En and der giver god smag i munden Mortens Aften

Kategorier: Miljø  -  Julemad

Hvad skal man gå efter, når man vil være sikker på, at anden til jul har haft et ordentligt liv? Bliv klogere på at vælge en and med bedre dyrevelfærd.

En and der giver god smag i munden Mortens Aften 

Ænder har, ligesom alle andre dyr, en række naturlige behov, der er vigtige at opfylde, hvis man skal kunne sige, at de har levet et liv under forhold med god dyrevelfærd. Det gælder ikke mindst for ænder og andet fjerkræ, som er de landbrugsdyr, der lever flest sammen og har mindst plads.

Næbkupering, plads og adgang til badevand og udendørs arealer

Dyrevelfærden hos ænder afhænger blandt andet af forskelle mellem racerne, brugen af næbkupering, adgang til badevand og en stribe andre parametre, fortæller Pernille Fraas Johnsen fra Dyrenes Beskyttelse.

"Alt for store flokke kan stresse ænderne i sådan en grad, at de bliver aggressive og begynder at bide og skade hinanden. Især berberianden er fra naturen meget aggressiv over for artsfæller. Pekinganden er derimod mindre aggressiv og derfor mere egnet til at gå i store flokke. Man bør derfor som forbruger først og fremmest gå efter dén og ikke købe berberianden," opfordrer hun. 

Hvad er næbkupering?

Næbkupering eller trimning, hvor man fjerner det yderste af næbbet, bruges især blandt de mere aggressive racer som berberi, da ænderne ellers hakker på hinanden. Det fremgår typisk ikke af emballagen, hvorvidt næbkupering er anvendt, ligesom det typisk heller ikke vil fremgå, om der er adgang til badevand.

Som forbruger kan man vælge en økologisk and, da økologiske ænder ikke næbkuperes, og de har adgang til badevand. 

Køb dansk

Derudover foreslår Pernille Fraas Johnsen, at man går efter danske ænder, og allerhelst en frilandsand, der har mærket 'Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse'. 

”Køber du en dansk and, får du en pekingand fra en produktion med en lavere belægningsgrad, så ænderne har bedre plads, og frilandsanden lever desuden på friland en stor del af livet. Der er også typisk kortere afstand til slagteriet, så ænderne ikke skal transporteres så langt til slagtning,” siger hun.

Miljø
Tips fra Stop Spild af Mad: Rester fra påskebordet 

Husk, at rester fra påskebordet ofte kan blive lækkert tilbehør i andre retter i dagene efter påskefrokosten. Birgitte Escherich, ambassadør for forbrugerbevægelsen 'Stop Spild Af Mad' og direktør i Kostkompagniet, har udarbejdet en stribe gode idéer.

Læs mere
Miljø
Kan man spise mad efter 'Bedst før'-datoen? 

Hver eneste borger i Danmark smider knap et kilo mad ud om ugen, som sagtens kunne være spist. Det er et unødigt spild, og en helt unødvendig miljøbelastning.

Læs mere
Forbrugernyt
Verdensmestre i økologi 

Nye, globale økologital viser, at Danmark fortsat har det største øko-forbrug i verden, hvilket udgør lidt over 13% procent af det samlede fødevaresalg. Ved at vælge økologiske fødevarer er man garanteret mad uden rester af pesticider, bedre dyrevelfærd, plads til natur og omtanke for miljøet.…

Læs mere
Miljø
Cyklistforbundet: Cykelpolitik er klimapolitik 

Cykelpolitik er klimapolitik, siger direktør i Cyklistforbundet, Klaus Bondam, som opfordrer de nyvalgte politikere til at huske, at en investering i cykelområdet er en investering i et stærkt, sundt og bæredygtigt Danmark.

Læs mere
Miljø
Sådan vælger du et miljøvenligt juletræ 

Det kan være svært at gennemskue hvilket træ man skal vælge, hvis man gerne vil gøre et bæredygtigt køb. Langt de fleste danske juletræer sprøjtes med ukrudtsmidlet Roundup, som WHO fortsat mener udgør miljø- og sundhedsmæssig risiko.

Læs mere
Forbrugernyt
Tøjvask: Vasker du stadig tøj på 40 eller 60 grader? 

Gennem de seneste 10 år har du sikkert hørt budskabet igen og igen; "Sænk temperaturen fra 40 grader til 30 grader, når du vasker." Men selvom vi er blevet opfordret til at skrue ned for temperaturen for at skåne miljøet og spare penge, så skrues der stadig op for højt op for temperaturen. Det viser…

Læs mere
Forbrugernyt
Indeholder garnet til dit strikkeprojekt farlige kemikalier? 

Flere og flere danskere har fået gang i strikkepindene, og der er med garanti produceret masser af hjemmestrikkede sokker og trøjer under corona-krisen. Miljøstyrelsen har derfor undersøgt, om strikkegarn er belastet med kemikalier i samme grad, som færdige tekstiler kan være, og om garnet…

Læs mere
Forbrugernyt
125 millioner dåser og flasker forsvinder sporløst hvert år 

125 millioner dåser og flasker forsvinder sporløst hvert år i Danmark. Hvor de bliver af, er et mysterium, som først nu, efter 10 års efterforskningsarbejde, endelig er løst, skriver Dansk Retursystem.

Læs mere
Forbrugernyt
Genbrugstrend: Mange handler genbrugstøj på nettet 

Mens landets genbrugsbutikker holder lukket, er flere begyndt at købe brugt tøj online. Det mærker man hos den sociale hjælpeorganisation, Blå Kors, som udover en lang række fysiske genbrugsbutikker, også driver webshoppen lidtsmartere.dk. De seneste to måneder har man modtaget over dobbelt så mange…

Læs mere
Miljø
De officielle kostråd får klima på menuen 

Danmark har fået nye officielle kostråd, som danskerne kan bruge til at spise sundt og klimavenligt. Det er kostråd udarbejdet på baggrund af videnskabelige studier, skriver DTU Fødevareinstituttet, som sammen med de nye anbefalinger har udsendt en video, der kort forklarer, hvordan valget af…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^