Kategori: Forår

Forårets blomster er smukke - og giftige 

De er smukke at se på, men flere af forårets blomster og planter er giftige. Forårsbebudere som anemone, ranunkel, påskelilje, hyacint, tulipan, klematis - og selv den smukke liljekonval, indeholder stoffer, som kan fremkalde alvorlig allergi- og forgiftningssymptomer.

Det er allergireaktioner som øjen- og hudirritation, men også irritation af slimhinder, blæredannelse, opkastning, mavesmerter og diarré. Så det er vigtigt at holde disse planter ude af køkkenhaven – og langt væk fra krydderurterne.

Derudover skal man være ekstra opmærksom, når der er børn i haven. Børn finder de fine blomster tillokkende og bliver nemt fristet til at røre og smage på bær, blomster og blade. Husk også at hunde og katte kan fristes til at smage på blomster og bær, hvilket ligeledes kan resultere i alvorlige forgiftningssymptomer.

Anemone – ranunkel – klematis

Blomstrende anemoner indeholder irriterende stoffer. Heldigvis er smagen så skarp, at børn sjældent kaster sig ud i flere mundfulde.
Symptomer: Eksem, øjen- og hudirritation. Ved indtagelse: Slimhindeirritation, blæredannelse, opkastning, mavesmerter, diarré.
Forholdsregler: Vask huden med vand og sæbe. Skyl øjnene i min. 5 minutter. Kontakt lægen, hvis symptomerne er udtalte.

Tulipan – påskelilje – pinselilje – vintergæk

Hele planten – dog specielt løgene – er giftige, men alvorlige forgiftninger er sjældne. Forveksling er sket med spiselige løg.
Symptomer: Kontakt med planten kan give eksem. Ved indtagelse: Opkastning, mavesmerter.
Forholdsregler: Giv væske. Kontakt lægen, hvis personen har spist løg eller dele af løg.

Liljekonval - Kaprifolie

Hele planten, men specielt blomster og blade, indeholder stoffer, som har irriterende egenskaber.
Symptomer: Kan være forsinkede. Ildebefindende, opkastning, diarré, evt. hjerterytmepåvirkning.
Forholdsregler: Kontakt læge, hvis mere end 5 bær, blomsterklokker eller andre plantedele er indtaget.

Guldregn

Hele planten og især frøene er giftige. Indtagelse af flere frø kan give symptomer hos børn. Alvorlige forgiftninger er dog sjældne.
Symptomer: I løbet af 15 minutter til et par timer ildebefindende, mavesmerter, voldsomme opkastninger, slimhindeirritation, sløvhed, hjertebanken, pupiludvidelse, feber. I alvorlige tilfælde muskelsitren, kramper, bevidstløshed, åndedrætspåvirkning.
Forholdsregler: Kontakt læge eller skadestue, hvis mere end et par frø er indtaget.

Kilde: Giftlinjen/Bispebjerg Hospital, Skov- og naturstyrelsen

Guide til beskæring af roser: Roser har godt af at blive beskåret
Forår
Tips til beskæring af roser 

Roser har godt af at blive beskåret og det giver dem liv og styrke. De fleste er bange for at skære for meget af rosen, og så kan opgaven pludselig synes mere kompliceret, end det egentlig er.

Generelt bør beskæring foregå i foråret, lige inden de nye skud begynder at spire. Det stimulerer rosens…

Læs mere
Såning af stokroser
Forår
Stokroser: Så dine stokroser i marts  

Blandt blomster til den romantiske have hører naturligvis de imponerende stokroser, der blomstrer fra begyndelsen af juli og helt frem til slutningen af september. Den høje smukke plante hører oprindeligt hjemme under varmere himmelstrøg; Sydeuropa, Mellemøsten og den vestlige del af Kina, men har…

Læs mere
Forår
Såkalender: Forspiring af grøntsager og krydderurter 

Det er så herligt at være selvforsynende med grøntsager og krydderurter. Mange af planterne har gavn af at forspire i vindueskarm eller drivhus, fordi det giver dem de bedste forudsætninger for at vokse og trives, når de 4 til 8 uger senere plantes ud.

Læs mere
Forår
Kan man spise stedmoderblomster? 

De farverige smukke forårsblomster er ikke kun smukke i havekrukker og altankasser, de kan også anvendes i salater, på kager og ost eller kandiseres og gemmes til senere brug. Blomsterne har, siden middelalderen, været anvendt som krydderi – også selvom de små blomsterblade ikke har nogen…

Læs mere
Forår
Copenhagen St. Patrick´s Day Parade 2024 

Når den irske nationaldag, St. Patrick’s Day, fejres den 17. marts i København, så venter der et festligt program med irsk folkemusik og dans, som kulminerer i et stort festoptog.

'Everyone is Irish on St. Patrick’s Day', lyder sloganet for Copenhagen St. Patrick’s Day Parade, så uanset om du har…

Læs mere
Forår
Opskrift: Hyldeblomstpandekager 

Med egen hjemmelavet hyldeblomstsaft kan du tilføje smagen af sommer til pandekagerne.

Læs mere
Forår
Opskrifter: 16 skønne grønne salater og tilbehør 

Med foråret er der pludselig mange dejlige muligheder for at skabe variation i salaten. Lige nu kan du nyde de små, nye kartofler, hvide og grønne asparges, ærter, radiser, jordbær og friske krydderurter i salaten.

Find inspiration blandt 16 skønne salatopskrifter og få tips fra blandt andet Lone…

Læs mere
Forår
Smagen af det vilde forår 

Mælkebøtte, ramsløg, bøgeblade, brændenælder og skvalderkål. Nu bugner naturen af friske skud, som kan tilføje ekstra smag til skønne salater, supper og pesto.

Lær de vilde planter at kende, og få opskrifter på vilde forårslækkerier.

 

Læs mere
Forår
En rigtig vild forårssalat - Kartoffelsalat med urter og pinjekerner 

Mange af forårets friske skud af planter og urter, er alletiders ingredienser i en forårs-salat. I lysninger i skoven, kan du nu finde nye friske blade fra løgkarse, skovsyre, skvalderkål, tusindfryd og mælkebøtter.

Læs mere
Forår
Tilberedning af hornfisk 

Hen mod slutningen af maj kan man fiske hornfisk fra kysten. Her svømmer hornfisken så tæt ved land, at man med fiskestang og blink, kan fange fisken fra strand eller mole. Hornfisk er en rigtig forårsdelikatesse, og har en fin og mild smag, som faktisk minder mere om smagen af fjerkræ end fisk.…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^