Quilttæppe
Ogawa Kazumaza
Sommerstel med David Austins roser
Store runde solbriller
Kategori: Påske
Gækkebreve - en dansk tradition
Redaktionen

'At gække' betyder 'at drille' eller 'at narre'. Traditionen med at klippe og sende gækkebreve findes kun i Danmark, og er således en særlig tradition for den danske kulturarv. Gække-traditionen er en gammel tradition, som for alvor blev populær omkring 1800-tallet. Dengang var gækkebreve ikke en aktivitet for børn, men en måde for unge mennesker, at sende kærlighedserklæringer til hinanden. Når man modtog et gækkebrev skulle man gætte, hvem der havde sendt brevet udfra antallet af prikker. Hvis modtageren ikke gættede rigtigt, var han 'en gæk', hvilket vil sige en nar, og han måtte som straf give et påskeæg til afsenderen. Dengang smagte påskeægget dog langt fra af chokolade, men var blot et helt almindeligt hønseæg evt. farvet ved kogning med løgskaller. En af årsagerne til, at boden skulle betales i form af et æg er muligvis, at æg havde værdi og til tider blev brugt som betaling.

Husk en vintergæk i gækkebrevet
Vintergækken spiller en central rolle i gækkebrevtraditionen. Som forårsbebuder skød vintergækken op gennem den mørke muld og 'narrede' vinteren. Med gækkebrevet skulle man sende en vintergæk, hvis man glemte det, var man selv 'en gæk'. 

Kun fantasien sætter grænser
Når man klipper gækkebreve, er det kun fantasien, der sætter grænser. Traditionelt tager man et stykke A4 ark og folder det på midten og så igen på midten og klipper det til, så man får et kvadrat. Derefter tegner man sit mønster på papiret og klipper eller skærer det ud - og vupti, så har man et gækkebrev. Husk, at levne plads et påskerim og -hilsen:

En vintergæk, en sommernar
en fugl foruden vinger
en lille ven, som har dig kær
en forårshilsen bringer

Påske
Påskebazar

Skal der pyntes fint op til påske, så kig med her, hvor vi bringer et udvalg af annoncørernes dejligste påskeidéer. Her er 12 idéer til påskedekoration og forårsstemning.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Panna cotta med lime tvist

Panna cotta er en klassisk italiensk dessert i stil med flødebudding. Her med et frisk tvist af lime. Både panna cotta og limesauce kan med fordel laves dagen før. Beregn tilberedningstiden til ca. 1 time plus 3 timer på køl.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Påskefrokost opskrifter

Påskedagene indbyder til traveture i forårssolen og hyggelige påskefrokoster. Et veldækket forårsbord med skønne påskeretter som salater, sild, lam og flødekartofler. Bordet dækkes i lyse forårsfarver, som her med vaser, stager og stel fra Kählers Hammershøi-serie.

Læs mere
Påske
Lammelår & rødvinssauce

Lammekød hører påsken til, og du behøver ikke at være en mesterkok for at tilberede en god og saftig lammesteg. Fyld stegen med hvidløg og rosmarin. Find stegetermometeret frem og steg lammet godt og længe. Resultatet er mørt og velsmagende, og næsten himmelsk, hvis du tilmed serverer rødvinssauce...

Læs mere
Påske
Opskrifter på snapas

Påsken er en traditionsrig begivenhed med mange tilbagevendende ritualer. Vi pynter op og puster æg, og vi mødes med familie og venner rundt om det store påskebord. I år vil Brøndums dog gerne opfordre til at bryde lidt med vanerne og lancerer derfor en række opskrifter på snapas, hvor de...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Keramikæg med chokoladefyld

Keramikæg med chokoladefyld

Påske æske

Påske æske

Påskedekoration

Påskedekoration

Romantisk påske

Romantisk påske

Nye Bøger
Pandemi i USA Viagra