Det er ikke alle forbrugere, der kender forskellen på ’bedst før’ og ’sidste anvendelsesdato’, men der er både store økonomiske og miljømæssige gevinster ved at kende forskellen på de to datomærkninger. Gryn, konserves og yoghurt kan f.eks. ofte sagtens bruges, efter datoen for ’bedst før’ er passeret med nogle dage. Varer mærket med ’sidste anvendelsesdato’ skal derimod direkte i skraldespanden, når datoen er passeret.
Skal maden i skraldespanden eller på tallerkenen?
- ’Sidste anvendelsesdato’ betyder, at fødevaren skal smides ud. Hvis den dato er overskredet, kan du risikere at blive alvorligt syg af at spise varen.
- ’Bedst før’ er til gengæld vejledende. Madvarerne mister måske lidt af deres smag og kvalitet, men hvis de lugter og smager fint, kan de sagtens spises.
Brug sanserne, vær med til at stoppe madspildet og spar på dit madbudget
Mad med mærkningen ’Bedst før’ kan sagtens spises når datoen er overskredet, så lugt og smag på maden inden du smider god mad ud.
’Bedst før’ = ’Mindst holdbar til’
’Bedst før’ er den samme mærkning som mange kender som ’Mindst holdbar til’. Mærket ’Mindst holdbar til’ er ved at blive udfaset og afløst af ’bedst før’. Derfor kan forbrugerne i en periode støde på begge mærkninger i supermarkederne.