Det sker mellem ørene
Vil man have et barn, som ikke føler sig underprioriteret i en travl hverdag, er det ifølge familiestrategen vigtigt, at man som forælder begynder at opfatte arbejdet og familien som to lige betydningsfulde størrelser. Og det er i høj grad en mental øvelse, mener han:
"Balance mellem familie- og arbejdsliv skabes mellem ørerne. Det handler om at omskrive de algoritmer, der står i vejen for balancen. Eksempelvis skal tankegangen "en arbejdsaftale er vigtigere end en familieaftale" ændres til "arbejds- og familieaftaler er lige vigtige". Det betyder, at du siger nej til arbejde og arbejdsmøder, hvis du allerede har besluttet dig for at være sammen med din familie," siger Bo Bresson og fortsætter:
"Og det er i dag rigtig svært for de fleste, for kollektivt har vi skabt en virkelighed, hvor det ikke er så acceptabelt at begrunde et nej på arbejdet med en aftale med familien. Men man behøver jo ikke at fortælle, at det er familien, man prioriterer - men blot nøjes med: 'Desværre, jeg har en anden aftale. Erfaringsmæssigt vil det i langt, langt de fleste tilfælde være helt udramatisk'."
Begynder man først at give familielivet ligeså meget opmærksomhed, som man giver sit arbejde, så vil rigtig mange også blive overrasket over, hvordan de hidtil har brugt tiden sammen i familien. Familiestrategen hæfter sig bl.a. ved, at en gennemsnitlig dansker ifølge Danske Medier bruger ligeså meget tid alene på Facebook som på direkte omsorg for sine børn og tjekker sin smartphone cirka 160 gange om dagen:
"For de fleste er det en kolossal øjenåbner at registrere sit reelle daglige gadget-forbrug. Det giver en klar fornemmelse af, at der er rigtig meget tid i hverdagen, som kunne være brugt med nærvær og fuld opmærksomhed fremfor på tv, smartphone og tablet," siger Bo Bresson.
Løs opgaver sammen i familien
Prioriterer man familien ligeså højt som arbejdet, vil mange forældre ifølge familiestrategen også indse, hvor meget uforløst sam- og nærvær, der gemmer sig i de opgaver, man måske tidligere bare har set som de 'sure pligter':
"I en travl hverdag uden det store overskud til familien, er det for mange nemmest helt at holde børnene ude af de huslige opgaver. Men det er en stor misforståelse, for der kan være masser af godt samvær i at lave mad, vaske op og gøre rent sammen," siger Bo Bresson og slutter:
"Når man først når frem til en erkendelse af, at arbejds- og familieliv er lige betydningsfuldt, så bliver det meget lettere at byde de mange muligheder for familietid velkommen. Og resultatet er børn, der oplever forældre, som har tid og overskud."