Kategorier: Jul  -  Julestemning

Ifølge Naturstyrelsen så kan du, med få undtagelser samle naturens materialer til juledekorationen. Omkring en posefuld, skriver Naturstyrelsen, for der skal jo også er til den næste skovgæst.

Må man tage julegran med hjem fra skoven? 

Agern, kviste, blade, kogler, mos og bær. Skovbunden er fuld af den fineste pynt til kranse, dekorationer og stemningsfulde guirlander. Det er helt gratis, så længe du bare sørger for at overholde de seks regler.

Bemærk, at følgende regler gælder for statens skove, og at der kan være andre regler i privatejede skove.  Du kan kende statens skove på de røde træpæle med kongekronen, der står ved indgangen til skovene.

  1. Kogler, svampe, bær, agern, bog og kastanjer
    Kogler fra fyr og gran, svampe, bær, agern og bog må du samle fra jorden, men ikke plukke fra træerne. 
  2. Gran
    Du må ikke klippe af nåletræer eller tage pyntegrønt fra pyntegrøntbevoksninger – ej heller samle friske grene fra nåletræer, der ligger spredt på skovbunden eller i vejsiden. Til gengæld må du gerne klippe grangrene af væltede træer.
  3. Løvtræer
    Småkviste i skovbunden må du gerne samle, og du må også klippe grene af væltede løvtræer samt klippe grene af løvtræer, som birk, bøg, ask og løn, der er over 10 m høje. Det gælder dog ikke i bevoksninger, hvor Naturstyrelsen dyrker pyntegrønt med henblik på salg.
  4. Blade og bark
    Skovbunden er fuld af nedfaldene blade og bark, som du frit kan samle. 
    Idé: Læg bladene i presse, hvor de hurtigt tørrer og rettes ud, så de kan trækkes på snor sammen med julestads, og blive til smukke guirlander.
  5. Vinterstandere
    Du må gerne plukke vinterstandere af sommerens græs og blomster.
  6. Mos og lav
    Mos og lav er velegnet til kranse og som bund i juledekorationen. Mos holder sig fint i tørret tilstand, men er let antændelige, så vær opmærksom på brandfare. 

Naturens materialer til juledekorationen

Tør de fine materialer fra naturen på en avis. Hvis det drejer sig om nedfaldene blade, så kan de rettes ud ved at ligge under et par bøger, mellem to stykker køkkenrulle. Med blade kan man lave dekorationer, collager og de smukkeste guirlander.Få tips til valg af grene til, hvilke grene, der egner sig til kranse.

Kost & Ernæring
5 gode grunde til at spise chokolade i julen 

I tiden op til jul, hvor man ved enhver lejlighed bliver budt på søde sager, kan det være en god idé at huske på, at vælger man den mørke chokolade frem for den lyse, så er chokolade faktisk et rigtig sundt og fornuftigt alternativ til de fede vaniljekranse, klejner, is-deserter og slik.

Ifølge…

Læs mere
Jul
Hyggebelysning uden sod 

Det er svært at skabe julestemning uden levende lys. Men er man i tvivl om hvor meget de sviner, så skal man blot trække en finger hen over vindueglasset efter at have haft et blafrende stearinlys stående i vindueskarmen.

Tilsodede vinduer er imidlertid det mindste problem med levende lys.…

Læs mere
Jul
Planlæg i god tid: Derfor kan det være en rigtig god idé at tale om julen 

Julen er en dejlig tid fuld af gode stunder sammen med de mennesker, vi holder allermest af. Men som altid når flere mennesker samles omkring et traditionsrigt arrangement, kan freden være skrøbelig.

Især i julen, hvor de fleste af os har nogle ret konkrete forventninger til arrangementerne, kan…

Læs mere
Jul
Julefrokoster og utroskab  

Så er det tid! Tid til julefrokoster, og små stik af jalousi og usikkerhed når vi hver især drager afsted til vores respektive julefrokoster. Det er nu at parforholdet skal stå sin prøve ...

Kan vi ikke bare få lov til at gå igennem julefrokostmåneden uden frygt og jalousi? Hvorfor kan vi ikke, med…

Læs mere
Jul
Stor uenighed: Hvor bor julemanden? 

Santa Claus, Jultomten, Julemanden ... Kært barn har mange navne, og muligvis lige så mange hjemsteder.

Selvom vi her i Danmark ikke er i tvivl om, at julemanden bor i Grønland, så er andre lande åbenbart ikke orienteret, for fx mener amerikanerne, at julemanden med sikkerhed bor i Alaska, mens…

Læs mere
Jul
Mindsk mislyd omkring juletræet - Øv jer på julesangene 

Ligesom julens dufte, så kan lyden af julemusik også vække stærke minder fra barndommen. Men selvom vi straks genkender en julesang, så famler de fleste af os rundt i teksten og har svært ved at finde tonen, når turen går omkring juletræet. Problemet er, ifølge Klaus Møller, sangcoach hos…

Læs mere
Jul
Den fede julemad: 10 effektive tips mod halsbrand og sure opstød 

Det er svært at være mådeholden, når det kommer til julemaden; flæskesteg med sprøde svær, and, søde brunede kartofler, rødkål, gode vine, risalamande og marcipan. Lækkerierne dufter og smager så dejligt, at man hurtigt får mere indenbords, end godt er, og så ender man med at sidde resten af aftenen…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrifter: Dejen til Meyers honninghjerter skal forberedes i november 

"Ingen juletid uden honningduftende, chokoladeovertrukne hjerter – så enkelt er det!" skriver Claus Meyer i bogen 'Meyers bageskole'. Men vil man nyde Meyers delikate honninghjerter til jul, så skal man i gang allerede i november, for fordejen skal have lov til at hvile mørkt og køligt en hel måned.…

Læs mere
Jul
Mere jul med mindre stress 

Der er stadig god tid, men hvis du har store ambitioner og forventninger til julen, så er det altid en god ide at planlægge lidt i forvejen. Her får du gode råd og praktiske tips, som gerne skulle gøre 'projekt jul' lidt mere overskuelig.

Læs mere
Jul
Hvorfor holder flere jul i et lejet sommerhus? 

Er man den der, pr. tradition, altid lægger hus til juleaften, så ved man, hvor nemt det er at komme til at stå med ansvaret for, at det hele forløber, som det skal. For selvom familien har de bedste intentioner om at tage del i forberedelserne, så vil den overordnede koordinering af arrangementet…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^