Et lille barn der kom til verden i England for fire dage siden har sat gang i en etisk debat.
Barnet er nemlig designet til at kunne redde sin storebror der lider af den sjældne blodsygdom blackfan-diamond’s anæmi. Broderens sygdom betyder at hans knoglemarv ikke kan producerer røde blodlegemer nok og at han derfor har brug for en donor med samme vævstype.
Med ønsket om at hjælpe deres syge søn, har forældrene i USA fået hjælp til et reagensglas barn der har samme vævstype som deres syge barn.
Det er blodet fra deres nye barns navlestreng og moderkage, der rummer de stamceller, som man håber kan bruges til at gøre broderen rask. Samtidig er der dog risiko for at det lille ny barn har samme sygdom som sin bror, selvom sygdommen ikke er decideret arvelig.
Den etiske debat drejer sig om hvorvidt det er forsvarlige at manipulere med et fosters gener for at sikre særlige egenskaber. Ifølge Politiken har de danske fertilitetsklinikker endnu ikke fået en anmodning om at skabe en designet baby til at kunne hjælpe en ældre søskende, men overlæge Anders Nyboe Andersen fra Rigshospitalets Fertilitetsklinik er ikke afvisende over for ideen, men understreger, at det aldrig kunne finde sted uden fuld etisk og politisk opbakning.
Hvad mener du? Er det eller hvornår er det etisk forsvarligt at manipulere med et fosters gener?
Kilde: Politiken.
