En ting, som godt kan blive lidt træls i et vægttabsforløb er, at hele væskebehovet helst bør dækkes ved hjælp af kalorie-frie drikkevarer.
Det er et princip, der er god grund til at fastholde, eftersom de kalorier, man indtager via drikkevarer kun efterlader et minimum af mæthed i kroppen.
En liter juice koster eksempelvis 400 kalorier, det svarer til en stor bøf på 300 gram. Men hvis man ikke ligefrem elsker vand, så er det rimelig svært at nedsvælge to hele liter om dagen.
Andre drikkevarer, som også er frie for kalorier er kaffe og te. Disse to varme drikke har fået et blakket ry, idet man ofte hører dem omtalt som værende ”mere vanddrivende, end vand-givende”. Af den grund havde Foreningen af Kliniske Diætister en artikel i deres fagblad, hvor emnet vanddrivning ved hjælp af kaffe blev gennemgået. En omfattende litteratursøgning blandt publikationer af seriøse forskningsresultater viste, at man ikke kunne finde belæg for advarslen mod kaffe og te. Faktisk er der tilsyneladende ingen, der har lavet en ordentlig undersøgelse af væskebalance med og uden kaffe/te. Det taler for, at man lader noget af væskebehovet blive dækket af den slags. Hvis man i øvrigt kan lide at drikke det rent.
Af kolde og mere læskende drikkevarer kan nævnes light sodavand og light saftevand. Sidstnævnte dækker over en finte, for der er nogle, der har betegnelser, der minder om ”light”, selvom de alligevel indeholder sukker. Saftevand er nemlig en produkt-gruppe, som gerne må kombi-sødes, altså tilsættes både sukker og sødemidler. Det er generelt den slags light saftevand, som indeholder frugt, der har et vist sukkerindhold. Foruden Ribena light i den høje glasflaske, drejer det sig om de typer, der er i en pap-karton.
Prisen for den slags saftevand er typisk 150 kalorier for en liter. Eventuelt kunne man bytte et mellemmåltid til 6 deciliter ”halv-light” saftevand, det smager næsten lige så godt som heavy saftevand.
De ”ægte” light-saftevandsmærker er blevet genstand for uheldige betegnelser, som f.eks. plastic-saftevand. Det hænger formentlig sammen med indholdet af tilsætningsstoffer. Men den ros skal de have, at de koster praktisk talt ikke nogen kalorier, og kan derfor - uden mellemregninger – gå ind og erstatte noget af alt det vand.
Om sødemidler i sig selv er skadelige har været genstand for debat gennem alle de år, det har eksisteret. Og der er ikke ”faldet dom” endnu, så i princippet er der ingen, der kan sige det.
Hvis man synes, at sødemiddel-smagen går for kraftigt igennem, når man drikker rigtig light saftevand eller light sodavand rent, kan man prøve denne drink:
Citrus-drink
To dele grape sodavand light fra Harboe +
En del danskvand med citrus
1 skive lime og isterninger
- Den er meget populær blandt vores kunder!