Kategorier: Forbrugernyt  -  Miljø

Håndeksem, kaldet allergisk kontakteksem, kan opstå som følge af at huden har været i kontakt med allergifremkaldende stoffer. Håndeksem viser sig gradvist iform af tør, skællende og evt, fortykket hud samt betydelig kløe og evt. smerter som følge af revner i huden.

Rengøringsmidler kan give kronisk eksem 

Luftfriskere, duftpinde, duftkugler til støvsugeren og rengøringsmidler kan, på grund af indholdet af parfume og konserveringsstoffer, give eksem og allergi, skriver Forbrugerrådet TÆNK Kemi, der har undersøgt 27 populære rengøringsmider for indholdet af problematiske stoffer.

Allergi overfor parfume og konserveringsmidler varer resten af livet, hvis du først har fået det

Rigtig mange danskere udvikler eksem og allergi efter at have været i kontakt med rengøringsmidler. Allergireaktionen viser sig som kløende allergisk kontakteksem dér, hvor huden er blevet udsat for produktet, og er man først blevet allergisk over for stofferne, vil man efterfølgende ofte reagere på stoffet - selv i lave koncentrationer.

Når flere og flere mennesker udvikler eksem og allergi overfor rengøringsmidler, så skyldes det blandt andet, at der tilføjes nye parfume- og konserveringsstoffer i rigtig mange af de produkter, vi omgiver os med i hverdagen. Samtidig dukker indberetninger om allergireaktioner i forbindelse med nye produkter ofte først op efter de har været på markedet i en periode, skriver Forbrugerrådet TÆNK Kemi. Det skyldes, at risikoen for at få allergi over for et stof afhænger af, hvor ofte man er i kontakt med stoffet.

Sådan undgår du allergifremkaldende stoffer

Ved at tjekke produkternes varedeklarationer for parfume og konserveringsmidler, og evt. gå efter produkter med allergimærker samt anvende handsker, mindsker du risikoen for at komme i kontakt med allergifremkaldende stoffer i hverdagen.

På varedeklarationen kan parfumestoffer være angivet med begreber som:

  • Parfume
  • Fragrance
  • Aroma
  • Duft

Nogle rengøringsmidler indeholder det allergifremkaldende konserveringsmiddel MI (methylisothiazolinone) eller beslægtede stoffer (benzisothiazolinone og methylchloroisothiazolinone). Stofferne er stærkt allergifremkaldende og er, ifølge Videncenter for Allergi, kilde til betydelige allergiproblemer. Allergien viser sig for eksempel som udslæt og kløe i ansigt og på hænder.

På varedeklarationen angives indhold af konserveringsmidler med begreber som:

  • Methyldibromo
  • methyldibromo glutaronitrile
  • Methylisothiazolinone (MI)
  • Methylchloroisothiazolinone (MCI)
  • Benzylhemiformal
  • 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol
  • 5-bromo-5-nitro-1,3-dioxane
  • Diazolidinyl urea
  • DMDM hydantoin
  • Formaldehyd
  • Midiazolidinyl urea
  • Methenamine
  • Paraformaldehyd
  • odium hydroxymethylglycinate
  • Quaternium-15

Formaldehyd og formaldehydfrigørere kan have andre navne. Dem kan du finde på Videncenter for Allergis hjemmeside.

Kilde: Videncenter for Allergi, Astma-Allergi Danmark, Forbrugerrådet TÆNK Kemi 2020

Forbrugernyt
Coronapasset på sundhed.dk er klar til de rejselystne 

Sundhed.dk har netop lanceret den nyeste udgave af sine coronapas. De nye coronapas er blandt andet blevet udstyret med en QR-kode, der kan scannes, og dermed kan det let verificeres om coronapassene er ægte. Med de seneste ændringer lever sundhed.dk's coronapas op til EU-kravene, og derfor er det…

Læs mere
Forbrugernyt
Ny undersøgelse: Børn har svært ved at spotte influencer-reklamer på sociale medier 

En ny undersøgelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen viser, at mange børn ikke kan identificere reklame-indhold fra influencers på sociale medier som YouTube. Det er et problem, mener erhvervsminister Simon Kollerup.

Læs mere
Forbrugernyt
Omstridte markedsføringsmetoder af nye tobaks- og nikotinprodukter 

Tobaks- og nikotinproduktet, IQOS, er, ifølge Kræftens Bekæmpelse, et relativt nyt produkt på det danske marked. Til forskel fra cigaretter, hvor man inhalerer brændt tobak, så opvarmes tobakken i et håndholdt ICOS elapparat, inden den nikotinholdige røg indhaleres. Produktet er også kendt som…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan skal tobaksvarer gøres mindre attraktive for unge 

Kan en kedelig, mere neutral farve på tobakprodukters emballage betyde, at børn og unge vil holde sig fra tobakken?

Det mener eksperter på baggrund af erfaringer fra andre lande, og derfor er det nu en del af regeringens særlige indsats, der skal nedbringe børn og unges forbrug af tobaks- og…

Læs mere
Forbrugernyt
Undgå dyre ekstraforsikringer på billeje når du rejser på ferien i udlandet 

Verden er langsomt ved at åbne op efter snart halvandet år med lukkede grænser, ind- og udrejseforbud, og rigtig mange danskere planlægger at skulle på sommerferie i udlandet i år.

Men måske er det ikke kun passet, der er blevet lidt støvet. For mens de fleste er opmærksomme på, at man skal…

Læs mere
Forbrugernyt
Tøjvask: Vasker du stadig tøj på 40 eller 60 grader? 

Gennem de seneste 10 år har du sikkert hørt budskabet igen og igen; "Sænk temperaturen fra 40 grader til 30 grader, når du vasker." Men selvom vi er blevet opfordret til at skrue ned for temperaturen for at skåne miljøet og spare penge, så skrues der stadig op for højt op for temperaturen. Det viser…

Læs mere
Forbrugernyt
En god bog er populær adspredelse under Covid-19-krisen 

2020 var et usædvanligt stærkt læseår, skriver forskere ved Københavns Universitet, der står bag forskningsprojektet 'Lockdown Reading'. Deres undersøgelse af danskernes læsevaner under coronakrisen viser, at vi har læst væsentligt mere, end vi plejer. Også blandt dem, der ikke har haft mere tid for…

Læs mere
Forbrugernyt
Indeholder garnet til dit strikkeprojekt farlige kemikalier? 

Flere og flere danskere har fået gang i strikkepindene, og der er med garanti produceret masser af hjemmestrikkede sokker og trøjer under corona-krisen. Miljøstyrelsen har derfor undersøgt, om strikkegarn er belastet med kemikalier i samme grad, som færdige tekstiler kan være, og om garnet…

Læs mere
Forbrugernyt
Færre cykeluheld med cykler uden stang 

Cirka hver 5. mandlige cyklist over 65 år kører på en cykel uden en stang, og det burde flere seniorer gøre, da det kan betyde færre cykeluheld, lyder det i en aktuel kampagne fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden.

Læs mere
Forbrugernyt
Boligadvokaten: Undgå at mægleren tager kontrollen over dine penge 

Vi skal undgå, at mægleren tager kontrollen over boligkøberens penge. Sådan lyder advarslen fra Danske BOLIGadvokater, som ser, at nogle af ejendomsmæglerne udnytter, at boligkøberne tror, at købsaftalen er en standard, og derfor overser, når der ”fifles” med indholdet.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^