Sommerkrydderi til grillen
Sommeren krydderurter dufter og smager. I salater, marinader - eller som rubs. Rubs er - modsat marinader - tørre urteblandinger, som gnides ind i kødet, fisken eller grøntsager, inden de lægges på grillen.
Rubs er nemme at tilberede og nemme at anvende, og giver sommerens grillmad smag. Sådan gør du:
Vælg én krydderurt – eller flere, som komplementerer hinanden. Finthak krydderurterne, bland dem og smag til med peber, salt samt evt. hvidløg eller chili. Gnid kød, fisk eller grøntsager, og lad det hvile i køleskabet en halv times tid inden det tilberedes på grillen.
Smag dig frem
For de fleste vil den største udfordring omkring tilberedelsen af rubs være, at finde ud af, hvilken krydderurt der passer til hvilken råvare. Her kan de klassiske anvisninger være en hjælp, men da smag og behag jo som bekendt er forskellig, kan det være spændende selv at smage sig frem og finde den krydderurtekombination, som passer dine smagsløg.
Lige nu bugner dagligvarebutikkernes grønt-afdelinger af dejlige krydderurter: koriander, timian, rosmarin, citronmelisse, basilikum, estragon, persille, karse, purløg, merian, salvie og dild. Køb så vidt muligt dine krydderurter i bundter, frem for potter. De afklippede krydderruter har meget, mere smag.
Nordiske krydderurter og bær, der gror vildt i Danmarks skove, haver og langs stranden, udgør en væsentlig del af det nordiske køkken. Med lidt held kan du selv finde vilde krydderurter som kvan, ramsløg, vinterkarse, strandsennep, enebær, peberrod, skovsyre, kamille, røllike, skvalderkål.