Lanterne fra Canett Furniture
Hængekøje VENTURE DESIGN
Fletstol fra Rivièra Maison
Økologisk udendørs maling
Kategori: Gynækologi

De fleste kvinder får HPV, selvom de færreste heldigvis oplever, at det seksuelt overførte virus udvikler sig til celleforandringer og livmoderhalskræft. Mange tror, at HPV kun rammer unge single-kvinder, men også kvinder i fast forhold kan få virusset. Det kommer bag på dem, viser en undersøgelse.

HPV rammer også kvinder i fast forhold
Redaktionen

HPV er et seksuelt overført virus, som 80% danskere får. I værste fald kan HPV hos kvinder udvikle sig til celleforandringer, hvilket 15.000 danske kvinder oplever årligt. 400 af dem får livmoderhalskræft.

Langt de fleste opdager ikke, at de får HPV, fordi de ikke får symptomer, og fordi virusset går i sig selv. Men HPV-virus kan blusse op igen. Risikoen for HPV kædes ofte sammen med nye partnere. Men en ny undersøgelse viser, at HPV kan ramme alle - også kvinder i fast forhold:

”Virus kan blusse op igen efter at have gemt sig i kroppen. I værste fald kan det udvikle sig til celleforandringer og livmoderhalskræft. I parforhold risikerer man fx at smitte hinanden, hvis HPV kommer igen hos manden eller kvinden,” forklarer Jan Blaakær, der er professor og overlæge ved Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

HPV rammer ikke kun unge single-kvinder

En ny undersøgelse fra Netdoktor viser, at mange kvinder ikke ved, at de kan få HPV, selvom de lever i et fast parforhold.
29% af undersøgelsens kvinder under 45 år, som er i fast forhold, angiver således parforholdet som årsag til, at de ikke er vaccineret mod HPV. 38% i samme gruppe tror desuden, at de er blevet for gamle til at få vaccinen.

”HPV rammer ikke kun unge single-kvinder. Kvinder i fast forhold og single-kvinder i 30’erne og 40’erne kan også få HPV. Kræft er noget vi alle frygter, og det er ret unikt, at man kan forebygge HPV-forårsaget kræft - som fx livmoderhalskræft - med en vaccine. Derfor er det relevant for alle seksuelt aktive kvinder at overveje deres risiko og eventuelt tale med deres lægen om det,” siger Rikke Esbjerg, der er læge og direktør hos Netdoktor.

Camilla og Malene overraskede

38-årige Camilla Dyhring fra København og 40-årige Malene Skjødt har deltaget i Netdoktors informationskampagne og undersøgelse. Det kommer bag på dem begge, at de ikke er beskyttet mod HPV, selvom de er i fast forhold og omkring de 40.

”Jeg troede faktisk, at jeg var beskyttet mod HPV i kraft af mit parforhold. Derfor har jeg aldrig overvejet at blive vaccineret – og jeg tror, at det samme gælder mange af mine veninder,” fortæller Camilla Dyhring på 38 år fra København.

”Jeg troede slet ikke, at vaccinen var relevant for min aldersgruppe, men nu vil jeg tale med lægen om, om vaccinen kan være relevant for mig,” siger Malene Skjødt på 40 år.


Sundhed
Bliv klogere på årsagen til smerter i underliv og bækken

Det er ikke ualmindeligt at kvinder er i tvivl om hvad en generende fornemmelse, en diffus og måske forbigående smerte i underlivet, skyldes. Af samme grund handler mange af de henvendelser læger får fra deres kvindelige patienter netop om denne type symptomer.

Læs mere
Gynækologi
Vulvodyni

Symptomerne på lidelsen vulvodyni er smerter omkring skedeindgangen. Smerten opstår hovedsagligt ved samleje, ved brug af tampon, eller hvis man på anden vis udsætter områderne for tryk eller friktion.

Læs mere
Sundhed
Årsager til smerter i bækkenet

Smerter i underlivet kan skyldes muskelspændinger og myoser i bækkenbunden. Årsagen er for nogle kvinder, at de ubevidst spænder så meget i bækkenet, at der opstår muskelinfiltrationer, også kaldet bækkenmyoser.

Læs mere
Gynækologi
Bakteriel vaginose

Mellem 10- og 40% af alle kvinder kender til problemet med ildelugtende udflåd. Selvom man vasker sig og skifter trusser adskillige gange om dagen, så hjælper det kun kort.

Læs mere
Gynækologi
HPV-vaccination anbefales til alle under 26

Hvert år får 15.000 kvinder celleforandringer, 5.000 skal have lavet et keglesnit, 400 får livmoderhalskræft - og 175 dør. Samtidig er en stor del af disse kvinder ikke blevet 40 år.

Læs mere
Gynækologi
P-pillens historie

Ingen medicinsk opfindelse har haft så stor en indflydelse på kvindeliv som p-pillen.

Læs mere
Gynækologi
Diætisten: Kan kostændringer afhjælpe endometriose?

Jeg er en 30-årig kvinde, der i en årrække har lidt af meget smertefuld endometriose. Jeg ved at overvægt muligvis øger risikoen for lidelsen, men jeg er normalvægtig. Når jeg skriver, så er det fordi jeg i næsten 2 år nu har forsøgt at blive gravid uden held, og er nu i fertilitetsbehandling. Jeg...

Læs mere
Gynækologi
Inkontinens

Mange kvinder har i kortere eller længere perioder vanskeligt ved at holde på vandet. Særligt i forbindelse med fødsler eller menopause oplever mange kvinder i kortere eller længere perioder af deres liv at lide af inkontinens. Det viser sig ved, at der kommer ukontrollerede urindryp ved bl.a....

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Kaffekop i genbrugsmateriale

Kaffekop i genbrugsmateriale

Gode idéer til gaveønsker

Gode idéer til gaveønsker

Overvej disse ting, før du vælger et spejl

Overvej disse ting, før du vælger et spejl

Reol i genbrugs materialer

Reol i genbrugs materialer

Nye Bøger
Vulvodyni – den tabubelagte smerte

Ca. 17% af alle danske kvinder lider af vulvodyni, en smertefuld tilstand i de ydre kønsorganer, der gør det umuligt at have samleje. Alligevel har de færreste hørt om sygdommen, blandt andet på grund af stor usikkerhed blandt læger og det faktum, at sygdommen i høj grad er tabubelagt. Bogen...

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Probiotika & præbiotika

Tarmbakterier er et af tidens helt store emner. De har en afgørende betydning for vores immunforsvar, fordøjelsesevne og tarmsundhed, og lige nu strømmer det ind med ny viden om sammenhænge, man knapt troede var mulige. Hvem ville have troet, at vores tarmbakterier har indflydelse på områder som...

Læs mere
Toptrimmede tarme, af Mette Borre

Stadig flere bliver vegetarer eller vælger generelt bare at spise mere grønt og indføre kødfrie dage. Samtidig har 10 procent af befolkningen irritabel tarm, og kan have særlig gavn af mere grønt. For grøn kost er godt for fordøjelsen, fastslår forfatterne bag den nye bog ’Toptrimmede tarme’.

Læs mere
^