Sådan anvender du et farvehjul

Farvehjulet er et fantastisk værktøj til at finde vægfarver, der harmonerer med interiøret og passer til rummets anvendelse. Lær hvordan du anvender farvehjulet og forstår vigtige farvebegreber i vores guide.

Guide til valg af vægfarve 

At vælge farver til hjemmets vægge er en beslutning, der kræver mange overvejelser. En forkert farvetone, der ikke matcher rummets karme, loft og interiør, kan det forstyrre harmonien og sammenhængen i rummet. Ved at sætte dig ind i, hvordan farver og nuancer fungere sammen, og forstå og bruge farvebegreber, kan du finde frem til den optimale, harmoniske farvesammensætning.

Sådan finder du farvetoner, der passer sammen

For at finde farvetoner, der harmonerer godt sammen, kan du bruge et farvehjul som værktøj. Et farvehjul viser forholdet mellem primære, sekundære og tertiære farver og gør det nemmere at vælge farver, der komplementerer hinanden.

 • Primære farver
  De primære farver; rød, blå og gul, udgør fundamentet for alle de andre farver, der fremgår af farvehjulet. Når man blander to primære farver, opstår der en sekundær farve: rød og gul bliver til orange, gul og blå bliver til grøn, og blå og rød bliver til lilla.

 • Sekundære farver
  Sekundære farver dannes, når to primære farver blandes. Disse inkluderer orange, grøn og lilla. Orange opstår, når rød og gul kombineres, grøn fremkommer ved at blande blå og gul, og lilla skabes ved at blande rød og blå. Disse farver ligger mellem de primære farver på farvehjulet og tilbyder mere alsidige nuancer, som kan anvendes til at skabe dybde og interesse i et rum.

 • Triadiske farver
  Vælg tre farver, der er jævnt fordelt rundt på farvehjulet. Denne tilgang tilbyder en livlig og farverig palet, men kræver forsigtig balance for ikke at blive overvældende.

 • Analoge farver
  Ved at vælge farver, der ligger ved siden af hinanden på farvehjulet, får du farver i samme tone, som skaber naturlige overgange og en følelse af ro og enhed.

 • Komplementærfarver
  Ved at vælge farver, der ligger direkte over for hinanden på farvehjulet, får du kombinationer med stor kontrast. Når disse farver bruges sammen, skaber de kontrast og kan fremhæve hinanden. De kan være svære at kombinere, men når de balanceres korrekt, kan de være spændende for øjet.

 • Undertoner
  Undertoner er de subtile nuancer, der kan ses under den primære farve, især under forskellige lysforhold. Undertoner er afgørende for, hvordan farver interagerer med hinanden og kan variere mellem kølige og varme toner. For eksempel kan en hvid maling have en kølig blå undertone eller en varm gul undertone.

 • Kontrastfarve
  Kontrastfarver refererer til farver, der skaber en synlig forskel, når de placeres ved siden af hinanden. Kontraster kan være høj (som sort mod hvid) eller mere subtil (som mørkeblå mod lysblå).

Bolig & Design
House Nordic - Smukt og robust i teak 

Det er sommer, og lige nu er haveejere i gang med indretning af terrassen og de grønne kvadratmeter. Udvalget af havemøbler bliver nøje studeret og overvejet, og her er den store favorit teaktræsmøbler.

Når teak er så ideelt til havemøbler, så er det ikke kun fordi det er en fantastisk smuk…

Læs mere
Bolig & Design
Broste Copenhagen sommerkollektion 2024 - Inspiration til uderummet 

Med Broste Copenhagens nye kollektion får du frisk inspiration til sommerlivet med nyheder skabt til at indrette haven, terrassen og altanen til et afslappet fristed og en grøn oase.

Læs mere
Boligstil: Kulørt Bauhaus retro
Bolig & Design
Shopping: Interiør inspireret af modern art 

Indretning inspireret af 60´ernes og 70´ernes er hot, og her i 2024 er stilens dristige farvekontraster, rene linjer og enkelt design igen at se i møbler og interiør. Se med og få inspiration til ny, skøn indretning.

Læs mere
Indret soveværelset praktisk og stemningsfuldt i nordisk stil.
Bolig & Design
Boligstil: Skab dit drømmesoveværelse 

Af alle hjemmets rum, er soveværelset som regel det rum, der indretningsmæssigt lægges mindst vægt på. Måske skyldes det, at soveværelset jo sjældent vises frem – og måske derfor kommer det nemt til at fungere som opmagasineringsrum for rod og ragelse.

Men i virkeligheden bør enhver have et rart og…

Læs mere
PK22™ af Poul Kjærholm hos Fritz Hansen
Bolig & Design
Bauhaus - Funktionalitet og enkelhed 

Bauhaus-stilen er let genkendelig med sine rene linjer og funktionelle designs, og er man vokset op i 60'erne, har man uden tvivl stødt på møbler og indretning i stilen.

Læs mere
Bolig & Design
Vægmaling: Farvetrends 2024 

Savner du inspiration til en ny vægfarve, så tjek årets trendfarver 2024 fra Pantone og anerkendte malingsproducenter. 

Læs mere
Her er navnet på din yndlingsfarve
Bolig & Design
Hvad hedder farven? Find navnet her 

Farver er ikke blot en visuel oplevelse, men også en dør til følelser og sanser. Når vi ser på naturens farvepalet, fra det dybe blå i havet til den blide pastel ved solnedgang, åbnes der for en verden fuld af skønhed. Farverne i naturen kommer fra komplekse samspil mellem lys og materiale. For…

Læs mere
Find inspiration til haveindretning i de nye kollektioner
Bolig & Design
Havemøbler: Find inspiration til haveindretning i de nye boligkollektioner  

Skab den dejligste sommerstemning i haven og på terrassen med de nyeste havemøbler fra de aktuelle forår/sommer interiørkollektioner. Udforsk de nye indretnings trends og tendenser fra danske kvalitetsbrands som Ib Laursen, House Doctor og Tine K Home, og bliv inspireret til praktisk og smuk…

Læs mere
Bolig & Design
Lexinton Summer Collection 2024 

Med sit nordiske twist og tidløse design er Lexinton Company et brand, der på smukkeste vis fanger New England-stilen. Deres kollektioner af møbler, interiør og tekstiler emmer af charme og skandinavisk livsstil, der indfanger essensen af stranden, himlen og havet.

Læs mere
Bolig & Design
Boligstil: Nordisk, lyst & lækkert 

Skab den smukkeste, lette og lyse indretning ved at tilføje gyldne nuancer; creme, sand og guld til den kølige, nordiske stil. Match de hvidpigmenterede møbler med sandfarvet plys, lamper med guldfatning, spejle i guldrammer og giv plads til iøjnefaldende statement items og personlig stil.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Shopping
Nye Bøger
Franske finesser - med et nordisk twist

Vild med fransk/nordisk landstil? Lad dig inspirere af den smukke indretningsbog ’Franske finesser - med et nordisk twist’, som er udgivet af det succesfulde designbrand Jeanne d'Arc Living.

I bogen deler kvinderne bag Jeanne d'Arc Living, Lonnie Würtz Jensen og Vivian Christensen, ud af deres…

Læs mere
Vild med genbrug - Af Maj-Britt Soll og Jens Astrup

Brugt interiør pryder danskernes hjem i højere grad end nogensinde før. I den her bog viser skuespillerne Lars Ranthe og Bodil Jørgensen, smykkedesigner Anders Forup og stylist Mette Helena Rasmussen deres mest skattede genbrugsfund, og fortæller om det særlige ved at bo med ting, som andre har…

Læs mere
Enkelt, ligetil, praktisk

Hvis man bruger Terence Conrans kræsne tilgang til det at indrette sit hjem, får man rum, der er afslappet stilfulde, selvsikre og tidløse, mens de samtidig giver mulighed for, at man kan udtrykke sin personlige smag.

Læs mere
Rigtige sommerhuse

Hvad er det, der får folk til at forlade deres velfungerende bolig fredag aften og sidde i kø på motorvejen for at komme hen til et upraktisk hus?

Læs mere
^