50 år med slip-let
50 år med slip-let 

Opfindelsen, der revolutionerede kogekunsten, kan i år fejre sit 50 års-jubilæum. Det hele startede med en fiskeinteresseret franskmand ...

Der var engang, hvor man blev nødt til at stege i store mængder fedtstof, hvis ikke frikadellerne skulle brænde håbløst fast, og hvor pander ikke kunne tåle opvaskemiddel. Men i 1956 blev den første slip-let-pande sendt på markedet, og det revolutionerede madlavningen i millioner af hjem verden over.

Det var Tefal, der stod bag køkkenrevolutionen, der med ét slag gjorde fastbrændte madvarer og beskidte pander til fortid. Med slip-let-pander fik enhver husmor, kok eller køkkenskriver mulighed for at skære ned på fedtforbruget eller stege helt fedtfrit. Samtidig sørgede belægningen for, at stegerester nemt gled af panden ved rengøring.

Et ægtepar med snilde
Grundbestanddelen i alle slip-let-belægninger er stoffet PTFE, som blev opdaget ved et tilfælde i et laboratorium i USA i slutningen af 30’erne. Et par videnskabsmænd eksperimenterede med at køle freon ned for at skabe et mere effektivt køleskab. I stedet for en ny, effektiv gasart stod de pludselig med et ukendt stof, som viste sig at være ekstremt afvisende over for andre materialer. Stoffet blev kaldt PTFE.

I 1954 ville den franske fiskeentusiast og ingeniør Marc Grégoire prøve at støbe sine egne fiskestænger af glasfiber. For at forhindre stængerne i at hænge fast i støbeformen forsøgte han sig med at smøre formen indvendigt med PTFE. Det virkede over al forventning.

Da han fortalte sin kone Colette om succesen, spurgte hun, om han ikke kunne komme stoffet på hendes aluminiumspande, så maden ikke så let brændte på. Det kunne han, og i 1956 blev den første slip-let-pande solgt fra det lille familiefirma Tefal i pariserforstaden Sarcelles. Allerede ved udgangen af samme år producerede Tefal 100 pander om dagen. Danmark var blandt de første lande efter Frankrig, som fik glæde af den nye køkkenrevolution.

I dag producerer Tefal mere end 50 mio. stykker køkkentøj om året, og der står en slip-let-pande i de fleste husstande. Og for hvert år, siden Colette Gregoire fik sin gode idé, er Tefal-panden blevet stadigt mere slidstærk og holdbar.

I 1999 fik Tefals pander desuden varmeindikatoren Thermo-Spot – en rød plet midt på panden, som gør det let at se, hvornår panden har den perfekte stegetemperatur. Med den rette temperatur er det muligt at stege både fedtfrit og sprødt.

Bolig & Design
Sommerstemning: Indret med blå 

De blå nuancer lyser op i indretningen i sommermånederne. At indrette sig med himlen og havets farver er både smukt og smagfuldt - og tilføjer noget friskt og nordisk til stemning og udtryk.

Brug fx tekstiler i blå farver, skift puderne i sofaen til blåt tone-i-tone betræk, og tilføj en plaid i et…

Læs mere
Bolig & Design
Svært ved at komme i gang med oprydningsprojektet? 

Der er intet så rart som at komme hjem til et rent og ryddet hus. For de fleste kræver det imidlertid, at der indimellem må gøres en ekstra indsats for at komme til bunds i alt det, man har fået akkumuleret i skuffer, skabe og kasser – eller som bare ligger og fylder.

Læs mere
Bolig & Design
Tips om trends: 2 bud på gennemført indretningsstil 

Det behøver ikke være det store, tidskrævende projekt at få ny stil i stuen. Ved at kigge på rummets muligheder og planlægge projektet trin-for-trin, har du allerede taget første skridt til en stue, der afspejler din personlige stil.

Læs mere
Bolig & Design
Opbevaring: Kasser, kister og kurve 

Selv de allerbedste oprydningsråd er nytteløse, hvis man ikke har nogle steder at opbevare tingene. Gode opbevaringsløsninger er et 'must' i et velindrettet hjem. Med dem kan alle ting have deres faste pladser, så de er nemme at finde, og hjemmet til enhver tid opleves rart og ryddet.

Læs mere
Bolig & Design
Boligindretning: Lav et moodboard 

Udgangspunktet for et hvert indretningsprojekt er, at samle de idéer du har for rummets funktionalitet, indretning, udtryk og stemning. Til det formål kan vi varmt anbefale brugen af et moodboard.

Læs mere
Bolig & Design
Boligindretning: Indret det lille rum 

Små rum har det med at ende som pulterkamre, hvor der opbevares ting og sager, som man ikke lige har i brug. Det er ærgerligt, for de små kvadratmeter kan indrettes til hyggelige og anvendelige opholdsrum.

Læs mere
Bolig & Design
Let, lyst og lækkert fra Tine K Home 

'Ro og harmoni' må være temaet for Tine K Home 2021. Med vanlig sans for lækkert design og smuk indretning, kombinerer kollektionen det lette og afslappede udtryk med dynamisk design og kvalitet.

Læs mere
Bolig & Design
Smuk opbevaring i kurveflet 

Findes der noget så skønt som opbevaring i kurveflet? Vi har samlet et udvalg af vores annoncørers bud på skønne kurve fra anerkendte producenter til opbevaring i badeværelset, køkkenet, stuen, entréen til blandt andet vasketøjet, køkkengrej, tæpper og plaider, aviser og magasiner, planter, brænde…

Læs mere
Bolig & Design
Bazaar: Boliginteriør fra de nye kollektioner 

Fra de nye kollektioner kommer smuk, stilfuld og inspirerende interiør. Se nye indretningstrends fra Bungalow, Meraki, House Doctor og Speedtsberg, økologiske vægfarver fra Auro.dk, plakater fra Permild & Rosengreen, livsstilsmagasiner fra New Mags og lækre coffee table books.

Læs mere
Bolig & Design
Broste Copenhagen 

Gå på opdagelse i den nye kollektion ”Heritage” fra Broste Copenhagen. Her præsenterer brandet masser af inspiration til boligindretning, og samtidig deres nyeste bud på interiør; møbler og boligtilbehør. Broste Copenhagen byder på lette sommerfarver og -nuancer, skønne 60'er fornemmelser, nye,…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Franske finesser - med et nordisk twist

Vild med fransk/nordisk landstil? Lad dig inspirere af den smukke indretningsbog ’Franske finesser - med et nordisk twist’, som er udgivet af det succesfulde designbrand Jeanne d'Arc Living.

I bogen deler kvinderne bag Jeanne d'Arc Living, Lonnie Würtz Jensen og Vivian Christensen, ud af deres…

Læs mere
Vild med genbrug - Af Maj-Britt Soll og Jens Astrup

Brugt interiør pryder danskernes hjem i højere grad end nogensinde før. I den her bog viser skuespillerne Lars Ranthe og Bodil Jørgensen, smykkedesigner Anders Forup og stylist Mette Helena Rasmussen deres mest skattede genbrugsfund, og fortæller om det særlige ved at bo med ting, som andre har…

Læs mere
Enkelt, ligetil, praktisk

Hvis man bruger Terence Conrans kræsne tilgang til det at indrette sit hjem, får man rum, der er afslappet stilfulde, selvsikre og tidløse, mens de samtidig giver mulighed for, at man kan udtrykke sin personlige smag.

Læs mere
Rigtige sommerhuse

Hvad er det, der får folk til at forlade deres velfungerende bolig fredag aften og sidde i kø på motorvejen for at komme hen til et upraktisk hus?

Læs mere
^