Genial med et kamera

Genial med et kamera 

Han var Ingmar Bergmans faste mand bag kameraet på mere end tyve spillefilm. Udenlandske topnavne stod i kø for at hyre ham. ’Lyset holder mig selskab’ er en dokumentarisk hyldest til Sven Nykvist, filmfotografiets og lyssætningens mester.

Han var Ingmar Bergmans faste mand bag kameraet på mere end tyve spillefilm. Udenlandske topnavne stod i kø for at hyre ham. ’Lyset holder mig selskab’ er en dokumentarisk hyldest til Sven Nykvist, filmfotografiets og lyssætningens mester.

Sven Nykvist (f. 1922) var virksom bag sit filmkamera i knap 50 år. I 1998 blev han af sygdom tvunget til at indstille sit livs store og altopfyldende passion. Dokumentarfilmen er skabt af hans søn, Carl-Gustaf Nykvist, som har opsøgt de mange svenske og internationale filmskabere og skuespillere som har haft glæde af samarbejdet med hans far. Udover en række filmfotografer som priser hans indflydelse på filmæstetikken, kan man blandt andre møde Woody Allen, Roman Polanski, Sir Richard Attenborough, Liv Ullmann, Gena Rowlands og Susan Sarandon.



Ordløs forståelse

Samarbejdet mellem Bergman og Nykvist var unikt og det var det der gav Nykvist hans verdensry. Uden den store ydre kommunikation forstod de hinandens visuelle visioner. “Hvis det hænder at jeg indimellem savner min beskæftigelse som filminstruktør”, siger Bergman i dag, “er det ikke som sådan dét jeg savner, men derimod det her vidunderlige samarbejde med Sven. Kameraet er et utroligt maskineri til afsløring af hvordan menneskesjælen afspejler sig i et ansigt – og det havde Sven en dyb intuitiv fornemmelse for”.



Arbejdsomhed og afsavn

Sven Nykvist skildres som en rolig, stabil støtte for alle på et film-set. “Han udsendte perfekte vibrationer”, udtaler Roman Polanski. Han var dedikeret til sit arbejde og måtte derfor ofte forlade sin kone og sine to drenge for flere måneder af gangen. Da hans yngste søn begik selvmord gjorde han først sine optagelser på filmen ‘Pretty Baby’ færdige og isolerede sig derefter med en dybtstikkende følelse af skyld over ikke at have været tilstrækkelig som far. Som dreng havde Sven oplevet samme dedikation - og fravær – i et par forældre som tog til Afrika som missionærer i flere 4-års perioder, mens Sven og hans søskende blev anbragt på missionærhjemmet. At film i dette miljø blev betragtet som lige så syndigt som dans, hor og alkohol, fik til alt held ikke afskrækket den unge billedentusiast.



Filmografi i udvalg: Gøglernes aften (‘53), Jomfrukilden (’60), Persona (’66), Hvisken og råb (’72), Scener fra et ægteskab (’73), Høstsonaten (’78), Postbudet ringer altid to gange (’81), Fanny og Alexander (’82), Offeret (’86), Tilværelsens ulidelige lethed (’88), En anden kvinde (’88), New York Stories (’89), Oksen (’92 – også instruktør), Søvnløs i Seattle (’93), What’s Eating Gilbert Grape (’93), Celebrity (’98).



‘Lyset holder mig selskab vises første gang onsdag d. 1. maj kl. 20.00 på CANAL+

Official Competition

Nyd Penélope Cruz, Antonio Banderas og Oscar Martinez i den skønne komedie 'Official Competition', som er en sprudlende, satirisk og kærlig skildring af den branche de tre stjerner selv er en del af.

Læs mere

Oprettet af Redaktionen

Pedro Almodovars Paralelle Mødre med Penelope Cruz

Den 3. marts er der premiere på Pedro Almodóvars 'Madres Paralelas' med Penélope Cruz og Milena Smit.

Det anmelderroste drama handler om to gravide singler, der havner på samme stue på fødegangen. De to kvinder befinder sig hvert sit sted i livet, men knytter et tæt bånd, som kommer til at forandre…

Læs mere

Oprettet af Redaktionen

The United States vs. Billie Holiday

Billie Holidays smukke og helt unikke sangstemme, ekstravagante tøjstil og stærke personlighed har tryllebundet millioner af fans.

I filmen 'The United States vs. Billie Holiday' har Golden Globe-vinder, Andra Day, hovedrollen, og synger selv flere af filmens fantastiske Billie Holiday sange.…

Læs mere

Oprettet af Redaktionen

Herself

Det blev den sidste gang, han slog hende. Sandra gav sin datter deres hemmelige kode, så hun kunne tilkalde politiet. Men livet som fraskilt i Dublin med to små piger er ikke let. Der er ingen steder at bo, og hendes ophold på et larmende lufthavnshotel forudsætter, at hun tager trappen. Samtidig…

Læs mere

Oprettet af Redaktionen

Roald Dahl's The Witches

Genskabelsen af Roald Dahls højt elskede historie er en mørk, humoristisk og hjertevarm fortælling om den forældreløse dreng, Bruno, der flytter ind hos sin kærlige bedstemor i Alabama.

Læs mere

Oprettet af Redaktionen

Hai bisogno di restituire urgentemente l energia maschile? Kamagra è qui https://itfarmaci.com/kamagra-oral-jelly. Un effetto rapido con Kamagra è garantito!

PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
^