Dadler er ikke mere, hvad dadler var engang. Julens aflange ovale æsker med et dobbelt lag af klæbrige frugter, med den hvide uduelige plasticgren i midten. Grenen kunne ikke vippe dadlerne op fordi de var for klistrede og den var for bøjelig. Og den var også klistret. Til sidst var man bare helt klistret til, og havde i øvrigt også tilført sig et ordentligt load på kalorie-kontoen.
Faktisk skal der ikke mere end ca. 35 gram af den slags dadler, før man har 100 kalorier.
Men nu er der kommet en ny type dadler.
De klistrer ikke så vildt, og hvad bedre er: energiindholdet er betragteligt lavere. Det kan måske lyde underligt, at energiindholdet kan være anderledes i den samme frugt, men den er ikke tørret så meget, så det skyldes et højere vandindhold.
Smagen er næsten identisk med de klassiske dadler, men konsistensen er blødere – og det klæder dadlen. Der er ikke tale om friske dadler, som man en sjælden gang kan skaffe hos velassorterede grønthandlere.
Man kunne snarere kalde dem for halv-tørrede dadler.
De første år, hvor man kunne få halv-tørrede dadler i Danmark købte man dem stykvis – og de kostede det hvide ud af øjnene (altså, kroner). Nu findes der halvtørrede dadler i mange supermarkeder, hvor de ligger i kasser med 800 gram.
Som man kan se på nedenstående ombytningsliste, kan det godt svare sig at gå efter de halvtørrede dadler i stedet for de hel-tørrede klassikere.
Tørret frugt, så meget kan man få for 100 kalorier:
-abrikos: 33 gram
-hel-tørrede dadler: 32 gram
-halvtørrede dadler: 120 gram
-figner: 34 gram
-rosiner: 29 gram
-svesker: 37 gram