Kategori: Forår

Thomas Laursen: Forårets vilde urter har saftighed og solstrejf 

Så kom foråret med solskin og lune dage. Snart bugner grøntafdelingen af solmodne bær og friske, danske grøntsager. Men har man en stærk længsel efter smagen og duften af friskt og grønt, så behøver man ikke vente. Overalt er foråret på vej – både i skoven, på engen og i grøfterne.

"Lige nu titter skvalderkål og brændenælder frem med de første spæde skud, og det er også lige nu, at ramsløgene er bedst" skriver Thomas Laursen i sin smukke almanak ’Vild mad i køkkenet’. Og ingen ved mere om, hvornår de vilde lækkerier er i sæson end den dedikerede urtesamler Thomas Laursen, som med sine bøger og tv-udsendelser inspirerer til at bruge alt det, vi kan samle i naturen, i den daglige madlavning.

Foråret er fuld af velsmagende skud og spirer 

Fuglegræs, ramsløg, sankthansurt, brændenælde, bøgeblade, skvalderkål, humle, agerkål, skovsyre, skovmærke og mælkebøtter, er blot nogle af de mange skud og spirer, som lige nu er i sæson, og som kan tilføje smag, farve og vitaminer til måltidet.

Savner man viden om vilde urter og spiselige planter, og inspiration til, hvordan man får mest ud af dem, så kan Thomas Laursens bøger fra Politikens Forlag; ’Vild’ fra 2017, og hans nye bog ’Vild mad i køkken’, varmt anbefales. 

I bogen ’Vild’ viser forfatteren, hvordan man går på jagt efter de lækre vilde råvarer, og hvilke biologiske forhold, der skal være til stede, hvis man vil finde alt fra karljohansvampe, kantareller og malurt til skovmærke og spiseligt tang.

Masser af inspiration til mad med vilde urter

I sin nye bog ’Vild mad i køkken’, er urtesamleren rykket ind til køkkenbordet, hvor han bruger alt det gode fra naturen til at lave et væld af lækkerier, man kan også har glæde af resten af året. Bogen indeholder blandt andet en masse enkle, smagfulde retter, der alle er en blanding af købt, dyrket, avlet, samlet, fermenteret og saltet, og som alle er sprængfyldt med god smag. 

Opskrift: Syltede mælkebøtteknopper

Inspireret af bogens opskrifter med mælkebøtter, fik vi hurtigt samlet en kurv fuld af friske mælkebøtteblade og -blomster såvel som uudsprungne mælkebøtteblomsterhoveder.

De fine, små mælkebøtteblade kan fx nydes i salatskålen og give salaten et lækkert friskt og let bittert twist. De smukke mælkebøtteblomster kan koges til mælkebøttesirup, mens de uudsprungne mælkebøttehoveder kan syltes. Her bringer vi Thomas Laursens opskrift på ’Syltede mælkebøtteblomsterknopper’, som kan serveres til retter, der passer til de syltede lækkeriers syrlige sidesmag, fx smørrebrød, omeletter og kartoffelsalater. 

  • Pluk og skyl de uudsprungne mælkebøtteblomsterknopper
  • Lav en eddikelage af 3 dele eddike, 1 del vand og 1 del sukker
  • Kom lagen i en gryde, og kog det op
  • Læg de skyllede mælkebøtteblomsterknopper i eddikelagen

Tip: Ved at lægge mælkebøtteblomsterknopperne i en skål med salt i et par dage, inden du lægger dem i eddikelagen, får knopperne en mere kapersagtig smag. Husk at skylle blomsterknopperne fri for salt inden du lægger dem i lagen. 

Forår
Nye bogudgivelser til et forår med harmoni og velvære 

Blandt forårets nye bogudgivelser er mange dejlige og inspirerende fagbøger, skrevet af nogle af Danmarks dygtigste forfattere. Her deles rundhåndet ud af ekspertviden indenfor emner som haven og naturen, livsstil, sundhed og velvære.

Læs mere
Forår
Idéer til den lille have og altanen 

Er man så heldig at have adgang til altan, terrasse eller et lille stykke have, så gælder det om at få mest muligt ud af de små kvadratmetre. Man må være kreativ og nøje overveje, hvordan man bedst indretter sig praktisk og hyggeligt.

Mangler du lidt inspiration, så er designere og producenter…

Læs mere
Forår
Ikke alle oplever det store energiboost i foråret  

For de allerfleste føles forårssol, frisk luft og lunere dage så befriende, at det automatisk løfter humøret. Nogle har imidlertid svært ved at finde den store forårsbegejstring. De slæber sig gennem dagen og føler sig skidt tilpas og overvældet af træthed.

Fænomenet er faktisk ikke så…

Læs mere
Forår
Sommerens dejligste: Morgenfrue 

Den fine morgenfrue er med sine strålende gule og orange kronblade en af sommerens mest betagende og bedårende blomster. Morgenfruens latinske navn, Calendula Officinalis, betyder ’lille kalender’, hvilket muligvis refererer til at blomsten folder sig ud i takt med solens gang på himlen hen over…

Læs mere
Forår
Græsplænen: Sådan fjerner du mos i græsplænen 

Mos i græsplænen går de fleste haveejere på nerverne og er et af de mest udbredte plæneproblemer i danske haver. Det mærker man tydeligt i Haveselskabet. Her handler mellem hvert tredje og fjerde opkald til haverådgivningen om plænen - og en stor del specifikt om problemer med mos.

Læs mere
Forår
Vi cykler til arbejde 2023: Jernheste med forårsfornemmelser 

I maj afvikles igen i år 'Vi cykler til arbejde'-kampagnen. Her forventes det, at mere end 100.000 jernheste med forårsfornemmelser vil give ekstra travlhed på landets cykelstier og veje, når ruten til og fra arbejde skal tilbagelægges.

Læs mere
Forår
Copenhagen St. Patricks Day Parade 

Den irske nationaldag, St. Patrick’s Day, fejres den 17. marts i København med parader, irsk folkemusik og riverdance - og alle er inviteret - så længe man bare bærer noget i den irske nationalfarve, grøn.

Læs mere
Forår
Lad praktiske gøremål øge forbrændingen - Se hvor meget du forbrænder  

Vinterens mad og magelige livsstil kan meget vel have føjet et par kilo til idealvægten, men de kan faktisk, uden den store indsats, være væk igen inden strandsæsonen. Drop de hurtige mirakelkure og smid i stedet de ekstra kilo ved at øge forbrændingen gennem de daglige gøremål.

Læs mere
Forår
Få en blomstrende grøftekant i haven 

Mange haveejere holder af vilde blomsterenge, men hvad med at anlægge en grøftekant i haven? Her får du tips til haveprojektet, som fint kan gennemføres her i foråret.

Læs mere
Forår
Opskrifter: Varme hveder til Store Bededag  

Fredag den 13. maj er det Store Bededag. Egentlig burde det hedde 'Store Hvededag' - for ikke mange andre af årets begivenheder er så tæt forbundet med indtagelsen af en enkelt fødevare.

De store, lune og luftige hvedebrød er et hit, og dét er de også når der er fintmalet fuldkornsmel i.

Her får…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^