Hjernen er det anatomiske atlas’ mest gådefulde landskab: Vi ved forbløffende lidt om, hvordan den fungerer, og især om, hvordan den styrer de komplicerede processer, som er forudsætningen for vores følelsesliv og bevidsthed.
Hjernen er ikke bare en fast, uforanderlig størrelse, men et dynamisk organ, der til stadighed udvikler sig i vores sociale samspil med omgivelser og andre mennesker samt ved den læring, som mennesket er udsat for hele livet.
Men i de senere år har nye hjerneskanningsteknikker for første gang givet forskere mulighed for at undersøge den raske menneskelige hjerne, og det har ført til banebrydende indsigter for forståelsen af hjernen og menneskelivet: Fx tyder forskningen på, at meget få om nogen af vore handlinger kan siges at være et resultat af rationelle og bevidste valg.
Er IQ udelukkende bestemt af vores gener? Hvorfor fylder mennesket sig med nydelsesmidler som føde, alkohol og stoffer – og ikke mindst sex? Vil man nogensinde kunne kurere skizofreni og depression med en lille fiks pille? Kan man lege sig til god læring? Hvorfor sover og drømmer vi? Kan man konstruere en kunstig hjerne? Det er nogle af de spørgsmål, som Hjernerum forsøger at besvare.
Hjernerum er en fortælling fra hjerneforskningens frontlinie om de nyeste indsigter i den følelsesfulde hjerne. Med udgangspunkt i egen forskning og en imponerende polyhistorisk indsigt i alt fra videnskabs- til litteratur- og kunsthistorie, tager Morten L. Kringelbach læseren ved hånden på en udflugt ind i hjernens labyrint og organets kulturhistorie.
Bestil online
Kategori: Sundhed
