Kategori: Forår

Gode råd fra Haveselskabet inden du går i gang med haveprojekterne 

Sommeren er godt på vej, og i haverne pusler haveejere med planer, planter og projekter. Desværre er det ikke alt, der går som planlagt, og det er der ifølge Haveselskabet flere grunde til:

"Især nye haveejere render ind i problemer, måske fordi de er for ivrige med at komme i gang, eller stirrer sig blinde på enkelte planter frem for at se haven i sin helhed," siger Louise Møller, der hver dag rådgiver haveejere i Haveselskabets rådgivning.

Gode råd fra Haveselskabet:

  1. Pas på du ikke gaber over for meget på én gang

    Skru ned for antallet af projekter, og giv dig selv tid til bare at nyde haven.
     
  2. Hold igen med saks, sav og spade

    Vent med at skære det lidt anonyme træ ned til du er helt sikker på, at det ikke er et træ, der måske sidenhen kan blive smukt og frodigt. Vær også opmærksom på, at det kan være svært at se forskel på blomsterspirer og ukrudtsspirer, så vent med at grave spirerne op, til du ved, hvad du står med.
     
  3. Tænk på blomstring året rundt

    Når man skal købe planter til sin nye have, kan man let blive forført af alle de blomstrende planter i havecentret. Det sker selv for garvede haveejere. Men hvis man kun køber planter, der blomstrer nu og her, vil man komme til at mangle blomster i haven på andre tidspunkter af sæsonen. Derfor kan det betale sig at planlægge plantekøbet og måske søge råd hos lidt mere erfarne haveejere.
     
  4. Giv nysatte og nysåede planter god tid

    Det tager tid for planter at sætte rødder og de kan i mellemtiden se lidt kedelige ud. Men det kan oftest betale sig at være lidt tålmodig.
     
  5. Stir dig ikke blind på blomsterne

    Det er en god idé at satse på planter med smukke blade, så der er noget, der pynter i haven, også når planterne ikke blomstrer.
     
  6. Overvej valg af træer og buske nøje

    Undersøg, hvor store træer og buske bliver, inden du planter dem.
     
  7. Gode planter for havebegynderen

    Er man helt grøn haveejer, er det nemt at starte med prydbuske som dronningebusk, klokkebusk og sommerfuglebusk, anbefaler Louise Møller. Vil man kaste sig over stauderne, så er planter som storkenæb, hosta, stjerneskærm, sankthansurt og katteurt gode begynderplanter. Sommerblomster som stolt kavaler, frøkenhat og morgenfruer kan man nemt så de steder, hvor haven mangler kulør, og så gør de sig godt i en dejlig sommerbuket.
Forår
Såkalender: Forspiring af grøntsager og krydderurter 

Det er så herligt at være selvforsynende med grøntsager og krydderurter. Mange af planterne har gavn af at forspire i vindueskarm eller drivhus, fordi det giver dem de bedste forudsætninger for at vokse og trives, når de 4 til 8 uger senere plantes ud.

Læs mere
Forår
Kan man spise stedmoderblomster? 

De farverige smukke forårsblomster er ikke kun smukke i havekrukker og altankasser, de kan også anvendes i salater, på kager og ost eller kandiseres og gemmes til senere brug. Blomsterne har, siden middelalderen, været anvendt som krydderi – også selvom de små blomsterblade ikke har nogen…

Læs mere
Forår
Copenhagen St. Patrick´s Day Parade 2024 

Når den irske nationaldag, St. Patrick’s Day, fejres den 17. marts i København, så venter der et festligt program med irsk folkemusik og dans, som kulminerer i et stort festoptog.

'Everyone is Irish on St. Patrick’s Day', lyder sloganet for Copenhagen St. Patrick’s Day Parade, så uanset om du har…

Læs mere
Forår
Opskrift: Hyldeblomstpandekager 

Med egen hjemmelavet hyldeblomstsaft kan du tilføje smagen af sommer til pandekagerne.

Læs mere
Forår
Opskrifter: 16 skønne grønne salater og tilbehør 

Med foråret er der pludselig mange dejlige muligheder for at skabe variation i salaten. Lige nu kan du nyde de små, nye kartofler, hvide og grønne asparges, ærter, radiser, jordbær og friske krydderurter i salaten.

Find inspiration blandt 16 skønne salatopskrifter og få tips fra blandt andet Lone…

Læs mere
Forår
Smagen af det vilde forår 

Mælkebøtte, ramsløg, bøgeblade, brændenælder og skvalderkål. Nu bugner naturen af friske skud, som kan tilføje ekstra smag til skønne salater, supper og pesto.

Lær de vilde planter at kende, og få opskrifter på vilde forårslækkerier.

 

Læs mere
Forår
En rigtig vild forårssalat - Kartoffelsalat med urter og pinjekerner 

Mange af forårets friske skud af planter og urter, er alletiders ingredienser i en forårs-salat. I lysninger i skoven, kan du nu finde nye friske blade fra løgkarse, skovsyre, skvalderkål, tusindfryd og mælkebøtter.

Læs mere
Forår
Tilberedning af hornfisk 

Hen mod slutningen af maj kan man fiske hornfisk fra kysten. Her svømmer hornfisken så tæt ved land, at man med fiskestang og blink, kan fange fisken fra strand eller mole. Hornfisk er en rigtig forårsdelikatesse, og har en fin og mild smag, som faktisk minder mere om smagen af fjerkræ end fisk.…

Læs mere
Forår
Forårets blomster er smukke - og giftige 

De er smukke at se på, men flere af forårets blomster og planter er giftige. Forårsbebudere som anemone, ranunkel, påskelilje, hyacint, tulipan, klematis - og selv den smukke liljekonval, indeholder stoffer, som kan fremkalde alvorlig allergi- og forgiftningssymptomer.

Læs mere
Forår
Syrener - Sådan varer de længst 

Selvom der findes en gammel skrøne om, at det bringer uheld at have syrener stående indenfor i buketter, så er det næsten en skam ikke at fylde huset med deres dejlige duft. Og det er lige nu, at de blomstrer - en kort, men dejlig glæde.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^