Undgå unødvendige kemikalier.

Undgå unødvendige kemikalier. 

Undgå unødvendige kemikalier i din hverdag. Det er et af hovedbudskaberne i en ny pjece om hormonforstyrrende stoffer, som Miljøstyrelsen,

Sundhedsstyrelsen og Fødevaredirektoratet har sendt ud i dag.

Undgå unødvendige kemikalier i din hverdag. Det er et af hovedbudskaberne i en ny pjece om hor-monforstyrrende stoffer, som Miljøstyrelsen, Sundhedsstyrelsen og Fødevaredirektoratet sender ud i dag. Pjecen giver en kort status over den viden, vi har om hormonforstyrrende stoffer. Og den giver svar på en række spørgsmål.

”Jeg lægger stor vægt på at vi hver især har mulighed for at undgå unødvendige kemikalier i vores hverdag. Derfor har Miljøstyrelsen sammen med Sundhedsstyrelsen og Fødevaredirektoratet lavet den nye pjece til forbrugerne om hormonforstyrrende stoffer,” siger miljøminister Hans Chr. Schmidt. ”Det er vigtigt for mig, at forbrugerne får viden, som hjælper dem med at leve miljøven-ligt. Det gør pjecen på en god og overskuelig måde.”

Pjecen, som hedder ”Stof til eftertanke – fakta om hormonforstyrrende stoffer”, retter sig først og fremmest mod gravide og forældre med små børn. Pjecen giver lettilgængelig og sammenhængende information om de eventuelle risici for sundhedseffekter fra forskellige produkter, fra fødevarer og fra miljøet.

Pjecen fortæller kort om den viden, vi har om hormonforstyrrende stoffer i dag, og giver nogle gode råd til forbrugere, der vil være ekstra forsigtige og skåne miljøet mest muligt.. Pjecen suppleres med en lang række uddybende informationer om hormonforstyrrende stoffer på Miljøstyrelsens hjemme-side.

Vi ved stadig kun lidt om, i hvilket omfang de hormonforstyrrende stoffer i vores omgivelser kan påvirke menneskers sundhed. Af den grund er der brug for flere undersøgelser og mere forskning. En lang række hormonforstyrrende stoffer er dog allerede forbudt eller reguleret af myndighederne. Nogle af de stoffer, som vi anser eller mistænker for at være hormonforstyrrende, er for eksempel organiske tributyltinforbindelser, dioxiner, PCB, DDT og DDE. For alle disse stoffer gælder, at det både er forbudt at anvende dem eller at udlede dem til miljøet. For andre stoffer gælder regler, som begrænser brugen og udledningen til miljøet.

Pjecen kan fås på biblioteker og apoteker over hele lande, hos lægen eller hos jordemoderen. Pjecen findes også i en elektronisk version på internettets store sundhedsportaler og på Miljøstyrelsens hjemmeside. Her kan også finde yderligere information om ar-bejdet med hormonforstyrrende stoffer. Pjecen kan bestilles i Miljøbutikken, tlf. 33 95 40 00 eller per e-mail: butik@mim.dk.

Forbrugernyt
Advokaten: Når naboens byggeri bliver til et mareridt 

Støj og byggerod kan hurtigt blive en belastning, når naboen i gang med en større ombygning. Og i sådanne tilfælde kan man tilmed være bekymret for, om ombygningen vil tage lys og udsigt fra ens egen bolig - eller at naboen måske endda får et nyt stort vinduesparti, så de har direkte udsigt ind i…

Læs mere
Forbrugernyt
125 millioner dåser og flasker forsvinder sporløst hvert år 

125 millioner dåser og flasker forsvinder sporløst hvert år i Danmark. Hvor de bliver af, er et mysterium, som først nu, efter 10 års efterforskningsarbejde, endelig er løst, skriver Dansk Retursystem.

Læs mere
Forbrugernyt
Svindlerne har ældre kvinder i sigtekornet - igen 

Telefonen ringer, og personen i den anden ende giver sig ud for at være fx medarbejder hos Nets' sikkerhedsafdeling, dit pengeinstitut, politiet eller noget helt fjerde. Medarbejderen siger, at vedkommende blot vil gøre dig opmærksom på, at der i øjeblikket er svindlere, som forsøger at hæve penge…

Læs mere
Forbrugernyt
Forsikringsselskabet: Sådan dækker rejseforsikringen hvis corona-restriktioner forhindrer rejse 

Foråret og de lysere tider har vækket danskernes ferie- og rejselyst, men mange er i tvivl om, hvordan de er dækket, hvis de bestiller sommerens rejse sydpå nu, hvor rejsevejledningen har farvet landene røde.

Læs mere
Forbrugernyt
COVID-19: Mindsk smitterisikoen på indkøbsturen 

Hvad skal man huske, når man skal en tur i supermarkedet? Skal man spritte fødevareemballagen af? Hvordan holder man god hygiejne i køkkenet? Og hvordan opbevarer man maden korrekt?

Vil du vide, hvad du kan gøre for at mindske smitterisikoen på indkøbsturen, så har Michael René, lektor i…

Læs mere
Forbrugernyt
Advokaten: Regler for udlejning af bolig til egne børn og familie 

Hos Danske BOLIGadvokater kommer der ofte spørgsmål vedrørende udlejning til egne børn, nærtstående familie og slægtninge. For hvordan er det nu lige med reglerne for det? Hvordan beskattes den indtægt, man opnår? Og hvordan er reglerne, hvis man som forælder køber en lejlighed og lader sit barn bo…

Læs mere
Forbrugernyt
Genbrugstrend: Mange handler genbrugstøj på nettet 

Mens landets genbrugsbutikker holder lukket, er flere begyndt at købe brugt tøj online. Det mærker man hos den sociale hjælpeorganisation, Blå Kors, som udover en lang række fysiske genbrugsbutikker, også driver webshoppen lidtsmartere.dk. De seneste to måneder har man modtaget over dobbelt så mange…

Læs mere
Vinter
Brød til vandfuglene kan sprede fugleinfluenza 

Vinterfodring af vandfugle er kutyme på denne tid af året, men de store fugleflokke kan bidrage til spredning af fugleinfluenza, som der netop er konstateret tilfælde af på Sjælland. Ifølge Dyrenes Beskyttelse så foregår fodring af vandfugle ofte fra de samme steder langs bredden, og det øger…

Læs mere
Vinter
Sne & frost: Husejers forpligtelser 

I en tid, der byder på sne og frostgrader, er fortorvene spejlglatte med øget risiko for at der sker faldulykker. Er man husejer, er man forpligtet til at følge med i vejrudsigten, når der er udsigt til sne. Fortovet skal være ryddet for sne inden man tager afsted på arbejde om morgenen, hvis det…

Læs mere
Forbrugernyt
Advokaten: Beskyt din arv - Fire råd til at minimere boafgiften 

Boafgiften er en kilde til frustration hos både arveladere og pårørende som gerne vil sikre, at arven lander det rigtige sted. En hjælpende hånd fra advokaten hjælper med at minimere boafgiften uden dårlig samvittighed.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^