Der var engang, hvor man blev nødt til at stege i store mængder fedtstof, hvis ikke frikadellerne skulle brænde håbløst fast, og hvor pander ikke kunne tåle opvaskemiddel. Men i 1956 blev den første slip-let-pande sendt på markedet, og det revolutionerede madlavningen i millioner af hjem verden over.
Det var Tefal, der stod bag køkkenrevolutionen, der med ét slag gjorde fastbrændte madvarer og beskidte pander til fortid. Med slip-let-pander fik enhver husmor, kok eller køkkenskriver mulighed for at skære ned på fedtforbruget eller stege helt fedtfrit. Samtidig sørgede belægningen for, at stegerester nemt gled af panden ved rengøring.
Et ægtepar med snilde
Grundbestanddelen i alle slip-let-belægninger er stoffet PTFE, som blev opdaget ved et tilfælde i et laboratorium i USA i slutningen af 30’erne. Et par videnskabsmænd eksperimenterede med at køle freon ned for at skabe et mere effektivt køleskab. I stedet for en ny, effektiv gasart stod de pludselig med et ukendt stof, som viste sig at være ekstremt afvisende over for andre materialer. Stoffet blev kaldt PTFE.
I 1954 ville den franske fiskeentusiast og ingeniør Marc Grégoire prøve at støbe sine egne fiskestænger af glasfiber. For at forhindre stængerne i at hænge fast i støbeformen forsøgte han sig med at smøre formen indvendigt med PTFE. Det virkede over al forventning.
Da han fortalte sin kone Colette om succesen, spurgte hun, om han ikke kunne komme stoffet på hendes aluminiumspande, så maden ikke så let brændte på. Det kunne han, og i 1956 blev den første slip-let-pande solgt fra det lille familiefirma Tefal i pariserforstaden Sarcelles. Allerede ved udgangen af samme år producerede Tefal 100 pander om dagen. Danmark var blandt de første lande efter Frankrig, som fik glæde af den nye køkkenrevolution.
I dag producerer Tefal mere end 50 mio. stykker køkkentøj om året, og der står en slip-let-pande i de fleste husstande. Og for hvert år, siden Colette Gregoire fik sin gode idé, er Tefal-panden blevet stadigt mere slidstærk og holdbar.
I 1999 fik Tefals pander desuden varmeindikatoren Thermo-Spot – en rød plet midt på panden, som gør det let at se, hvornår panden har den perfekte stegetemperatur. Med den rette temperatur er det muligt at stege både fedtfrit og sprødt.