Cinemateket maj 2002

Cinemateket maj 2002 

Foråret springer ud i Cinemateket med italiensk neorealisme, tidlige avantgardefilm, klassiske engelske krimier, myten om Rote Armé Fraktion og meget mere

'Visconti – den røde greve

Greve, kommunist, homoseksuel og katolik. Sådan kan man karakterisere en af de mest modsætningsfyldte italienske filmkunstnere – Luchino Visconti (1906-1976). Visconti fik stor betydning for den italienske film efter Anden Verdenskrig – ikke mindst på grund af sit nye og realistiske filmsprog. Filmisk balancerer han mellem det neorealistiske og det neoromantiske. På trods af sin politiske overbevisning var han følelsesmæssigt forbundet med aristokratiet og Viscontis ståsted og inspirationskilde udsprang af en tid, som han intellektuelt fordømte. Han så ned på tomheden og den artige nihilisme.

Han begyndte sin filmkarriere i Frankrig hos Jean Renoir, og det er tydeligt, at den franske realisme fik stor betydning for Visconti. Visconti instruerede også på teateret – både Tennessee Williams og de store operaer med ikke mindst Maria Callas.

Cinemateket præsenterer i maj alle Viscontis spillefilm samt to af Renoir, som Visconti var assistent på. Se eller gense blandt andet: ''Jorden skælver'', ''Sansernes rus'', ''Hvide nætter'', den uforglemmelige ''Leoparden'', ''De lange knives nat'', ''Døden i Venedig'' og ''Den uskyldige''.

Unseen Cinema – amerikansk avantgardefilm 1893-1941

Amerikansk avantgardefilm startede ikke med Andy Warhol i tresserne og heller ikke med Maya Deren i 1943, som mange ellers tror! "Unseen Cinema" præsenterer de mange typer amerikansk avantgardefilm, der ifølge filmhistorikeren Bruce Posner blev produceret før Anden Verdenskrig. Cinemateket viser et udvalg af de 160 oversete, glemte eller aldrig før viste film, som Posner har samlet og gjort tilgængelige for publikum. New Yorks Cineric Laboratoriums har gratis udført restaureringsarbejdet på "Unseen Cinema". Der er lavet nye negativer og visningskopier af 60 af de film, der indgår i det samlede program.

Tirsdag den 7. maj holder Bruce Posner et foredrag i Cinemateket ved et særarrangement. Her vil Posner blandt andet fortælle om den tidlige amerikanske avantgardefilm og om nogle af de kunstnere, der udgjorde den eksperimenterende filmscene fra 1893-1941. Desuden vises filmprogrammet ''Picturing a Metropolis: NYC Unveiled'', der hylder New York i en række tidlige kort- og dokumentarfilm.

David O. Selznick

Produceren David O. Selznick var en af Hollywoods store. Selvom hans virke var i Hollywoods guldalder, og han entydigt var forbundet med Hollywood, var han en atypisk filmmand, idet han søgte bort fra studiesystemets opfattelse af film som produkt.

Hans vovestykke ''Gone With the Wind'' (1939) er om nogen den film der har fasttømret Hollywoods ry for eftertiden. Den satte i 1939 og årtier fremover standarden for, hvad Hollywood kunne præsentere. Karakteristisk for Selznick var, at det store ikke kun var på det konkrete plan. Selznick''s film leverer også varen på et intellektuelt og æstetisk plan, som i den fænomenale ''Portrait of Jennie'', de genreeksperimenterende ''Made for Each Other'', ''Nothing Sacred'' samt ''A Star is Born''. David Selznick døde i 1965, men efterlod alle filmelskere en lang række film, der er værd at se igen og igen.

Cinemateket viser 14 film, som Selznick var involveret i. Film instrueret af så forskellige instruktører som La Cava, William Wellman, Victor Flemming, John Cromwell og Hitchcock. Foruden de allerede nævnte film viser Cinemateket blandt andet også: ''Kvinden du gjorde berømt'', ''Symphony of Six Million'', ''Sydhavnsnætter'', ''Anna Karenina'', ''Usynlige lænker'', ''Troldbunden'' og ''Duel i solen''.

Britisk Krimi – gangsterfilm og London noir

I løbet af de seneste år har britisk film fundet en ny opskrift på kommerciel succes. Med ''Rub & stub og to rygende geværer''-instruktøren Guy Ritchie som det mest prominente eksempel, har en ny genration af britiske instruktører kastet sig over gangsterfilmen med samme ildhu, som da Quentin Tarantino i starten af 90''erne pustede nyt liv i den amerikanske kriminalfilm.

Strategien kan ligne Tarantinos, med hip ironi, ekstrem vold og stor filmhistorisk indforståethed som dominerende stiltræk. Men disse nye britiske kriminalfilm er alligevel deres egne. Trods tydelig amerikansk inspiration er de dybt rodfæstet i engelsk kultur og ikke mindst i engelsk film. For selvom England som filmnation har været domineret af to gennemgående tendenser – henholdsvis respektable, litterære periodestykker og nutidig hverdagsrealisme – findes der også en lang tradition for kriminalfilm.

Cinemateket vil godt være med til at hylde denne lange gode filmtradition ved at vise ikke færre end 19 af de bedste britiske kriminalfilm. Gamle såvel som nye. Her kan man blandt andet se: ''No Orchids for Miss Blandish'', ''Nat over storbyen'', ''Labyrinten'', ''Gør Carter kold'', ''Farlig fredag'', ''Mord mellem venner'', ''Face'', ''Croupier'' og ''Rub & stub og to rygende geværer''.

Mythos RAF – myte og realitet i tysk terrorisme

Intet andet tema har været så fremtrædende i nyere tysk film som terrorismen i 1970''erne og Rote Armé Fraktion (RAF). I år er det 25 år siden man talte om "det tyske efterår" – de 44 dage i efteråret 1977, hvor hele Tyskland var lammet af opgøret mellem statsmagten og terrorismen. 70''ernes tyske terroristbevægelse RAF får for øjeblikket "come back" i tyske film og teaterstykker, og i Berlins modebutikker kan man købe militærjakker og t-shirts med RAF''s logo. RAF er blevet kult! Myterne om kampen mellem "6 og 60 millioner", som Henrich Böll formulerede det, lever stadig.

I den anledning præsenterer Cinemateket i samarbejde med Goethe Instituttet ni film, der har den tyske terrorisme som tema. Det er både film lavet i samme periode som RAF''s virke og helt nye film.

Lørdag den 4. maj afholder Cinemateket seminaret "Mythos RAF – historie og aktualitet", hvor der vil være paneldebat med filminstruktøren Christian Braad Thomsen, journalisterne Oliver Tolmein og Gerd Koenen samt teologen Jörg Herrman.
I forbindelse med seminaret vises dokumentarfilmen ''Blackbox BRD''.

Særarrangementer i Cinemateket

Cinemateket har nu i det sidste halve år afholdt "Friday Late Night". Arrangementerne foregår den sidste fredag i hver måned, hvor der er en musikfilm på programmet og hvor publikum efterfølgende har mulighed for at hygge sig i baren til tonerne fra Cinematekets hus-dj. Disse arrangementer har været store succeser og vidner i den grad om manglen på musikprogrammer på tv. Fredag den 31. maj viser vi en live optagelse med den australske gruppe AC/DC optaget i 1991. Så spænd luftguitaren fast og tag med til en energiladet koncert i Cinemateket. Arrangementet starter kl. 22:00 og billetprisen er inklusive en drink.

For Cinematekets medlemmer er der i maj to gode tilbud. Torsdag den 16. maj viser vi den amerikanske thriller ''The Deep End'', der kunne opleves på dette års NatFilm Festival. Filmen har desværre ikke fundet nogen dansk distributør, så her er en enestående chance for at se en god kvalitets gyser, hvis man gik glip af filmen under NatFilm Festivalen.

Torsdag den 30. maj tager vi medlemmerne med "bag kulissen" i Cinemateket. Vi viser nogle unikke filmklip, tager medlemmerne med på rundtur i Cinematekets bibliotek og billede- og plakatarkiv og slutter af i Glostrup, hvor medlemmerne får lov til at se vores store filmlager og arbejdet med mediet. Arrangementet starter kl. 18:00.

Cinematekets majprogram er på gaden onsdag den 24. maj og fås gratis i Cinemateket, Gothersgade 55, på biblioteket og diverse uddannelsesinstitutioner og caféer.'

Official Competition

Nyd Penélope Cruz, Antonio Banderas og Oscar Martinez i den skønne komedie 'Official Competition', som er en sprudlende, satirisk og kærlig skildring af den branche de tre stjerner selv er en del af.

Læs mere

Oprettet af Redaktionen

Pedro Almodovars Paralelle Mødre med Penelope Cruz

Den 3. marts er der premiere på Pedro Almodóvars 'Madres Paralelas' med Penélope Cruz og Milena Smit.

Det anmelderroste drama handler om to gravide singler, der havner på samme stue på fødegangen. De to kvinder befinder sig hvert sit sted i livet, men knytter et tæt bånd, som kommer til at forandre…

Læs mere

Oprettet af Redaktionen

The United States vs. Billie Holiday

Billie Holidays smukke og helt unikke sangstemme, ekstravagante tøjstil og stærke personlighed har tryllebundet millioner af fans.

I filmen 'The United States vs. Billie Holiday' har Golden Globe-vinder, Andra Day, hovedrollen, og synger selv flere af filmens fantastiske Billie Holiday sange.…

Læs mere

Oprettet af Redaktionen

Herself

Det blev den sidste gang, han slog hende. Sandra gav sin datter deres hemmelige kode, så hun kunne tilkalde politiet. Men livet som fraskilt i Dublin med to små piger er ikke let. Der er ingen steder at bo, og hendes ophold på et larmende lufthavnshotel forudsætter, at hun tager trappen. Samtidig…

Læs mere

Oprettet af Redaktionen

Roald Dahl's The Witches

Genskabelsen af Roald Dahls højt elskede historie er en mørk, humoristisk og hjertevarm fortælling om den forældreløse dreng, Bruno, der flytter ind hos sin kærlige bedstemor i Alabama.

Læs mere

Oprettet af Redaktionen

Hai bisogno di restituire urgentemente l energia maschile? Kamagra è qui https://itfarmaci.com/kamagra-oral-jelly. Un effetto rapido con Kamagra è garantito!

PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
^