ERROR: Content Element with uid "2420" and type "mailform" has no rendering definition!

Kategori: Diætist

Fedtstof

Fedtstof 

Fra tid til anden er der mayonnaise med i Kostkompagniets opskrifter, og i forlængelse af det bringer vi i denne uge en bytteliste der på forhåbentlig pædagogisk vis, viser hvordan man kan jonglere mellem forskellige slags fedtstoffer...

Fra tid til anden er der mayonnaise med i Kostkompagniets opskrifter, og i forlængelse af det bringer vi i denne uge en bytteliste der på forhåbentlig pædagogisk vis, viser hvordan man kan jonglere mellem forskellige slags fedtstoffer og smagsdannere.

Ordet ”fedtstof” er måske det mest udskældte i ernæringsdebatten gennem de sidste 10 år. Til tider har man nærmest fået det indtryk, at der kun kan være én grund til overvægt, og det er umådehold med fedtet. Men, som vi også før har været inde på i denne her spalte, så er der andre kalorie-koncentrerede fødeemner end de fedtholdige, nemlig det kulhydratrige (sukker, brød, pasta, ris m.m.).

Jeg vil nødigt fremføre argumentet, at ”noget fedtstof skal man jo have”, af den simple grund, at jeg endnu aldrig er stødt på fænomenet essentiel fedtsyre-mangel. Men sandt er det jo, at den menneskelige organisme faktisk har behov for at få tilført - om end meget små mængder af - fedtstof.
Hvad der tæller mere i vægttabssammenhæng er, at man ikke bare skal kunne holde sin kostplan – man skal også kunne holde den ud!

Vores filosofi er netop, at der skal jongleres med kalorierne på kryds og tværs. En mangfoldighed af smagsbilleder kan skabes indenfor den samme kalorieramme – og de behøver ikke at være aldeles fedt-barberede.

I et almindeligt dagskostforslag fra Kostkompagniet findes der to teskefulde fedtstof i aftensmåltidet, både til manden og til kvinden. Det giver 180 kalorier i alt, når man skaber en opskrift til to mennesker. For 180 kalorier kan man få en vis mængde af de kendte smagsdannere, som det kan ses af nedenstående liste.

Pesto: 35 gram
Ægte mayonnaise: 25 gram
Let mayonnaise: 35 gram
Helt let mayonnaise (f.eks. 5%): 140 gram*
Enhver olie: 20 gram
Margarine 25 gram
Smør: 25 gram
Minarine: 45 gram
Avocado: 90 gram
Nødder: 25 gram
Solsikkekerner: 25 gram
Sesamfrø: 30 gram
Hørfrø: 35 gram
Piskefløde: 0,5 dl
Fløde 13: 1,2 dl
Sødmælk: 2,8 dl
Cremefraiche 38: 0,5 dl
Cremefraiche 18: 0,9 dl
Cheasy fraiche 9%: 1,6 dl

Det ser naturligvis meget ”diæt-agtigt” ud, når der oplyses hvilket eksakt antal gram, der netop svarer til de 180 kalorier, i stedet for de mere venlige husholdningsmål (teskeer osv.). Problemet er bare, at med disse højkoncentrerede fødeemner bliver nøjagtigheden hurtigt alt for lille. Generelt kan man regne med, at en teske af noget som er flydende vejer 5 gram, mens noget der er fast ligger på 7 gram pr teske. Men der er undtagelser, både på grund af forskellighed hvad angår vægtfylde, men også fordi at nogle fødeemner har fysiske egenskaber, der gør at det ikke kan pakkes tæt.

Eksempelvis hakkede nødder, det vil betyde en hel del hvor finthakkede de nu er, for hvor meget en spiseskefuld kan rumme.

Når alt tages i betragtning, må man konkludere, at det faktisk er vanskeligt at undvære en ordentlig vægt. (Én som kan se forskel på 5 og 10 gram).

Vores metode til at lave kostplaner er ikke at fiksere f.eks. kalorier fra fedt på et bestemt niveau.

Der gælder kun et princip: det samlede antal af kalorier har et loft. Ombytningslisten kan bruges som et redskab, hvis man selv vil danne nye opskrifter ud fra de tidligere opskrifter.

Takt og tone
Brevkassen: Blomst i knaphullet? 

Skal et eventuelt skærf matche min kærestes kjole, eller må det være sort som min butterfly? Forfatter og ekspert i festens traditioner, Sanne Udsen, besvarer spørgsmålet.

Læs mere
Parforhold
Hun flirter mens ægteskab vakler 

Efter længere tids flirten med en kollega, er hun i tvivl om hun skal forfølge sin drøm og se om det kan udvikle sig til mere - eller om hun skal koncentrere sig om sit vaklende ægteskab.

Læs mere
Bryllupsfest
Takt og tone når bedsteveninden og ekskæresten skal giftes 

Hvordan opfører man sig, når man er inviteret til bryllup, hvor bruden er ens bedste veninde og gommen er en gammel ekskæreste?

Læs mere
Parforhold
Ensomhed i ægteskab 

Efter nogle års samliv er hendes mand begyndt at ændre adfærd. Han er kold, afvisende, opfarende og kun optaget af sig selv. Hun føler sig udnyttet og så ensom i sit ægteskab, at hun overvejer at forlade ham. Læs parterapeut Peter Kongshaugs svar.

Læs mere
Jul
Firmajulefrokost - Skal, skal ikke? 

Fra brevkassen: Er man en dårlig kollega, hvis man ikke tager til julefest?

Læs mere
Parterapeut
Venindens nye kæreste er selvoptaget og egoistisk 

Hvad gør man, når ens nære veninde har fået en kæreste, man ikke bryder sig om? Læs terapeut Peter Kongshaug svar i brevkassen.

Læs mere
Parterapeut
Han vil ikke fortælle, hvad der er galt 

Fra brevkassen: Hvad gør man, når ens mand pludselig er fraværende og virker trist, men ikke vil fortælle, hvad der er galt?

Læs mere
Parterapeut
Terapeutens brevkasse: Lyver han? 

Hun har modtaget en kryptisk besked fra kvinde, som kender hendes kæreste. Men kæresten nægter bekendtskabet, og nu er hun i tvivl om, hun skal, på egen hånd, skal finde ud af hvem kvinden er.

Læs mere
Parterapeut
Terapeuten: Derfor har skilsmissebørn en øget risiko for overvægt  

En ny undersøgelse konkluderer, at skilsmissebørn oftere er overvægtige end børn, der bor med begge forældre. Parterapeut Peter Kongshaug ser tendensen som et udtryk for, hvor udfordret børn i skilsmisser ofte er.

Læs mere
Parterapeut
Skal hun kæmpe eller søge skilsmisse? 

Med en datter i dyb krise, burde det være en fælles kamp at holde sammen på familien. Men hendes mand har kun foragt tilovers for deres datter, hvilket igen og igen munder ud i skænderier. Hun føler sig alene i kampen for børnenes trivsel og overvejer nu at lade sig skille.

Læs mere
Nye Bøger

Kategori: Diætist

Fedtstof

Fedtstof 

Fra tid til anden er der mayonnaise med i Kostkompagniets opskrifter, og i forlængelse af det bringer vi i denne uge en bytteliste der på forhåbentlig pædagogisk vis, viser hvordan man kan jonglere mellem forskellige slags fedtstoffer...

Fra tid til anden er der mayonnaise med i Kostkompagniets opskrifter, og i forlængelse af det bringer vi i denne uge en bytteliste der på forhåbentlig pædagogisk vis, viser hvordan man kan jonglere mellem forskellige slags fedtstoffer og smagsdannere.

Ordet ”fedtstof” er måske det mest udskældte i ernæringsdebatten gennem de sidste 10 år. Til tider har man nærmest fået det indtryk, at der kun kan være én grund til overvægt, og det er umådehold med fedtet. Men, som vi også før har været inde på i denne her spalte, så er der andre kalorie-koncentrerede fødeemner end de fedtholdige, nemlig det kulhydratrige (sukker, brød, pasta, ris m.m.).

Jeg vil nødigt fremføre argumentet, at ”noget fedtstof skal man jo have”, af den simple grund, at jeg endnu aldrig er stødt på fænomenet essentiel fedtsyre-mangel. Men sandt er det jo, at den menneskelige organisme faktisk har behov for at få tilført - om end meget små mængder af - fedtstof.
Hvad der tæller mere i vægttabssammenhæng er, at man ikke bare skal kunne holde sin kostplan – man skal også kunne holde den ud!

Vores filosofi er netop, at der skal jongleres med kalorierne på kryds og tværs. En mangfoldighed af smagsbilleder kan skabes indenfor den samme kalorieramme – og de behøver ikke at være aldeles fedt-barberede.

I et almindeligt dagskostforslag fra Kostkompagniet findes der to teskefulde fedtstof i aftensmåltidet, både til manden og til kvinden. Det giver 180 kalorier i alt, når man skaber en opskrift til to mennesker. For 180 kalorier kan man få en vis mængde af de kendte smagsdannere, som det kan ses af nedenstående liste.

Pesto: 35 gram
Ægte mayonnaise: 25 gram
Let mayonnaise: 35 gram
Helt let mayonnaise (f.eks. 5%): 140 gram*
Enhver olie: 20 gram
Margarine 25 gram
Smør: 25 gram
Minarine: 45 gram
Avocado: 90 gram
Nødder: 25 gram
Solsikkekerner: 25 gram
Sesamfrø: 30 gram
Hørfrø: 35 gram
Piskefløde: 0,5 dl
Fløde 13: 1,2 dl
Sødmælk: 2,8 dl
Cremefraiche 38: 0,5 dl
Cremefraiche 18: 0,9 dl
Cheasy fraiche 9%: 1,6 dl

Det ser naturligvis meget ”diæt-agtigt” ud, når der oplyses hvilket eksakt antal gram, der netop svarer til de 180 kalorier, i stedet for de mere venlige husholdningsmål (teskeer osv.). Problemet er bare, at med disse højkoncentrerede fødeemner bliver nøjagtigheden hurtigt alt for lille. Generelt kan man regne med, at en teske af noget som er flydende vejer 5 gram, mens noget der er fast ligger på 7 gram pr teske. Men der er undtagelser, både på grund af forskellighed hvad angår vægtfylde, men også fordi at nogle fødeemner har fysiske egenskaber, der gør at det ikke kan pakkes tæt.

Eksempelvis hakkede nødder, det vil betyde en hel del hvor finthakkede de nu er, for hvor meget en spiseskefuld kan rumme.

Når alt tages i betragtning, må man konkludere, at det faktisk er vanskeligt at undvære en ordentlig vægt. (Én som kan se forskel på 5 og 10 gram).

Vores metode til at lave kostplaner er ikke at fiksere f.eks. kalorier fra fedt på et bestemt niveau.

Der gælder kun et princip: det samlede antal af kalorier har et loft. Ombytningslisten kan bruges som et redskab, hvis man selv vil danne nye opskrifter ud fra de tidligere opskrifter.

Shopping
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
^