Rabarbertid: Rabarberkompot og -tærte 

Sæsonens rabarber er den rene fryd, og især er de fine stilke fra jordbærrabarber, som er en af forårets første sorter, saftige og fulde af smag. Rabarber er fantastisk i marmelader og saft, i tærter og lagkager såvel som i kompot til rodfrugter, fjerkræ, salat, is, jordbær og ost.

Rabarbertips

  • Rabarber har tendens til at trævle, med forbliver nogenlunde samlet, hvis de skæres i små, hele, mundrette stykker - både når de bruges i marmelade såvel som i kompot
  • Rabarber kan både koges og bages, grilles og fryses
  • Man bør ikke bulderkoge rabarber, men koge dem langsomt op, for derefter at lade dem småkoge til de er møre


Opskrifter med rabarber

Rabarberens historie

Bag navnet Rabarber gemmer der sig en lidt pudsig forklaring: Navnet er nemlig en forvanskning af det gammelgræske ord Rah Babaron, hvor Rah er en oldgræsk betegnelse for floden Volga, og Babaron kommer af det latinske ord barbaricum, som betyder ikke-græsk.

Og som navnet antyder, så er rabarberen faktisk heller ikke europæisk, men kommer oprindeligt fra Østasien, hvor den har være dyrket og anvendt som medicin gennem mange tusinde år. Først omkring 1500-tallet når rabarberen de europæiske klosterhaver, hvor den blandt andet dyrkes og anvendes i fordøjelsesfremmende miksturer.

Omkring slutningen af 1800-tallet finder rabarberen vej til det søde køkken i Europa, hvor den anvendes som ingrediens i frugtkager og desserter.

Forår
DIY: Lav spirepotter af avispapir og dyrk planter fra frø 

Det er sjovt, nemt, billigt - og ikke mindst dybt tilfredsstillende at frøså eller stiklingsformere sine egne planter, skriver forfatter Karina Demuth i bogen 'Krukker og højbede'. Og så er mange sommerblomster og grøntsager faktisk super nemme at kultivere fra frø. Her bringer vi Karina Demuths…

Læs mere
Forår
For coronatrætte danskere er naturen et fristed 

Der er frisk luft, forår i luften, og plads til at holde afstand. Efterspørgslen på udflugter og oplevelser i vores fælles natur er stigende, skriver Naturstyrelsen, der, landet over, har oplevet langt flere mennesker på stierne i naturområderne og mange henvendelser fra borgere.

Læs mere
Forår
Skovflåt - Det skal du holde øje med 

Et flåtbid behøver ikke at være smertefuldt, men det er vigtigt altid at fjerne flåter, fordi en del af dem er inficerede med Borrelia. Se billede af skovflåt, skovflåtbid og borrelia-udslet.

Læs mere
Forår
Guide til bagagerumsmarkeder 

Der afvikles bagagerumsmarkeder i Jylland gennem hele foråret, sommeren og efteråret. Tjek datoer for afviklingen bagagerumsmarkeder i Randers, Aalborg, Ebeltoft, Holstebro, Esbjerg, Søndervig, Aarhus og

Vorbasse 2023.

Læs mere
Forår
Syrener i flor 

Ingen blomsterbuske er så overdådige som syrenen i maj. Lige nu blomstrer de overalt med grene fulde af yndige små blomster i alverdens betagende farver og nuancer.
Overvejer man at sætte en syrenbusk i haven, men er i tvivl om hvilken sort man skal vælge, så kan man lige nu, hvor Heides…

Læs mere
Forår
Krydderurter i potter 

Det er nemt at dyrke krydderurter i potter på altan og terrasse, og også super nemt at få dem til at trives. Med kønne krydderurter i krukkehaven er du selvforsynende med duftende, frisk grønt til din mad sommeren igennem. Her i slutningen af april, når der ikke længere er risiko for frost, er det…

Læs mere
Forår
Dyrk din C-vitamin  

Have- og brøndkarse er nem og taknemlig at dyrke, smager fantastisk og er fuld af C-vitamin. Brøndkarsen er mild i smagen og ikke helt så robust en plante som havekarsen. Dyrk din egen lille karsehave i vindueskarmen, på altanen eller i haven.

Læs mere
Forår
Inspiration til krukkehaven 

Der er absolut ingen regler for, hvad man kan dyrke og plante i, og ingen grund til at vælge fancy potter, der koster en formue. Så længe det passer til din stil i krukkehave og kan indeholde den givne mængde jord samt har dræn i bunden, så kan det meste bruges.

Læs mere
Forår
Corona og karantæne: Idéer til adspredelse og oplevelser 

Er der gået kedsomhed i hjemmekarantænen, så har vi samlet en stribe idéer til både jer, der savner inspiration til adspredelse i eget selskab, og til jer, der deler karantæne med børn.

Men inden vi når så langt, så lad os lige blive enige om at give os selv et break fra dagens overskrifter og…

Læs mere
Forår
Corona og karantæne: Idéer til oplevelser og adspredelse med børn 

Uden mulighed for at mødes med legekameraterne, kan karantænetiden blive lang og kedelig. De lidt større børn kan skype sammen, spille computerspil og se tegnefilm, men indimellem kan der måske også blive tid til at hygge med med de voksne. En tur i forårsskoven og andre små aktiviteter med børnene…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^