CEO-fraud: Overførsel af 3,5 millioner stoppet i sidste øjeblik

CEO-fraud: Overførsel af 3,5 millioner stoppet i sidste øjeblik 

Det var tæt på at blive rigtigt, rigtigt dyrt, da et aarhusiansk firma i sidste uge blev offer for såkaldt CEO-fraud. Via email modtog en medarbejder i firmaets økonomiafdeling besked fra sin chef om, at der meget hurtigt, og i al fortrolighed, skulle overføres 482.000 euro, eller godt 3,5 millioner kroner, til en konto i Kina. Hvad medarbejderen bare ikke kunne se var, at det ikke var chefen, der var afsender af mailen, men derimod nogle svindlere, der udgav sig for at være chefen. Kort efter medarbejderen havde gennemført transaktionen blev hun dog alligevel mistænkelig og ringede til Østjyllands Politis servicecenter, der promte reagerede. Via et tæt og hurtigt samarbejde mellem Østjyllands Politi, Rigspolitiets Nationale Cybercrime Center (NC3) og SØIK (Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet) blev der sat en stopper for transaktionen, og det lykkedes at få indefrosset pengene på en konto i Hong Kong.

"Medarbejderen, der lavede overførslen, kontaktede os ganske kort tid efter, og vi fik med det samme sat gang i et større arbejde med at få bremset transaktionen. Heldigvis blev pengene overført på et tidspunkt, hvor bankerne i Kina var lukkede, så der er udsigt til, at firmaet vil få sine penge igen" siger fg. politikommissær, og leder af Østjyllands Politis særlige Task Force Øko, Nicki Stylsvig Pedersen.

Sagen bliver nu efterforsket i tæt samarbejde med Rigspolitiets Nationale Cybercrime Center (NC3) og SØIK.

Skærp opmærksomheden og undgå at blive snydt

Denne form for svindel, der går under betegnelsen CEO-fraud, rammer med jævne mellemrum østjyske virksomheder. Som oftest lykkes svindlerne ikke med deres foretagende, men når de gør, kan det blive en rigtig dyr fornøjelse. Østjyllands Politi opfordrer virksomhederne til at gå IT-sikkerhedspolitikkerne efter i sømmene og informere alle medarbejdere, ikke blot økonomiafdelingen, om denne form for IT-svindel.

Virksomhederne bør særligt være opmærksomme på følgende:

  • Svindlerne forsøger ofte at stresse medarbejderen med korte tidsfrister
  • Overførslerne vil ofte være til udenlandske konti og skal foregå meget hurtigt og i al fortrolighed
  • Ofte lyder forklaringen, at pengene skal bruges til at opkøbe en virksomhed
  • Ofte vil svindlernes modtagerkonto tilhøre en nyoprettet virksomhed – en internetsøgning på modtagervirksomheden kan afsløre, om der er grund til mistanke
  • Svindlerne kan have et forhåndskendskab til virksomheden og via overvågning af emails udnytte situationer, hvor den pågældende chef er svært tilgængelig og fx holder ferie eller er ude at rejse
  • Meld det meget hurtigt til politiet hvis der er mistanke om, at man er blevet udsat for et svindelnummer – det øger chancerne for, at transaktionen kan blive stoppet

Fakta om CEO-fraud

  • CEO-fraud er et svindelnummer, hvor IT-kriminelle udnytter virksomhedernes egne medarbejdere, typisk en bogholder, ved at sende en email, der ser ud som om den kommer fra topchefen, hvori der står at medarbejdere skal lave en eller flere overførsler til banker i udlandet.
  • Emailen kan være yderst troværdig i både sprogbrug og indhold, hvilket kan skyldes, at de IT-kriminelle har opbygget et forhåndskendskab til virksomheden blandt andet ved at hacke mailsystemerne, så de kan læse med i chefens, og andres, mails.
  • Når betalingen er gennemført viderefører de IT-kriminelle hurtigt beløbene til konti i andre banker, og så bliver det vanskeligt for politiet at spore dem.
Sensommer
Fødevarestyrelsen: Spis ikke hyldebær rå 

Opkast, diarré og kvalme. Det er blot nogle af de ubehageligheder man risikerer, hvis man spiser sensommerens saftspændte hyldebær rå. Til gengæld er det lille bær en delikatesse, hvis man tager de nødvendige forholdsregler.

Læs mere
Forbrugernyt
Spisesvampe og bærs giftige dobbeltgængere 

I den danske natur gror mange gode spisesvampe, men da flere af dem har giftige dobbeltgængere, er det vigtigt altid at sikre sig, at det er en spisesvamp, du har fundet.

Læs mere
Forbrugernyt
Inflation: 20 tips der får pengene til at række længere  

Nu da priserne på elektricitet er mere end fordoblet, kan inflationen for alvor kan mærkes på pengepungen, og med prisernes fortsatte himmelflugt,så gælder det om at huske alle de gode spareråd. Med tips og kloge bidrag fra læserne, får du her 20 råd, der kan få pengene til at række lidt længere.

Læs mere
Forbrugernyt
Tjek bagagen for væggelus inden hjemrejsen 

Når du pakker kufferten til hjemrejsen, så husk lige at tjekke din bagage for væggelus. De små, blodsugende tæger er nemlig rigtige kedelige at få med hjem, for når de først er flyttet ind, er de nærmest umulige at komme af med. Ifølge Miljøstyrelsen skyldes det blandt andet, at væggelus i stigende…

Læs mere
Forbrugernyt
Erstatning ved mistet bagage 

Sommerferien står for døren, og mange danskere vælger at flyve til udlandet for at holde ferie. Men feriestarten kan blive en blandet fornøjelse, hvis bagagen ikke er kommet med flyet. Luftfartsselskabet er erstatningspligtig, men mange forbrugere finder det besværligt at anmelde den manglende…

Læs mere
Forbrugernyt
Er der virkelig adgang forbudt? 

"Har du mødt et skilt, en bom eller en anden barriere i naturen, som du er i tvivl om er lovlig? Send det til Friluftsrådet og få hjælp til at vurdere sagen." Sådan står der på kampagnesiden gaanyeveje.dk, og den opfordring har hundredvis af danskere fulgt.

Læs mere
Forbrugernyt
Flystrejke: Hvad har jeg ret til? 

Med SAS-piloternes strejke, står rigtig mange danskere tilbage uden transport til sommerens feriedestination, og så melder spørgsmålene sig: 'Kommer jeg afsted med et andet luftfartselskab?', 'Kan jeg udskyde rejsen til strejken er ovre?', 'Kan jeg få refunderet min billet?'

For at komme alle de…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan får du en brandsikker Sankt Hans aften 

Mange danskere ventes at holde Sankt Hans aften i baghaven, hvor man selv tænder op i bål og synger midsommervisen. Her er det vigtigt at tage de rette forholdsregler, så det hyggelige bål ikke udvikler sig til en uønsket brand.

Læs mere
Forbrugernyt
Send ikke dyrene til Bloksbjerg 

Torsdag tændes Sankt Hans bålet, og heksen sendes til Bloksbjerg med Midsommervisen. Desværre fanges mange dyr i bålets flammer, fordi de ser brændebunken som det perfekte skjulested. Bålet bør derfor flyttes og ombygges, inden det tændes.

Læs mere
Forbrugernyt
Test dig selv: Kender du miljømærkerne? 

Miljømærker er en fantastisk hjælp, når der købes ind i hverdagen. Ved at kigge efter dem, finder man hurtigt vej til de produkter, der udmærker sig ved at være fremstillet i overensstemmelse med fastsatte miljøkrav.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^