Kategori: Forår

Inspiration til krukkehaven 

Der er absolut ingen regler for, hvad man kan dyrke og plante i, og ingen grund til at vælge fancy potter, der koster en formue. Så længe det passer til din stil i krukkehave og kan indeholde den givne mængde jord samt har dræn i bunden, så kan det meste bruges.

Sådan lyder opfordringen fra stylist og designer Dorthe Kvist, der, med mange års erfaring indenfor indretning af haver og hjem, ved hvordan man med enkle midler kan skabe stemning, sammenhæng og harmoni i indretningen. Her følger en stribe skønne idéer fra hendes inspirerende gør-det-selv bog 'Byhaven':

  • Køkkenhaver, frugtbuske og mindre træer kræver en del jord, her kan beholderne være murerbaljer, pallerammer eller big bags.

  • Salat kan dyrkes i tagrender eller altankasser eller som bunddække i krukker med opstammede træer eller frugtbuske.

  • Krydderurter og mellemstore grøntsager kan dyrkes i fx potter, kasser, bildæk, kaffekander og tedåser.F.eks. kan man sagtens komme solbær i en gammel gryde, gulerødder i gamle frugtkasser, hestebønner i pallerammer, små spirer i klementinkasser, blomster i sandsække (til 5 kr. i byggecentret), kartofler i vævede pvc-sække og jordbær hængende på væggen i et smart plasticsystem.

  • Urtehaven kan plantes i trillebøre, kartofler i gamle gummistøvler, tomatplanter i aflagte kaffedåser, og staudebedet i en legevogn.

  • Når du planter i potter, er det fint at sætte dem sammen i grupper. Sæt dem gerne sammen i ulige antal. Varierende højde på både potter og planter er hyggeligt og giver et naturligt og organisk udtryk.

  • Vil du have en strammere stil, så er gentagelser godt. Vælg et lige antal potter og ens planter, det skaber ro og et mere minimalistisk udtryk.

  • Vælg pottetype, der passer til plantefarve. Du kan gøre meget for udtrykket ved at plante i en beholder, der matcher plantens farve, fx er planter med sølv- eller grågrønne blade rigtig flotte i zink-beholdere, der understreger det grå.

  • Pas på med sorte og meget mørke beholdere, står de i fuld sol, kan rødderne få det for varmt.

  • Tænk stort, når du vælger potter, så skal du vande mindre.
Såning af stokroser
Forår
Stokroser: Så dine stokroser i marts  

Blandt blomster til den romantiske have hører naturligvis de imponerende stokroser, der blomstrer fra begyndelsen af juli og helt frem til slutningen af september. Den høje smukke plante hører oprindeligt hjemme under varmere himmelstrøg; Sydeuropa, Mellemøsten og den vestlige del af Kina, men har…

Læs mere
Forår
Såkalender: Forspiring af grøntsager og krydderurter 

Det er så herligt at være selvforsynende med grøntsager og krydderurter. Mange af planterne har gavn af at forspire i vindueskarm eller drivhus, fordi det giver dem de bedste forudsætninger for at vokse og trives, når de 4 til 8 uger senere plantes ud.

Læs mere
Forår
Kan man spise stedmoderblomster? 

De farverige smukke forårsblomster er ikke kun smukke i havekrukker og altankasser, de kan også anvendes i salater, på kager og ost eller kandiseres og gemmes til senere brug. Blomsterne har, siden middelalderen, været anvendt som krydderi – også selvom de små blomsterblade ikke har nogen…

Læs mere
Forår
Copenhagen St. Patrick´s Day Parade 2024 

Når den irske nationaldag, St. Patrick’s Day, fejres den 17. marts i København, så venter der et festligt program med irsk folkemusik og dans, som kulminerer i et stort festoptog.

'Everyone is Irish on St. Patrick’s Day', lyder sloganet for Copenhagen St. Patrick’s Day Parade, så uanset om du har…

Læs mere
Forår
Opskrift: Hyldeblomstpandekager 

Med egen hjemmelavet hyldeblomstsaft kan du tilføje smagen af sommer til pandekagerne.

Læs mere
Forår
Opskrifter: 16 skønne grønne salater og tilbehør 

Med foråret er der pludselig mange dejlige muligheder for at skabe variation i salaten. Lige nu kan du nyde de små, nye kartofler, hvide og grønne asparges, ærter, radiser, jordbær og friske krydderurter i salaten.

Find inspiration blandt 16 skønne salatopskrifter og få tips fra blandt andet Lone…

Læs mere
Forår
Smagen af det vilde forår 

Mælkebøtte, ramsløg, bøgeblade, brændenælder og skvalderkål. Nu bugner naturen af friske skud, som kan tilføje ekstra smag til skønne salater, supper og pesto.

Lær de vilde planter at kende, og få opskrifter på vilde forårslækkerier.

 

Læs mere
Forår
En rigtig vild forårssalat - Kartoffelsalat med urter og pinjekerner 

Mange af forårets friske skud af planter og urter, er alletiders ingredienser i en forårs-salat. I lysninger i skoven, kan du nu finde nye friske blade fra løgkarse, skovsyre, skvalderkål, tusindfryd og mælkebøtter.

Læs mere
Forår
Tilberedning af hornfisk 

Hen mod slutningen af maj kan man fiske hornfisk fra kysten. Her svømmer hornfisken så tæt ved land, at man med fiskestang og blink, kan fange fisken fra strand eller mole. Hornfisk er en rigtig forårsdelikatesse, og har en fin og mild smag, som faktisk minder mere om smagen af fjerkræ end fisk.…

Læs mere
Forår
Forårets blomster er smukke - og giftige 

De er smukke at se på, men flere af forårets blomster og planter er giftige. Forårsbebudere som anemone, ranunkel, påskelilje, hyacint, tulipan, klematis - og selv den smukke liljekonval, indeholder stoffer, som kan fremkalde alvorlig allergi- og forgiftningssymptomer.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^