blandet i 4 dl varmt vand)
  • Alt koges godt igennem, blendes med stavblender eller i høj blender, sigtes, kommes tilbage i gryden og tilsættes:
  • 50 g. frosne ribs
  • Saucen koges igennem, tilsættes evt. lidt kulør, og serveres.
Opskrifter & råvarer
Hjemmelavet lun og krydret rødkål med hindbæreddike og appelsin 

Blandt lækkerierne på julebordet er naturligvis rødkål, som kan serveres frisk i salat med æbler, rødløg og nødder, og en frisk vinaigrette med citron og honning. Men selvom en friske rødkålssalat er god, så er den lune svær at komme uden om som tilbehør til and og flæskesteg. Her er opskriften på…

Læs mere
Julemad
Opskrift på andesteg og -sauce 

Den store aften venter lige om hjørnet, og alle ingredienser og opskrifter til julemiddagen skal være i hus. Vi iler med at bringe vores bedste opskrift på julemiddagens absolutte favorit: Klassisk andesteg og andesauce.

Læs mere
Julemad
Hemmeligheden bag brunede kartofler 

Hemmeligheden bag den rette gyldne kulør på de brunede kartofler er, at panden har den helt rigtige temperatur, når kartoflerne vendes i. Sukkeret som kartoflerne skal vendes i skal være smeltet, og smørret skal være brusende, men ikke brændt.

Læs mere
Julemad
Sådan tilbereder du en god gløgg 

Når du skal vælge en rødvin til at lave gløgg af, skal du ikke række ud efter den bedste og dyreste flaske på hylden. Vælg i stedet en vin i mellempris-klassen, gerne af kraftig karakter.

Læs mere
Julemad
Klassisk risalamande 

Lækker, let og luftig risalamande...

Læs mere
Jul
Stop Spild Af Mad: Sådan sparer du nemt på julens madbudget - og nedbringer madspild 

I lyset af inflation og stigende fødevarepriser bliver julen i år for mange danskere rigtig dyr. Det fremgår klart af seneste tal fra Danmarks Statistik, der viser at priserne på fødevarer det seneste år er steget med 16,5%.

Som følge af det, svarer 1 ud af 5 danskere, ifølge en undersøgelse…

Læs mere
Julemad
Sprøde, krydrede pebernødder redder julen 

Ifølge et gammelt mundheld, så er det vigtigt at folk på julevisit bliver budt på lækkerier, fordi man ellers risikerer at de ødelægger den gode stemning ved at bære julen ud.

Men med en kagekasse fuld af hjemmebagte pebernødder, er der ingen farer for den slags. De er nemlig så lækre, at man…

Læs mere
Julemad
Kandiserede æbler med hasselnøddekerner 

Få julegodter er så festlige at se på som kandiserede æbler - og så er den syrlige æblesmag blandet med sprød, kandiseret sukker, en himmelsk mundfuld. Det er hverken svært eller særlig tidskrævende, at lave æblerne. Her får du opskriften.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Skøn cranberry sauce til Thanksgiving 

Torsdag den 24. november fejrer amerikanerne Thanksgiving. Her samles familie og venner omkring et overdådigt måltid med traditionelle Thanksgiving-retter som kalkun, sweet potato - og herligt tilbehør i form af tranebærsyltetøj, eller som amerikanerne kalder det 'cranberry sauce'.

Denne fine,…

Læs mere
Kost & Ernæring
5 gode grunde til at spise chokolade i julen 

I tiden op til jul, hvor man ved enhver lejlighed bliver budt på søde sager, kan det være en god idé at huske på, at vælger man den mørke chokolade frem for den lyse, så er chokolade faktisk et rigtig sundt og fornuftigt alternativ til de fede vaniljekranse, klejner, is-deserter og slik.

Ifølge…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^